Ja mislim da ce izv za 4 q i godisnje za 2018 biti jako dobrooooo.
Kad je izv od HT?
Prije ili nakon Optime?
14.02.2019 JE OPTIMA
http://www.zse.hr/userdocsimages/financ/OPTE-fin2017-1Y-REV-K-HR.pdf
Jasno pišem da uspoređujem 2017.
str: 21. čista EBITDA grupe 105.5M kn – ok ako te veseli mogu uzet i 112Mkn. kao da će rezultat bit puno veći.
Nije EBITDA problem već dug koji se ne smanjuje kako se očekivalo.
A neto dug nije veći od 400 mln kuna. Dakle, po najnižoj mogućoj valuaciji je najmanje x2 na ovu cijenu. Al ne bi ti tu graktao da ne misliš da je tome tako. Equity vrijedi najmanje 500 milijuna kuna, ma koliko mi šutjeli o tome, a vjerojatno i dosta vise od toga. Nitko ne može ni izbliza uzeti 10-15% marketa u pojedinim segmentima u kojima Optima radi za ulaganje manje od 200 milijuna eura. I sam shvaćaš koliko je Telekom kruh “težak”. Samo se pravis tupav.
A to je tako jer ….. ti tako kažeš. To toliko vrijedi i točka…
A daj ti meni, kad si tako dobar poznavatelj telekom businessa, jer sam ja radio samo 15 godina u njemu pa zapravo nemam pojma – što je to toliko atraktivno u 10-15% HR telekom marketa. Evo Tele2 ima toliko u puno profitabilnijoj mobilnoj pa ne vidim da im cvjeta cvjeće.
Što će taj čudesni ulagač punih džepova i široke ruke vidjeti na našem tržištu. Pa evo da i pokupi OPTE+H1+Tele2. Monopolistu HT kojemu nitko ništa ne može, nesposobnog sektorskog regulatora, nesposobnog regulatora tržišnog natjecanja, korumpiranu i premreženu državu, vječnog drugog koji će uvijek gristi da otkine koji komadičak od zadnjeg (Tele2 je najviše zahebao Vipnet – T-mobile nije toliko nastradao. VIpnet je zbog njega radio i Tomato, ali je svejedno popušio tržišni udio).
Što će napravit – dat 500M kn za tu firmu koja nema svoju FTTH infrastrukturu. Kako će konkurirat najvećoj dvojici ? Resellerom FTTH usluga od HT-a ? Ili će uložit još 700M – 1000M u izgradnju nacionalne FTTH mreže ? Da bi to bila treća pristupna FTTH mreža u državi ! Ha – sigurno.
HR telekom business je gotov. Tržište je podijeljeno, duopol čvrsto (i ponovno) uspostavljen i zabetoniran. Game Over.
Nemoj se brukati. Bolje pitaj šefove koliko su platili onu glupost od EvoTV pa se onda opet vrati pisati gluposti o Amisu i FTTH-u. Ako ti šefovi neće reci, onda se pozovi na Martina M u CROSU kod njihovog investicijskog, pa će ti on reci.
Gle, radio sam u tri telekoma 15 godina. Nikad u HT-u. Izašao iz industrije prije 4 godine i da ti kažem fućka se više meni koliko je tko oprao novaca na EvoTV i sl. Znam da se 2016. EvoTV nudio i Vipnetu. Ali nakon Total TVa (prodan BNetu – http://www.poslovni.hr/vijesti/bnet-preuzima-poslovanje-total-tv-a-u-hrvatskoj-165046) i Digi TVa (http://www.poslovni.hr/hrvatska/vipnet-od-rumunja-kupio-digi-tv-233541) su im dopizdili ti sitni TV provideri.
Ali jesam – slab sam na amis koji je bio najbolji mali telekom na tržištu. I na laži.
Ma da – Amis nikad nije imao FTTH mrežu. To ne postoji.
iluzija:
https://www.racunalo.com/istrazili-smo-usporedba-fiksnih-linija-optika/
novinarke patke:
[/quote]
I ja sam radio 14 godina u inozemnim investicijskim fondovima koji ne posluju lokalno i mogu vam reci da niste u pravu. Ja očekujem potpuno novog igrača. Ulaganja, ulaganja i samo ulaganja. Bundlanje Tele2 i Optime iz fondovske perspektive je vrlo izazovan i zanimljiv deal. Ja bih tim putem ili regionalno povezivanje lokalnih fiber fiksnih operatera uz ulaganje. A sto je radio drugo Liberty koji je napravio transakciju sa UPC lani u Austriji. Fondovi ne igraju na jedan Play tipa Optima nego na stvaranje sire regionalne price. Tipa ovo sto najavljuje Cinven.
Kolega Loki moram primjetiti da vas podaci iz bilance Amisa demantiraju. Nema tamo n M od vlastite mreže. Glavni vod za FTTh ionako nije bio njihov.
Niti u jednom sektoru kao u telekom sektoru nije bilo lani M&A aktivnosti kao u Europi.
Možda je zlatno doba telekoma iza nas, al oni najveći, koji uspiju povezati osnovni biznis, a to je prijenos podataka uz zadovoljstvo korisnika te ponudu vlastitih medijskih sadržaja (sto u EU je problematično s regulatorne strane) će najviše profitirati. Upravo fondovi kataliziraju cijelu priču i te procese kroz preuzimanja i ulaganja konsolidiraju industriju. To je nezaustavljiv proces, pogotpvo u eri globalizacije, jeftinog financiranja i Zero-IR carry trejdanja.
Evo kako je Liberty okrenuo industriju naglavačke i pokupio lovu.
I malo materijala od AT Kerney
A sto bi i gdje trebalo pisati? Kao da druga društva objavljuju kad plate svoje dospjele obveze i/ili račune?
Sto se tiče predstecajne nagodbe i obveza po njoj, društvo uobičajeno objavljuje kvartalno stanje i izvrsavanje obveza iz predstecajne nagodbe. Za Optimu je ona defacto (bila) završena, dok za H-1 nije pa zbog pripajanja H-1, Optima je i dalje obveznik tog izvješćivanja. Dakle, vjerojatno u drugoj polovici ovog mjeseca će biti objavljeno izvješće za 4. prošlogodišnji kvartal, a za prvi ovogodišnji negdje tek u drugoj polovici travnja.
Nisu li oni u siječnju trebali platiti 39 milijuna kuna dospjelog duga ?
Nigdje ništa ne piše.
Zato sta obavijest o placenim obvezama po predstecajnoj nagodbi ne objavljuju po placenoj obvezi nego po zavrsenom kvartalu daju obavijest “Kvartalno izvješće dužnika o izvršavanju nagodbe”, prosle godine je to izvjesce za 1Q bilo tek u 5 mjesecu.
Kada je Optima kupila H1, sa čijom lovom je kupila H1, dali je HT posudio lovu i koliko
Hvala na odgovoru
Kupila je dionicama Optime koje izdala i dala dioničarima H-1 u zamjenu. Pogledati i pročitati u dokumentu u prilogu str. 51. i 52. gdje sve pojašnjeno.
Nije mi jasno zašto je moderator brisao post od elmaestra jer je on bio točan i korektan.
Kada je Optima kupila H1, sa čijom lovom je kupila H1, dali je HT posudio lovu i koliko
Hvala na odgovoru
Kupila je zrakom. Dali im svojih dionica po cjeni od 10 kn po dionici, nekih 6.5 mil dionica su izdali. Te nove dionice su bile serije b, kasnije pripojene seriji a, većina prodavača su upravo ti serija b Optima si koji su dobili dionicu po 10 kn a prodaju of 2 kn na niže.
Hvala na odgovoru
Kupila je zrakom. Dali im svojih dionica po cjeni od 10 kn po dionici, nekih 6.5 mil dionica su izdali. Te nove dionice su bile serije b, kasnije pripojene seriji a, većina prodavača su upravo ti serija b Optima si koji su dobili dionicu po 10 kn a prodaju of 2 kn na niže.
[/quote]
A zašto ne pročitaš prilog umjesto pišeš napamet. Dakle, izdana je serija C i izdano je 5.886.456 novih dionica. Sve piše u mojem prethodnom postu odnosno njegovom privitku, str. 51. i 52. A pošto netko dionice prodaje njegova je osobna stvar. Neka samo prodaju, da nema takvih koji jeftino prodaju i skupo kupuju burza bi bila savršeno mjesto za nezaraditi novce.