pozdrav svima,vratio sam se sa odmora,baterije pune(bilo i dosta sunca) pa da raspalim 🙂
evo malo crno na bijelo da je ekipa sa oročenje u velikoj zabludi jer uskoro će im (ako već nije)oportuni gubitak biti veći od zarađenog.
samo neka uživaju oni u osječaju sigurnosti,pohlepa i evolucija će ih izvući iz brloga kad-tad.
bilo bi pametnije da to bude prije,svatko ima pravo na svoj izbor,može li poštenije?
tko zadnji zna se…
a tek smo na početku
uskoro imamo i vladu i to vrlo izgledno stabilnu.
burza voli stabilnost više od svega pa će i to odraditi svoje.
crobex nije više grobex a mogao bi biti uskoro dodatno promoviran
trenutno je među najbrže rastućim indexima u svijetu
pad kote 2000 visi u zraku i pitanje je samo dana
malo je onih koji su se usudili nešto slično prognozirati još do prije koji mjesec
i opet se pokazalo da je večina uvijek u zabludi
zakon je to prirode…
pesimizam svakim danom gubi više tlo pod nogama
zabilježeno i više primjera preobračenja i ovdje vrijedi tko zadnji…
…Prošle godine u rujnu su građani držali 59 milijardi kuna tržišne vrijednosti dionica i ostalih vrijednosnih papira, što znači da su u međuvremenu to podebljali za 3 milijarde kuna. U 2014. su držali oko 41 milijardu kuna ili 11,35%, a 2013. godine tek 25 milijardi kuna ili 7,47% od ukupne vrijednosti izlistanih dionica i ostalih vrijednosnih papira na ZSE. Uzlazni trend je očit – njihov udjel u strukturi vlasnika vrijednosnih papira po njihovoj tržišnoj vrijednosti je udvostručen u tri godine.…
pozdrav svima,vratio sam se sa odmora,baterije pune(bilo i dosta sunca) pa da raspalim 🙂
evo malo crno na bijelo da je ekipa sa oročenje u velikoj zabludi jer uskoro će im (ako već nije)oportuni gubitak biti veći od zarađenog.
samo neka uživaju oni u osječaju sigurnosti,pohlepa i evolucija će ih izvući iz brloga kad-tad.
bilo bi pametnije da to bude prije,svatko ima pravo na svoj izbor,može li poštenije?
tko zadnji zna se…
a tek smo na početku
uskoro imamo i vladu i to vrlo izgledno stabilnu.
burza voli stabilnost više od svega pa će i to odraditi svoje.
crobex nije više grobex a mogao bi biti uskoro dodatno promoviran
trenutno je među najbrže rastućim indexima u svijetu
pad kote 2000 visi u zraku i pitanje je samo dana
malo je onih koji su se usudili nešto slično prognozirati još do prije koji mjesec
i opet se pokazalo da je večina uvijek u zabludi
zakon je to prirode…
pesimizam svakim danom gubi više tlo pod nogama
zabilježeno i više primjera preobračenja i ovdje vrijedi tko zadnji…
…Prošle godine u rujnu su građani držali 59 milijardi kuna tržišne vrijednosti dionica i ostalih vrijednosnih papira, što znači da su u međuvremenu to podebljali za 3 milijarde kuna. U 2014. su držali oko 41 milijardu kuna ili 11,35%, a 2013. godine tek 25 milijardi kuna ili 7,47% od ukupne vrijednosti izlistanih dionica i ostalih vrijednosnih papira na ZSE. Uzlazni trend je očit – njihov udjel u strukturi vlasnika vrijednosnih papira po njihovoj tržišnoj vrijednosti je udvostručen u tri godine.…
Pravi podatak bi bio koliko je dionica kupljeno nanovo a ne koliko milijardi imaju jer taj rast uglavnom dolazi od rasta cijena dionica a možda ne od novih kupnji.
Mislim da je to i htio reci.
torpedo@
“Pravi podatak bi bio koliko je dionica kupljeno nanovo a ne koliko milijardi imaju jer taj rast uglavnom dolazi od rasta cijena dionica a možda ne od novih kupnji. “
to za sada neznamo ali i dalje stoji činjenica da je kapitalizacija udvostručena u 3 g
meni to zvuči mnogostruko profitabilnije od oročenja u zadnje 3 g
u tom smislu sam se i referirao.
propuštena je velika prilika i za očekivati je da će pohlepa i nagon za preživljavanje pokrenuti evolucijske procese zar ne?
kojim tempom i tko će biti prvi a tko a zadnji?
zato smo tu da to popratimo
mi dođemo kao neki kroničari vremena 🙂
dosta je bilo uživanja u sigurnosti sada je vrijeme za pohlepu
i da mi koji smo se prije drugih ohrabrili naplatimo onima koji će poslije nas
a i oni imaju pravo na svoj izbor
kupiti i prodati drugima ili pričekati da drugi njima prodaju
može li poštenije?
bilo bi mudro razmotriti ulaz prije stranaca koji se već krcaju perjanicama za sada a znamo da će i ostalo doći na red zar ne?
recima da bi bilo nepametno barem dio casha sa oročenja ne prebaciti na burzu
oni koji se ne slažu samnom propustili su dobru priliku u zadnjih par mjeeci
a da se mene pita nebi je bili propustili jer sam to i najavljivao
držim da sada nije bitno različitija situacija usprkos crobexu na vratima 2000 jer:
1.očekuje nas više pozitivnih nego negativnoih vijesti
2.ima još nemalo dionica koje se mogu kupovati po značajnim diskontima u odnosu na imovinu
a kada ta imovina počne zarađivati biće prekasno za ukrcaj na dnu
i oportuni gubitak opet mnogima neće dati priliku za miran san
tako je bilo i tako će biti
zakoni su to prirode najjači …
došla su opet bogom dana vremena za one koji se neće siliti držati oći zatvorene.
možda i griješim…
Ja sam malo spor, pa ne razumijem kako je to kapitalizacija udvostručena u 3 godine, pa nije Crobex bio 1000, nego 1780, znači 12 % manji. Eventualno bi to značilo da je broj dionica porastao za 78 % (1,12 x 1,78 = 2), no baš ne vidim nešto novih izdanja, čak se neke dionice povučene s burze. Radi li se možda o obveznicama? Samo, to onda nisu građani, nego fondovi..
špekulant@
vi poistovjećujete crobex i tržišnu kapitalizaciju zse-a.
imate nemalo dionica koje su rasle u zadnjim godinama po 100-300%
a nisu bile dio crobexa.
takoda je taj rast prošao ispod radara.
imate sličnu situaciju i u sektorskim izvedenicana crobex-a.
povečanjem likvidnosti očekujem uvrštanje svakim danom većeg broja dionica u sektorske indexe.
bilo bi dobro da se kategorija tržišne kapitalizacije zse više koristi o ocjeni kretanja na burzi
tada bi ljudima,ulagačima,držačima cash-a na oročenju bilo još prije 2-3 godine bilo jasno u kojem smjeru ide burza pa bi i bilo manje onih koji se čude rastu crobexa a bilo bi i manje onih koji su propustili veliku priliku.
nikome nisu bili uskračeni ti javno dostupni podaci a koliko si je tko dao truda takav mu je i rezultat.
strpljivi će dočekati da i nevjerne tome progledaju bilo to 2016 ili 2020
moglo je to biti i 2014 a dali bi mi tada mogli kupovati po poklon cijenama?
dalli bi i danas to mogli?
ljudi su zadnjih godina morali gledati,pratiti razne sapunice,nekima je i danas to prioritet ,nekima će to uvijek i biti,nisu imali vremena za edukaciju,evoluciju…
zato nitko nije za žaliti pri činjenici da svatko ima pravo na svoj izbor zar ne?
kome je evolucija neprijatelj mora završiti kako mora završiti.
uvijek netko mora završiti pa budimo iskreni do kraja bolje netko drugi nego mi zar ne?
okrutno ali tako stvari funkcioniraju milionima godina na ovoj planeti i još će dugo.
kolikogod mi htjeli ,glumili želju da bude drugačije.
imali smo socijalizam i velika večina je bila protiv jednakosti,približne jadnakosti.
velika večina je htjela da imamo kapitalizam u kojem će svatko naplatiti svoju pamet.
samo su zaboravili da bi baš oni mogli završiti kao najnepametniji.
pa sad opet prizivaju blagodati prošlosti a prava je istina da nekima ništa i nigdje nemože biti dobro.
RealBear
javi se na Forum jer materijala ima
ministar Marić najavljuje promjene,kaže da BDP ide prema 3%
špekulira se i o većem IPO koji bi pokrenuo burzu
dali smo u bull market? i do kada?
vidim da se opet počelo pisati gluposti tipa prebacivanje s oročenja na burzu i slično. ovako, 90% građana nema oročenje ili je ono minimalno, dakle nema se što prebacivati. oni koji su imali keša, njih ste ošišali u prošlom naletu i sada im ne pada na pamet da se više vraćaju na burzu.
ostalih 5% koji imaju keš ostat će u tom kešu i tako je najpametnije. jer, najgora je mantra: moraš nešto napraviti sa svojom lovom, ako ne radiš, ona gubi na vrijednosti, inflacija, vidi kako drugi zarađuju, a tvoja lova miruje, budalo, kretenu – a na kraju gaće na štapu u 98% slučajeva. a onih 2% nije da su neki znalci, samo su malo umjereniji u pohlepi. tako će i većina vas tj 95% ostaviti gaće na štapu. sutra, prekosutra, za 5 godina – nebitno. isto će se dogoditi. zaluđeni ste što je ovo sada malo naraslo, ali ovo nije nikakav oporavak burze. ovo je samo natezanje prema gore, da neki, odabrani, mogu izaći. sada ili za pola godine, nebitno – oni prodaju i prebacuju u nekretnine i nešto opipljivo. burza je sredstvo, vama je ona cilj. cijele ste dane ovdje, već ste trebali spiskati te novce na provod, zabavu, putovanja i da dalje ne budem vulgaran..niste. ostavili ste ovdje oči i život. a jedna je mladost. iz tekstova se vidi da većina raspolaže sitnišem, ali se ovdje prave veliki burzovni gurui. trošite novce, ionako se ne ulaže na burzu dok svijet ulazi u kaos i nove velike ratne sukobe. tada se odlazi sa burze.
http://lider.media/preporuceno/plenkovic-se-za-rast-od-5-mora-vratiti-industrijskoj-strategiji/
koja je elaborirana još 2014 godine i drži vodu još i danas
vidim da se opet počelo pisati gluposti tipa prebacivanje s oročenja na burzu i slično. ovako, 90% građana nema oročenje ili je ono minimalno…
ostalih 5% koji imaju keš ostat će u tom kešu i tako je najpametnije…. tako će i većina vas tj 95% ostaviti gaće na štapu. sutra, prekosutra, za 5 godina – nebitno. isto će se dogoditi. zaluđeni ste što je ovo sada malo naraslo, ali ovo nije nikakav oporavak burze. ovo je samo natezanje prema gore, da neki, odabrani, mogu izaći. sada ili za pola godine, nebitno – oni prodaju i prebacuju u nekretnine i nešto opipljivo. burza je sredstvo, vama je ona cilj. cijele ste dane ovdje, već ste trebali spiskati te novce na provod, zabavu, putovanja i da dalje ne budem vulgaran..niste. ostavili ste ovdje oči i život. a jedna je mladost. iz tekstova se vidi da većina raspolaže sitnišem, ali se ovdje prave veliki burzovni gurui. trošite novce, ionako se ne ulaže na burzu dok svijet ulazi u kaos i nove velike ratne sukobe. tada se odlazi sa burze.
brojevi crno na bijelo vas demantiraju a ponovljeni ovdje toliko puta da nema smisla…
uzmite 30min vremena pročitajte desetak stranica unazad…
iz vas progovara jal za propuštenim.
to je vrlo izgledno puno manje od onog što ćete propustiti pa …
najbogatija država na svijetu po glavi stanovnika je švicarska i ima najveći dio imovine u dionicama od svi država a to su u ovoj krizi i povećali…
pisalo se ovdje o tome na ovoj temi nedavno pa si pročitajte.
nitko nije ovdje kako vi kažete po “cijele dane”
upravo sam se vratio sa četvrtog godišnjeg ove godine,sveukupno >2mj
večina građana nema cash na oročenju to se slažem ali imaju nekretnine,imao sam ih i ja više nego danas ali sam neke 2010 prodao i uložio na burzu,sada mogu kupiti bitno više takvih nekretnina.
nikome nije bilo zabranjeno napraviti isto,nije niti danas.
da stvar bude bolja moja ulaganja na burzi su u najvećem dijelu bile u turizam koji je samo modificirano nekretninsko ulaganje.
tako da rizika gotovo da i nije bilo,ima i danas nemalo dionica gdje se imovina(i nekretnine) može kupiti po <0,3bv.
vas koji ste očito po pisanju van dionica i u cash-u,osim ako i vi ne spadate u "90% "onih koji nemaju cash očito pogađa oportuni gubitak.
sve nas on jako pogađa ali svatko ima pravo na svoj izbor i neznam za poštenije od toga.
nemojte biti na nas ljuti ako ste pogrešno izabrali jer po nama optimistima i vi biste kao i mi...
svoje smo razloge i višekratno argumetirano obrazložili.
mudrije i vam bilo da napravite objektivnu analizu prošlosti i nađete razloge koji su vas krivo usmjerili.
burza je dugoročno ulaganje i vaša najava ratova ili tko zna kakvih katastrofa je smiješna ne zato jer se neće dogoditi već si pogledajte u prošlost i sve će vam biti jasno.
kažete "ostalih 5% koji imaju keš ostat će u tom kešu i tako je najpametnije."
nebi ja baš tako podcjenjivao nagon za preživljavanje i evolucijske kapacitete drugih.
zar ne vidite da vas brojevi crno na bijelo demantiraju.
prometi su se značajno povečali,slažem se da je to daleko od največeg sjaja prošlosti ali zar stvarno želite i to dočekati van dionica?
koliko ćete u tom slučaju morati proliti žući,jala,suza...?
rizici postoje naravno ali i veliki prostor za zaradu spremnih na rizik.
ja sam spreman na rizik zato sam i na burzi a što takvi kao vi rade na burzi stvarno nemogu razumjeti?
padaju mi na pamet 2 moguća motiva ali zar je to uopće i važno.
meni najvažnije je da vidim više razloga za optimizam od pesimzma i da je svakim danom više takvih a svi znamo što će biti sa "zadnjim"
p.s.
no hard feelings ali osim što je vaše razmišljanje demantirano brojevima očekujem i nastavak tog trenda
živi bili...