U veljaci u odnosu na lani promet industrije +5.6%, a trgovina na malo +1.9%.
Ovo su vec ozbiljne brojke.
“Katastrofalni ožujak donio najlošiji početak godine na Zagrebačkoj burzi od 2009.
Izvješće burze za prva tri mjeseca otkriva da je zabilježeno nikad manjih 1,04 milijarde kuna ukupnog prometa. U odnosu na isto razdoblje lani, promet u prvom kvartalu manji je za pet posto, ali je promet dionicama unutar knjige ponuda od ovogodišnjih 591,5 milijuna kuna srezan za 17 posto”
Ovo su ozbiljne brojke….
@ stopwin
Ja se ne slazem no bitno je iznijeti sve brojke pa neka svatko za sebe odluci.
Kad kupujem dionice kupujem buducnost, a ne proslost.
Istina da je burza u banani vec godinama no ja se nadam preokretu, vidjet cemo sto ce biti.
Kad vidim ministra kako kaze da nece dizat poreze ali ce ppvecat trosarine ne znam dali bi se smijao ili plakao. Dodatno ce opet stedit na subvencijama i investicijama, kao da se trude da ne izadjemo iz krize.
Vidjet cemo u skoroj buducnosti tko ce biti u pravu.
P.s. EK je objavila da je ind proizvodnja u RH u veljaci porasla najvise u EU.
Prvi kvartal u minusu, ali 2015. u plusu nešto većem od 0,2%
"U najnovijem biltenu Hrvatske narodne banke analitičari banke prognoziraju blagi pad BDP-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na prošli kvartal."
http://www.vecernji.hr/gospodarstvo/prvi-kvartal-u-minusu-ali-2015-u-plusu-nesto-vecem-od-02-999829
Lipi moji, evo nam oporavak krenija…
"Na kraju siječnja bruto inozemni dug iznosio je 46,8 milijardi eura, a njegov prirast za 0,1 milijardu eura u odnosu na kraj 2014. rezultat je učinka međuvalutnih promjena u skladu s jačanjem američkog dolara prema euru."
Obratite pažnju na ovo , 100 miljuna Eura veči dug zbog rasta dolara ?!?!
Ja se sjećam da je RilBer pričao kako je to sve hedžirano od strane naših genijalaca kao što su Lalovac i Martina Dalič..
I šta je sad ovo, majku mu? Ah šta je to 100 milja za nas…
pa to je posljedica onog jeftinog zaduživanja u dolarima. poslije još dođu samo zvani analitičari na tv i počnu zagovarati devalvaciju kune. to što je dolar porastao cca 30% nikom ništa. to što oni nikad u životu nisu kupili/prodali ni jedan valutni par isto tako nikom ništa. prosječna kumica s dolca iz velike mlake ili janjevac iz dubrave to radi sasvim normalno i ne pravi nikakvu dramu oko toga. oni su samouki pa je to kao neka slučajnost dok su ovi stručnjaci popili svu pamet svijeta. na to se još nadoveže 100 000 majstora sa kreditima u švicarcima i eto nas tu gdje jesmo.
Da Verdi, ali reci ti meni kako to da je dug veći 100 faking milijuna Eura zbog rasta dolara, kad su se svi hvalili kako su oni hedžirali valutni rizik zaduženja u dolaru. Dakle, pazi netko je izravno odgovoran za gubitak od 100 miljuna Eura, a mi se zajebavamo sa stvarima tipa Imunološki zavod i tko je kriv za dug od 5 miljuna kuna.
E to mene zanima..
odgovor je vrlo jednostavan. imamo krive ljude na krivim mjestima. mnogi od njih su i privatno radili iste greške koje sad rade na državnom nivou. valutni ratovi koji se trenutno vode u svijetu imaju dugoročne posljedice i jako teško ih je sagledati. velike i ozbiljne države imaju ekonomske institute i eminentne stručnjake koji se trude da tome doskoče (npr. ruska guvernerka i aktuelna priča sa rubljom) dok mi imamo narodnu banku koja jedva da i plasira domaću valutu građanima pod prihvatljivim uvjetima već vrši neku redistribuciju strane valute pa kako koga sreća ili nesreća dopadne. evo primjera tko sve radi u bankama. Vaš link …[/url]
nema nade za nas
http://www.vecernji.hr/gospodarstvo/glavni-ekonomist-saxa-najgori-ste-u-krizi-proveli-ste-najmanje-reformi-nista-niste-ucinili-1000735
Vladajuća garnitura nastavlja sa svojom promašenom politikom. Iznova se odustaje od nužnih rezova na rashodovnoj strani, a povećavaju se prihodi proračuna na teret građana i gospodarstva, upozoravaju poslodavci i analitičari
“Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, ističe kako će rastom cijena goriva uslijed dizanja trošarina poskupjeti komercijalni transport i krajnji proizvodi za potrošače.
‘Poslodavcima se opet povećavaju troškovi poslovanja umjesto da ih se potakne na stvaranje dodane vrijednosti što jedino osigurava pozitivne gospodarske trendove. Benzinom gasimo vatru i nadamo se da ovi potezi nisu najava mjera koje su predstavljene u Bruxellesu’, rekao je Majetić.
Ovime će se obeshrabriti građani’, rekao je Novotny.”
Jebate, ovdje neki fantaziraju o oporavku burze, a evidentno je da neće ostat jedan kamen stajat, niti travke neće biti… potpuna destrukcija…
Možete očekivat enorman pad potrošnje u slijedećim mjesecima…
oporavak burze u Hrvata
sve izvjesniji IPO HEP-a.Agrokor priprema svoj,Adrisova realizacija prodaje
TDR-a i njihova nova akvizicija,Valamar priprema okrupnjavanje.Podravka kupuje
u Sloveniji Žito gdje se već iskazala i LRH.a pa Opatiju imamo do Portoroža.
Luka Rijeka ide u dokapitalizaciju kao i HPB.Kupuju se sve više dionice za trezor znači ima se.Dolaze dividende.
za neke je to sve propast burze
http://www.tportal.hr/biznis/politika-i-ekonomija/377947/Drzava-rusi-cijenu-HEP-a-da-bi-ga-prodala-za-kikiriki.html
Napokon izašli iz recesije.
Nakon pet godina krize, ekonomisti Međunarodnoga monetarnog fonda i Svjetske banke Hrvatskoj predviđaju rast u ovoj godini od 0,5 posto.
Rečeno je to u Washingtonu, na proljetnom sastanku ministara financija i guvernera središnjih banaka.
Iako nas tek čekaju duboke reforme, napokon smo dobili pozitivne prognoze iz međunarodnih financijskih institucija.
Steen Jakobsen
‘Hrvatska je zemlja izvan kontrole, bez reformi i ambicija’
http://www.vecernji.hr/gospodarstvo/hrvatska-je-zemlja-izvan-kontrole-bez-reformi-i-ambicija-1000996
Isječak iz prethodnog članka;
“Više od 50 posto BDP-a dolazi vam iz javnog sektora i potpuno je iracionalno da itko iz javnog sektora glasa za onoga tko želi reforme.”
“Sad još imate iluziju da je dobro uz kamatne stope koje su pale na nulu, ali čim počnu rasti, a to bi se moglo dogoditi u 2016., vidjet će se gdje je stvarno Hrvatska, zemlja bez reformi, loše vođena, koju je najbolje opisati kao problematičnu.”
niti smo još izašli iz recesije i točno je što veli
Steen Jakobsen
‘Hrvatska je zemlja izvan kontrole, bez reformi i ambicija’
a ja bih još dodao gdje se dvije stranke prepucavaju i ne vide svaka za sebe
da šire primitivizam i beznađe svojim neznanjem u ponašanju i stručnosti na svim poljima kako u politici tako i u gospodarstvu.
Neka se ugledaju u:Todorića,Vlahovića,Tedeschia i ostale vodeće menadžere
u Hrvatskoj
burzu u hrvata održavaju:turističke kompanije i njihovo okrupnjavanje
Agrokor,adris,atgr,podravka,končar,nadolazeće oporavljene firme u dokapitalizacijama,poznati poduzetnici i najava IPO-a
i naravno nekoliko vrhunskih igrača na burzi od kojih neki svoje znanje prenose na nove male ulagače na forumu ili svojim blogovima
šefica je jednom rekla da će biti suradnje između burzi u okružju ali izgleda da se sve čeka da nam sve servira Europa