„In the meanwhile..“
Šljiva na oku pesimista raste polako ali sigurno:
“U ovom priopćenju za javnost Državni zavod za statistiku objavljuje prvu procjenu tromjesečnoga bruto domaćeg proizvoda (BDP) za drugo tromjesečje 2015.
Prva procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u drugom tromjesečju 2015. realno veći za 1,2%u odnosu na isto tromjesečje 2014.
Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,7%, a u odnosu na isto tromjesečje 2014. realno je veći za 1,4%.”
Inače mene osobno najviše veseli:
„..Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju 2015. ostvaren je rastom izvoza roba i usluga.“
A kad se pogleda tablica vidi se da je zaista najveći doprinos bio od rasta izvoza roba (14,1 %):
Izvoz roba i usluga: 10,2
Izvoz roba 14,1
Izvoz usluga 6,1
Da ne bi ispalo kao što tvrde mnogi naši “analitičari” da nas samo turizam vuče iz recesije – to će biti samo šlag na torti naravno u trećem tromjesečju.. Očekujem ponovno lagano popravljanje brojkica u excelima.
Najzanimljivije mi je ipak vidjeti što će biti u četvrtom tromjesečju [emo_smijesak].
BTW nafta je još uvijek nisko, a FED se je očito ipak predomislio glede podizanja kamatnjaka.. EU bilježi poprilično lijep rast suficita u platnoj bilanci.
Ugodan dan svima a posebno “kićenima”.
Ovi što su “kitili” dobili kitu. I to ne prvu.
Primjećujem da se je »kićenje« nastavilo na forumu – jal nekih je zaista bez granica.
Inače samo za uspomenu vam stavljam najkraći mogući isječak jednog starijeg posta:
sikiriki
7.5.2015. 18:21
…
I tako dok se omjeri platne bilance popravljaju mnogi kukaju – slutim da će se isti na kraju godine češkati po glavi kad krene rast BDP (1%-1,5% – umjesto skromno nam predviđenih 0,3-0,4%)
…
Da ne zaboravimo pravi kontekst: Vaš link …[/url]
…Zanimljivo, vodeći domaći analitičari očekivali su gotovo dvostruko sporiji rast BDP-a u drugom kvartalu.
A kako se javljaju prva „češkanja analitičara“ na priopćenje DZS o rastu BDP jednostavno ne mogu a da ne spomenem sljedeći komentar:
Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Zvonimira Savića: „Rast BDP-a u drugom ovogodišnjem kvartalu od 1,2 posto bio je blizu naših očekivanja. Na takvo kretanje prvenstveno je utjecao nastavak znatnog rasta robnog izvoza. Međutim, tako slab rast BDP-a neće poboljšati položaj Hrvatske među članicama EU. Naime, u prvoj polovici ove godine Hrvatski BDP porastao je 0,8%, po čemu smo među pet najsporije rastućih gospodarstava u EU i time se udaljujemo od prosječne razine razvijenosti u EU i približavamo se Bugarskoj i Rumunjskoj koje su u gospodarskom uzletu i rastu brže od prosjeka EU.“
Na ovo imam samo jedan komentar: NEPROCJENJIVO!
Pozdrav svim hrvatskim poduzetnicima ma gdje bili.
Ugodan vikend i „analitičarima“ ..
U srpnju na godisnjoj razini ind. proizvodnja porasla 3.9%, a trgovina na malo 4.5%!
lijepo…samo što to trenutno nikoga ne zanima, sve nas puno višem zanima oporezivanje kapitalne dobiti/zarade od trgovanja dionicama nakon 01.01.2016. jer ako to zaživi, ZSE može staviti ključ u bravu
Belupo, opet nesto ne valja…
Dabogda ti platio tog poreza milijon kuna, pa da barem malo pocnes svijet gledat pozitivno!
Belupo, opet nesto ne valja…
Dabogda ti platio tog poreza milijon kuna, pa da barem malo pocnes svijet gledat pozitivno!
Sumnjam da bi Belupa uplata od milijun kuna u državni proračun oraspoložila. Možda malo više činjenica da je zaradio neto skoro milijun (ali u EUR) – možda… a možda ipak ne .. [emo_smijeh]
Inače velika većina država članica EU ima Capital Gain Tax (samo par najvećih GER 28-29%, FRA 34,5%…)
Vaš link …[/url]
Ali očekivao sam da nam opet zalijepi onaj rast duga pa ga je izgleda odvratilo par činjenica:
Iako je javni dug u svibnju dogurao do 285,3 mlrd HRK što je cca 86,5% planiranog BDP za 2015 ipak veseli činjenica da se je drugi mjesec za redom bilježi pad (u svibnju 518 mil HRK) .. Vaš link …
Što bi to moglo značiti za one procjene „analitičara“ o 90% udjela duga u BDP krajem godine – sami izračunajte. Da ti razlomci su stvarno zeznuta stvar.. [emo_smijesak]
Ugodan dan.
Svakako prije izbora vidjet ćemo jedan pozitivni RODEO……
Dečki iz PEPERMINTA pokazalui su da se vole zabavljati, a za zabavu potrebno je nešto šoldi…
[emo_smijesak]
Prvo – Strasno mi je zao sto RealBear vise ne sudjeluje na forumu, meni osobno bio jedan od najkvalitetnijih forumasa… 🙁
Drugo – Nemogu vjerovati da se nitko ne osvrce na dogadanja s naftom i njezin utjecaj na Hrv. gospodarstvo. Znam da je strašno nezahvalno radit projekcije utjecaja na BDP, ali jeli tko voljan podijelit svoje misljenje. Moje se krece do cak 0,7%.
Tuzna je stvar da cemo imati rast BDPa bez imalo vlastite zasluge buduci da ce (opet ne nasom zaslugom) refinanciranjem duga i jeftinom naftom BDP rasti mozda i vise nego najavljeno. Tako da ni u buduce ne ocekujem hrabrosti politickog vrha za prekopotrebne radikalne mjere restruktiriranja drzavnih institucija 🙁
koda su me culi 😀
[/quote]
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-09-03/spain-is-winner-from-oil-commodities-plunge-de-guindos-says-ie4tfhcg
Evo jedan zgodan interview sto se moze preslikati na nas rast bdpa. Prema UBSu on iznosi 0,4% na pad od 10 dolara.
Zatim nitko ne komentira danasnju ni prosle aukcije trezoraca. Po meni solidno zaduzivanje iako sam od danasnjeg nesto malo vise ocekivao.
http://www.mfin.hr/adminmax/docs/REZUL%208.9.2015…pdf