OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ako se pogleda vrijednost obveznice,to bi značilo da je sve u najboljem redu..kod agrokora su obveznice prije dionica počele tonuti,i to drastično..ovdje je slučaj obrnut..obveznice rastu a dionice padaju..da pomalo je to čudno..dakle dionica je pala isključivo zbog tehničkih razloga..a ne i fundamentalnih..

Bravo sjedni 5:-)

Tko u slučaju stečaja ima senioritet, dionice ili obveznice? Tko se u padu Agrokora uspio naplatiti, vlasnici obveznica ili dioničari? Svi znamo odgovor na to, prestanite muljati, postoji jako dobar razlog zašto je dionica ovdje gdje je, a to je rizik da će HT igrati prljavo, a država mu to omogućiti. Gledali smo taj film već puno puta, ljudi su oprezni…

I?

Država nema veze s time. Politika može svašta pokušati omogućiti no regulatorno gledano državna je agencija već donijela odluku. Za izmjenu odluke, državna agencija će se naći u ozbiljnom problemu jer ukoliko izmjena njezine odluke napravi štetu vlasnicima, onda će morati tu štetu i platiti. Ne može biti jednostavnije. Štoviše i neke firme koje vjerojatno imaju interes u cijeloj priči poput A1 i Tele2 su i trenutno suvlasnici Optime. Ne veliki, ali imaju interes kojeg neće pustiti, jer da imaju drugačije namjere, odavno bi izašli iz vlasničke strukture.

Najprljavija igra je ukalkulirana u cijenu i nudi povrat daleko iznad trenutne cijene. Recimo da Optima vrijedi sto milijuna eura sa dugom što bi prema mojem mišljenju bila minimalna cijena za akviziciju Optimina ranga. Ako je neto dug 400-450 milijuna kuna, koliko onda vrijedi equity? 300-350 milijuna kuna. Kolika je trenutna kapitalizacija?

Čak i da HT i Zaba razvodne postojeći kapital tako da dodaju novi, što se tada događa? Pa smanjuje se dug, kakve to implikacije ima na vrijednost equitya? Pa takve da njegova vrijednost raste. Naravno da to nije linearan odnos jer HT može igrati prljavo, al samo uz podršku Zabe i protiv svih ostalih dioničara. Realno gledano, obveze se daju refinancirati tako da stvarnih potreba za novim kapitalom nema osim ako će se ići u ozbiljna ulaganja, no nekako mi se čini da se to neće dogoditi dok firma ne dobije novog vlasnika.

Kolika je STEČAJNA vrijednost dionice Optime, kolega? Mislite da to ovdje nije na stolu kao opcija? Firma je već prošla predstečajnu, zna se što slijedi poslije toga ako poslovanje nastavi biti negativno. A da ne ispadne da drukam za najgore crnjake, mislim da firma savršeno dobro može poslovati pozitivno, ali glavno pitanje je da li stakeholderi u ovoj priči uopće žele da jedan ovakav operater postoji neovisno od velikih, te kako će se to u praksi konačno riješiti: prodajom novoj konkurenciji (nema teorije), prodajom postojećoj konkurenciji (jako malo vjerojatno), prodajom proxy konkurenciji samo da bi se de jure ispunili uvjeti iz predstečajne (više vjerojatno), izmišljanje nekog novog razloga kako bi se dalje prolongirao status quo (najvjerojatnije) ili stečaj (malo manje vjerojatno, ali ne i nevjerojatno) kojim bi se eliminirao nezgodan subjekt, a plijen (korisnici i oprema) podijelio između stakeholdera, dok bi dioničari dobili figu. Sve ovo treba uzeti u obzir pri izračunu rizika, a ne slijediti samo tržišnu i profitnu logiku – koja, slažem se, ne izgleda uopće loše, ali nije primarna u promišljanjima što će se ovdje dogoditi u sljedećih godinu – dvije. Da to nije tako, sad bi bili na 5-6 kuna i ne bi vodili ovakve rasprave.

@rambo-5
super si ti to sve zamislio, samo objasni zašto bi najveći dioničar (ZABA, ujedno jedan od najjačih gospodarskih subjekata u RH) dopustio da im HT uništi imovinu koju imaju u OPTE? …a sama ZABA drži više 1/3 Optime!!?

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

I ja mislim da je ovakav scenarij potpuno iracionalan. Zaba bi se primjerice kao najveći vjerovnik jedva ista naplatila. HT ne bi automatski mogao preuzeti korisnike nego bi korisinicma bilo omogućeno da sami izaberu novu mrežu. Na kraju krajeva, ako je interes HT i Zabe bio da pripajanjem H-1 ne pošalju tu firmu u stjecaj i naplate dugove, zašto bi im sad bio interes da pošalju Optimu u stečaj i nenaplate barem dugove?

Pored toga, za razliku od H-1 obzirom na tržišni udjel sigurno bi bilo kupaca za Optimu gospodarsku cjelinu, dakle dugove i vlasnistvo pa mi nije jasno zašto bi itko ulazio u bilo kakvu avanturu sa stečajem ako ne bi na taj način mogao maksimalizirati svoje koristi i kontrolirati ponašanje korisnika?

Optima radi vise od 500 milijuna kuna prihoda i cca 120 milijuna kuna Ebitda-e. To niti ta jednog tržišnog aktera odnosno konkurenta nije nezanemariv. udjel. I to je posljednji veći udjel koji postoji na trzistu i trebao bi se u dogledno vrijeme prodati.

Kakvo izvijesce ocekujete?

HT će im to vratiti na neki drugi način, ne mislite valjda da je ovo jedini deal koji imaju zajedno? Ruka ruku mije, tako funkcionira cijela naša, a i globalna ekonomija. Nisam 100% siguran da stvar guraju u najcrnjem smjeru, ali ima ovdje dosta signala da upravo planiraju nešto slično i to je dovoljno da se svima upali alarm na uzbunu. Ako ste se spremni kockati s tim, samo naprijed, ako sve prođe OK zaradit ćete brdo novca, ali ako nas je Agrokor ičemu naučio, to je da u ovim dealovima između velikih, mali ne prolaze baš najbolje…
Ja im ne vjerujem, ali to sam samo ja, ako vi vjerujete, kupujte i zaradite, bit će mi drago, samo uzmite u obzir sve rizike koji ovdje prijete. Bisakovi je upozoravao na ovo mjesecima na Agrokoru i bio je u pravu, ja vas upozoravam ovdje, i nadam da sam u krivu…

ako se pogleda vrijednost obveznice,to bi značilo da je sve u najboljem redu..kod agrokora su obveznice prije dionica počele tonuti,i to drastično..ovdje je slučaj obrnut..obveznice rastu a dionice padaju..da pomalo je to čudno..dakle dionica je pala isključivo zbog tehničkih razloga..a ne i fundamentalnih..

padale su i ovdje obveznice, dotakle dno i krenule prema gore. vlasnici obveznica su u 99% slučajeva bolje informirani od vlasnika dionica.

who dares, wins

padale su i ovdje obveznice, dotakle dno i krenule prema gore. vlasnici obveznica su u 99% slučajeva bolje informirani od vlasnika dionica.
[/quote]

To naprosto nije istina. Ne znam zašto bi bili bolje informirani. Rast cijene obveznice ukazuje da su se određeni rizici smanjili. Ili je tome barem bilo tako do pripajanja Optime sa H-1, a onda se i cijena obveznica stabilizirala. Equity s druge strane nosi neke specifične rizike, ali i oni se uspješnom implementacijom dviju platformi u jednu i nastavkom stabilnog poslovanja uz otplatu dugova, smanjuju. Naravno, postoje ovdje rizici i vezani na branšu (koja je industrija padajućih brojeva) pa cijeli niz drugih rizika vezanih za samo tržište i okolnosti gospodarstva u kojima Optima posluje, pa tržište kapitala itd.

Međutim rizici koje neki ovdje spominju, stečaj i slično nisu izgledni. Naprosto jer je “rationale” iza njih besmislen. Ovdje se teoretski, ali samo može dogoditi preuzimanje kroz dug (i možda bi vjerojatnost za to bila i veća da najveći debtholder nije banka, a znamo da jedino što banku zanima je kredit odnosno depozit), al i za to treba postojati suglasnost equity-a, a ta suglasnost de-facto znači: cijena + premija.

Tako da, moguće je pobrojati različite opcije, ali kada se tim opcijama pridruži vjerojatnost, postaje jasno da samo određeni dio tih umnožaka odnosno njihov vrlo malen skup ima dovoljno velik ponder da se i dogodi. Ne bih ni na koji način dovodio slučaj Agrokor u vezu s Optimom jer on naprosto nema nikakve veze sa tim slučajem. Niti je Optima sistemski važna, niti se država osim regulatornim ukazima i mjerama ne može miješati u poslovanje ove firme, a niti postoji bilo kakva potreba podržavljenja firme koja je od prvog svog dana u vlasništvu dioničara, a kasnije i vjerovnika. Optima je restrukturirana vlasnički i dužnički kroz proces predstečajne nagodbe koji je uspješno završen osim za obveze iz pripajanja sa H-1. Pretpostavka je da se pripajanje ne bi ni dogodilo da je postojala ili postoji mogućnost da time sada cjelovit sustav (Optima+H1) završi u stečaju ili nekom sličnom limbu.

Cilj je ovdje pisati o stečaju a povod za takvo pisanje je itekako sumnjiv , u teoriji svaka firma može završiti u stečaju.
Ipak prihod raste, EBITD-A raste, dug se smanjuje, novčani tok je znatno veći, vlasnik je jak, a ide i prodaja putem javnog natječaja.
Na kraju krajeva svaki vlasnik kad prodaje svoju imovinu hoće što više zaraditi.
Vidjeti ćemo koja je ta vrijednost uskoro.

U četvrtak će možda biti malo bistrije.

New Report

Close