Oporavak burze

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Oporavak burze

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

…najbogatija država na svijetu po glavi stanovnika je švicarska i ima najveći dio imovine u dionicama od svi država a to su u ovoj krizi i povećali…

Tocno. Samo ovdje u nas nemas u sto ulagat. U sto ulozit u DIOK,KSST,INGRa, sada kada sve raste. Medjutim vani ako kompanija u 25 godina nije narasla 10 puta onda se to smatra losim. Ajmo dalje ulagat u sto PODRAVKU,DDJH i slicno… Ove firme u nas to je sve prezivljavanje i mrcvarenje. Ne znam gdje je problem,ali stvarno osim ovo nesto turista i pokoje firme sto nesto izvozi ja na drugim dionicama ne vidim rast kompanije pa da cijena dionice to prati.

[/quote]

pa i turisti su bili prije 7 godina na 0,3 BV zar ne?
imovina vrijedna a poslovanje na +0.
ja i danas vidim slične primjere i opet će večina biti iznenađena kao i na turizmu zar ne?
ja neću biti iznenađen a nisam bio niti na turizmu.
s time da sam prilično uvjeren da nije u pitanju čekanje od 7 godina već da će to sada biti bitno,bitno manje a nekih dokaza već ima.pričekajmo jaču potvrdu da kažemo “hop”.
sa sigurnim odmakom od +0 poslovanja svi će pjevati da tih 0,3Bv treba biti min 1,0 Bv.
tada će netko već biti u plusu 200% a netko na početku
netko će pričekati crno na bijelo a neki to već vide
uvijek je bilo i biće
svatko ima pravo na svoj izbor može li poštenije od toga?
tako da se nebi složio da je izbor slab,loš dapače možda i nikad bolji jer su potencijalni rokovi za naplatu bitno kraći.
nije li zadnjih par mjesci rast crobexa sa 1650 na 2000 dokaz da se nije moglo pogriješiti u kupnji?
jedina je pogreška bila cash a sve drugo pogodak,sada se javljaju oni koji su propustili sa raznim crnjacima,ma razumijem ih jer sam i ja nejednom propustio u životu.
to me nije spriječavalo da na tom putu evoluiram.
jednostavno napetost je u zraku i okruženje je takvo pa recimo optimistično
pesimizam i pretjerani pesimizam se je godinama akumulirao rekao bi neopravdano dugo
kočnice otpuštaju pod pritiskom pozitivnih pokazatelja i vijesti te još puno toga mora biti nadoknađeno a što je najbolje izgledno i u kratkom roku.
ako sam u pravu ljubitelji cash-a i oročenja imat će još bitno više razloga za potoke suza,žući,jala a nebi bila senzacija da se potoci pretvore u rijeke,mora,oceane…
početkom godine očekujem buđenje fondova i “pumpanje” za kakvo smo mislili da nikad više nećemo vidjeti.
a možda i griješi nebi bilo…
živi bili…

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

delboy@
…rizici postoje naravno ali i veliki prostor za zaradu spremnih na rizik.
ja sam spreman na rizik zato sam i na burzi a što takvi kao vi rade na burzi stvarno nemogu razumjeti?
padaju mi na pamet 2 moguća motiva

…ja sam na burzi zarađivao dok ti nisi znao što je to burza…

može biti jer ja sam na burzi od 2003 a za vas neznam,niste napisali.

… Svak se češe gdje ga svrbi…

…ja samo sa strane promatram jer si smijem dopustiti da propustim ovaj vlak bez neke nervoze i ljutnje…

meni ostavljate dojam ipak nervoze i ljutnje

…da će kao i obično 90% malih ostaviti gaće na štapu..

brinete za dobrobit ljudi,vrlo pozitivno,pretpostavljam da i volontirate,donirate…
ovdje ste da nas upozorite da je ulaganje na buzi rizično i izgledan gubitak iako ste se vi obogatili na burzi.
pretpostavljam da je to zato što ste mudriji,pametniji veći znalac od nas,imate duži staž…
ako je tako ja ću razmotriti vaša ramišljanja ali pri tome ne pozivam druge da to naprave.

ja samo sa strane promatram jer si smijem dopustiti da propustim ovaj vlak bez neke nervoze i ljutnje. neki ne smiju, neki žele da cijene padnu kako bi kupovali, ali ja neću ovdje kupovati ni da cijene padnu 90%. eto, to je moje mišljenje i imam na njega pravo. uopće me ne zanima burza, tu sam samo da vas malo pr.cam i kvarim vam planove o lakoj zaradi na račun naivaca.

a što imate za reći kako vi kažete”naivcima” koji su možda držali vas za osobu čije mišljenje treba razmotriti,uvažiti a nisu možda kupili dionice u zadnje tri godine u koje je tržišna kapitalizacija zse udvostručena i koji su time propustili jednu od bolji životnih prilika?

…Pohlepa je koštala sve nas, tako i mene 2007. Pamet u glavu, uživajte, putujte, kupujte, trošite…Tko zna što slijedi. Ništa dobroga svakako. Smrdi na svjetski sukob velikih razmjera.

29.09.16.sam ovdje napisao:

sunce će se ugasiti za 5mlrd godina a može i ranije,mogu i vanzemaljci,može i tsunami od 20m,može i 3.sv.rt može…
a može se i pojaviti asteroid iz crne rupe zar ne?

TBF smak svita

Ma vidi vraga, baš kako su javili sinoć na vijestima, sunce je jutros izgubilo sjaj
Stvarno bliži nam se kraj, moram priznat čudan osjećaj
Kažu.. Jučer iznenada su se otvorila vrata nepoznate dimenzije negdje pored Marsa
Iz njih je izletija ogroman asteroid i sad juri prema Zemlji, kažu nema nam spasa
Neki govore to smo prizvali sami, neki tvrde to je Božja kazna
Ja se pitam kolko astronomski mala je mogla bit ta šansa
Al opet dobro da je danas na radni dan….

…neki je tip na kladionici dobija masu miliona
A pet funti je stavija na smak svita baš na današnji dan, čist zgoditak…

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

Poaskubidu
Ne javljaś se više, jesi li joś 75 % u kesu?😀

Nisam bio u kešu ne ali nisam bio ni pred kompjutorom nažalost tako da mi je pobjegla ATPL (imao siću) Sad konačno slobodan od obveza i natrag na burzu 🙂 Sretno trgovanje 🙂

使用を信頼し、あなた自身の能力の

Moja okolina masovno prodaje i kupuje nekretnine.
Ne sjecam se da je tako bilo niti prije 10 tak godina.
Ekipa iz agencija, nikad vise posla.
Gledam i ne vjerujem.
.

Prije 10 godina su se masovno kupovale nekretnine i dionice , zar ne ?

Migra je bliže istini, popuštaju kočnice, situacija se polako otkravljuje i svašta dobrog može biti, ali, postoji stvarno jedno veliko veliko ALI…
Problem je u našem timingu: vani su se burze pa čak i cijele ekonomije oporavile ponajprije zahvaljujući pumpanju novaca tako da je već odrađen masivni bull run od 7-8 godina te DJIA poprima jako zabrinjavajući head-and-shoulders formation, čisti sell everything signal… Soros sve prodao, Buffet sve prodao, RBS savjetuje klijentima da sve prodaju itd. itd. uz napomene da će ovaj nadolazeći pad biti perfect storm jer će se spojiti slom svih tržišta: dionica, obveznica, novca, roba i usluga. Samo zlato će nešto vrijediti jer uvijek vrijedi kad je krv na ulicama. Čak i Fed ne razmatranja zatezanje politike zbog dobre ekonomije (svi podaci su laž, prikazuju kao zaposlene i part time zaposlenike s najnižim nadnicama) nego zato da imaju s čime raditi kad se ovo gore odigra, a sigurno hoće. Sigurno, i to relativno brzo: koji mjesec, godinu do godinu i pol max.
Eto, u tim i takvim okolnostima se događa naš mali i slabašni ekonomski oporavak, a s njim i burze. I to sve predvođeno segmetnom koji je dno dna: turizam. Konobarenje, pranje plahti i seksualne usluge.
Ništa tehnologija, proizvodnja, nešto malo drvna i elektroindustrija.
Zato jer smo se taljigali sa svojim strukturnim problemima poput uhljebništva, mentaliteta, neznanja itd.
Ja osobno imam nekoliko desetaka tisuća kn u totalno rizičnim dionicama, ali je najveći ostatak zlato i čvrsti cash, EUR i USD.
Opreza nikad dosta. Tu je delboy u pravu.
Ali isto tako je istina da se u narednih godinu do godinu i pol može fino zaraditi ako Crobi potegne do 2500 ili čak i više.
Svatko neka procijeni svoju razinu prihvatljivog rizika.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

@serislav

Vidim da ti nick savršeno pristaje….
WB je nedavno uložio milijardu dolara u Apple…. kakva rasprodaja dionica…

Moja okolina masovno prodaje i kupuje nekretnine.
Ne sjecam se da je tako bilo niti prije 10 tak godina.
Ekipa iz agencija, nikad vise posla.
Gledam i ne vjerujem.

a upravo to se uklapa u netom izneseno jer:
1.svakim danom ima više onih koji shvačaju da će oportuni gubitak biti još i veći a
jedan od načina da se dođe do cash-a je i prodaja nekretnina,tako sam i ja napravio.
2.cijene nekretnina su za više godina u prošlost najpovoljnije a to opet nekima omogućava povoljnu kupnju i izglednu zaradu na njima.
win-win reklo bi osim za nepopravljive pesimiste,pesimiste po profesiji,dežurne prizivače smaka svita.
baš bi me zanimalo dali će netko od njih mislim ovih koji su se obogatili na burzi pesimizmom
od svog bogatsvta odvojiti koju kunu i staviti na kladionici na smak svita?
mislim da se imaju čemu nadati,veseliti…
jer što je život bez nade ili kako bi rekao jedan od mojih omiljenih pesimista
razočaran nedavnim rastom cijena dionica.
“burza je emotivna””
“a kakav bi to život bio bez emocija?”
odgovor na to moje pitanje nisam dobio.
izgleda da su emocije po nekima dozvoljene samo kada cijene dionica padaju i da im je to”hrana”.
svatko ima pravo na svoj izbor,svoje veselje,može li poštenije?

migra
Ti si ili totalni tenkre ili krimos kojem policija treba pokucati na vrata. To nije uvreda nego konstatacija činjenice. Agresivno prodaješ priču da je sve super, da purani lete, da pazite sad ovo, “postoji svaki dan sve više onih koji shvaćaju da će oportunitetni gubitak biti sve veći itd. itd.”. Stvarno svašta. Pričaj ti štogod hoćeš, ali konstatacija iz prve rečenice stoji.
Vani je odrađen masivni bull run, sve je na novim ATH i slijedi pad. Brutalan. Veći od ičeg prije. Pogledajte gdje je DJIA i vidjet ćete da postoji samo jedna cesta. A ona vodi prema dolje.
To nije nikakav katastrofizam nego jednostavno zaključivanje temeljem cikličkih pojavnosti. Ne?
Naravno da se u ovih naših 5 do 12 može još nešto upecati, može Crobi na 2500, pa i na 3000, ali sve je stvar kalkulinanog rizika. I to je to.
A prodavače optimizma kao što si ti bi moderatori stvarno trebali udaljiti jer uništavaju argumetiranu raspravu.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Negdje sam i sam napisao da nas pokolebati mogu jedino vanjski šokovi koji se mogu i ne moraju desiti. Zato poruka fondovskom smeću napucajte ovo na 3000 dok još imamo forze jer ako vani krene nešto pad sa 3000-3500 uvijek je bolji nego pad s 2000.

使用を信頼し、あなた自身の能力の

u svakom slučaju, tko je propustio ovaj vlak i ljut je i zavidan, ne mora puno brinuti jer kad tad opet će sve pasti značajno pa će imati prigode za dokup ili kupovinu.
ja sam se uključio samo zato što vidim da se druka besramno, sa ciljem da se istresu dionice mladim i naivnim ulagačima. na njihovom mjestu, pričekao bih novu krizu i tada počeo sa ulaganjem. do tada marljivo čuvati novac pa lijepo ući kao gospodin. sada ulaziti je jako rizično ,kao što kaže serislav. može još rasti, ali ne mora , i sigurno neće rasti sve dionice. dakle, rizik je sada ogroman, iako nije još uvijek krajnji rizik, no bolje vrabac u ruci nego golub na grani. mnogi su odradili 100% u godinu dana. to je pretjerano i prirodno je da to tako ne može. najugroženiji će u slučaju vanjskih potresa biti blue-chipovi jer će strani fondovi mahom prodavati prvo dionice malih tržišta poput našeg gdje mogu nešto izvući, znajući da je likvidnost zabrinjavajuće niska i dalje. osim toga, nikad nije bio problem biti u dionici koja raste. problem je taj što dionicu treba prodati, a onda više nemaš kome jer bid se makne i ostane prazan..eto, to sam ja doživio. netko je napisao da sam puno popušio u prošloj krizi. pa kako se uzme, nekih 40.000 eura, što i nije nešto strašno. veći dio sam uspio povući, ne zato što sam bio neki znalac nego sam imao druge planove koji su se izjalovili, a sad sam tomu zahvalan. može se reći da sam u svoj toj pohlepi imao i malo sreće, ali nedovoljno da spasim tih 40.000 eura koji su i dalje blokirani u dionicama. zaboravljate da među nama postoje i oni koji su ostali bez krova nad glavom zbog dionica, neki su završili u ludnici, a neki na groblju. zato nemojte navlačiti ljude i igrati se tuđim sudbinama radi vlastite pohlepe nego šutite i kupujte ako mislite da će rasti. ja smatram da je sada rizik vanjskih faktora enorman, a valuacije naših dionca nikad nisam sporio – no one su bile puno povoljnije 2007 pa su cijene padale bez kriterija. ADRS je bio na 0,4 booka i p/e je bio samo 4. Zašto je ta dionica onda pala 60% ako ne radi vanjskog faktora. dakle, sve vam je uzalud i slušajte serislava. dobro kaže.

...povijest se ponavlja...

PoAskuBidu
Bingo! Neka napucaju, da, i ja bih htio zaraditi što više, ali sa što manje para i ne bilo što, nego ono što vrijedi napucati, a to je ono što je na niskom P/B s pozitivnim ili bar graničnim poslovanjem. Turisti tu više nisu, odradili su svoje.

turisti su odradili svoje radi marketinga određenih investitora, a ne zato što je to područje ulaganje gdje treba držati svoje novce. to je rizična kategorija ulaganja radi terorizma i vremenskih i ekoloških prilika te trendova putovanja, pa ju zato ozbiljni investitori izbjegavaju. turisti su isplativi samo ako će biti prodani, inače i sami kažu da je profitabilnost slaba, a ako to kažu uprave, što im ne bismo vjerovali.
treba tražiti dionice sa što manjom knjigovodstvenom vrijednosti, one su jedino jamstvo očuvanja kapitala, ali i to je upitno. sve drugo su leteći purani.

...povijest se ponavlja...

New Report

Close