Oporavak burze

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Oporavak burze

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

kreće novi val stečajeva, bez plaće rekordna 41.000 radnika.

http://www.24sata.hr/politika/krece-novi-val-stecajeva-bez-place-rekordna-41000-radnika-407930
toliko o oporavku burze zbog “rasta” BDP-a od 0,3%

IGH, THNK, JDPL, ULPL, ATPL, INGR, IPKK, MGMA - najveći baloni na ZSE!!!! čuvajte svoje pare!!!!

Kolega hasenfefer, uzmite situaciju u kojoj imate štednju i držite je na banci s mizernom kamatom koju će niska cijena državnog duga gurnuti na 0.5%.

I probajte zamisliti situaciju oporavka kreditne aktivnosti (znam da vam je teško ali ipak probajte), i onda zamislite kojim likovima će bankari posudite te vaše, teško stečene novce po jako niskoj kamati.

Povijest urušaja kvalitete kreditnog portfelja domaćih banaka pokazuje kojim likovima, tj. bajnim investitorima idu novci štediša u Hrvata (bilo 90-tih, bilo 2000-tih).

Dakle možete birati:

1) Ostaviti novce da bankari “rade” s njima i proslijeđuju vaša sredstva njima bliskim klijentima, uz rizik da ako ste u pravu s pesimizmom znači da imate jedan truli krumpir od štednje.

2) Povući novce i zakopati ih duboko u zemlju koju ste kupili.

3) Povući novce i položiti ih negdje u inozemstvo pod negativnu kamatu, čisto radi zaštite.

4) Izabrati dionice koje vam se sviđaju na ZSE ili na nekoj inozemnoj burzi ako ste bik.

5) Kupiti put opcije ili neki ultra-mega bear ETF ako ste medvjed.

Ja osobno ne vidim kako je, ako uzmemo i rizik i očekivani prinos, opcija pod 1) bilo kome prihvatljiva. Ali eto Hrvati ošamućeni pesimizmom i slijepi na rizik se baš masovno odlučili za nju. [emo_smijeh]

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

forbes,draghi svojim programom pokreće dionice u EU u vis ili tako nekako nisam
točno zapamtio
e sad dali smo mi Europa možda jesmo a možda i nismo

eto vidite,fed najavio ove godine podizanje kamata a buffet već skica po EU
gdje će seliti kapital jer mu je to vjerojatno za šankom u buffetu šapnul
Draghi koji pokreće rast dionica u Eu
http://www.banka.hr/hrvatska/zlato-ili-dionice-sto-donosi-vecu-zaradu
kad se počme prodavati zlato i podizati štednja iz banaka kupovati će se
najviše dionice
pošto smo mi jako mali neki val bu valjda zapljusnul i hrvatsku.
sjetite se da je netko iz eu rekel da u sljedećih 10-tak godina tek poćinje
ulaganje u hrvatski turizam
a uvalit će i neki ipo,pa ako adris proda duhan plivat ćemo u lovi

Evo vlada ima i plan B za autoceste, ako ne prodje privatizacija ide IPO za zaposlenike i gradjane. U najgorem slucaju ce dobiti 1.2 mlrd EUR.
Lalovac takodjer vani obveznice prodaje.
Nemam puno znanja pa me ispravite ali stvarno ne vidim sto bi bankari mogli financirati.
Mene vec 3. banka zove za kredit lol.

e sad, ako je točno da se od 9. mjeseca 2014. u BDP ubrajaju prostitucija i trgovanje drogom (što se prije nije ubrajalo), ispada da je ovaj "rast" od 0,3% zapravo pad gospodarstva, pogotovo ako uzmemo u obzir da procjene kažu da te nelegalne aktivnosti u RH iznose oko 1,5% BDP-a???

Mene ovi padobranci što pokušavaju crnjačiti na temi uistinu iznimno zabavljaju, a još me više uveseljavaju ovi koji se trude srušiti optimistima po forumu rejting niskim ocjenama.

Pa ljudi moji, ja sam medvjed ja se “hranim” strahom i tuđom anksioznošću, potrudite se malo bolje. [emo_smijeh]

Dakle, korekcije GDP-a zbog gore navedenih stavki (i druga slična usklađivanja) uvijek idu i za tekuću i za prethodne godine. [emo_namigusa]

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Evo da ne trošimo više mjesto na serverima ovim urušavanjem kamata na dug države i sličnim “nebitnim” stvarima.
Ionako je očito da i novinari i “znate već tko” vrlo lako prelazi preko +-0,5%.
Imam osjećaj da tu nikome nije ni bitno je li “+” ili “-” a još manje “kad je” i “zbog čega je”.
E pa meni se sviđa da je to baš ovaj Q4 i da je u onom izvještaju DZS sve onako “lijepo” složeno.

@Realbear ovaj zadnji komentar zaista “priceless” a za sve ostalo je “znate već tko”…

Kolega hasenfefer, uzmite situaciju u kojoj imate štednju i držite je na banci s mizernom kamatom koju će niska cijena državnog duga gurnuti na 0.5%.
I probajte zamisliti situaciju oporavka kreditne aktivnosti (znam da vam je teško ali ipak probajte), i onda zamislite kojim likovima će bankari posudite te vaše, teško stečene novce po jako niskoj kamati.

Povijest urušaja kvalitete kreditnog portfelja domaćih banaka pokazuje kojim likovima, tj. bajnim investitorima idu novci štediša u Hrvata (bilo 90-tih, bilo 2000-tih).

Dakle možete birati:

1) Ostaviti novce da bankari "rade" s njima i proslijeđuju vaša sredstva njima bliskim klijentima, uz rizik da ako ste u pravu s pesimizmom znači da imate jedan truli krumpir od štednje.

2) Povući novce i zakopati ih duboko u zemlju koju ste kupili.

3) Povući novce i položiti ih negdje u inozemstvo pod negativnu kamatu, čisto radi zaštite.

4) Izabrati dionice koje vam se sviđaju na ZSE ili na nekoj inozemnoj burzi ako ste bik.

5) Kupiti put opcije ili neki ultra-mega bear ETF ako ste medvjed.

Ja osobno ne vidim kako je, ako uzmemo i rizik i očekivani prinos, opcija pod 1) bilo kome prihvatljiva. Ali eto Hrvati ošamućeni pesimizmom i slijepi na rizik se baš masovno odlučili za nju. [emo_smijeh]

Molio bih vaš kratak osvrt na ovo “spaljivanje” cca 200M “Adris banke” za otkup vlastitih dionica. Čini se da su zaista “ludi” kad kupuju na 5year high – ipak to nisu one količine koje je nedavno netko tu spominjao.
Koji bi mogao biti rezultat ove dodatne likvidnosti za bivše vlasnike budući da nikoga više ne zanimaju obveznice propale države [emo_smijeh]
Pretpostavljam da se ipak dio vraća na ZSE ili ide u švicarsku (po minus) ili u hedging u CHF [emo_smijeh]
Hvala i pozdrav

idući tjedan čeka nas novo poskupljenje benzina, 6.-i tjedan za redom!!!
kako će se to odraziti na ovaj slabašni rast BDP-a od 0,3%??? [emo_vrtimise]

http://www.24sata.hr/biznis/ne-staju-od-iduceg-utorka-ce-cijene-benzina-opet-poskupjeti-408067

IGH, THNK, JDPL, ULPL, ATPL, INGR, IPKK, MGMA - najveći baloni na ZSE!!!! čuvajte svoje pare!!!!

Prvo demontaža jednog “fallacy” rezoniranja, tj. komentiranja rasta od 0.3% u 4.kvartalu kao statističke greške od strane raznoraznih dobronamjernika. Naime, ako je taj rast samo šum onda je i pad od 0.4% za cijelu godinu slična “statistička greška”.

A zapravo rast u prošlom kvartalu je signal i konačna potvrda okretanja trenda koje je konveksnost krivulje najavila ranije. Taj rast u 4. kvartalu je posljedica velikog rasta inozemne potražnje na iznimno zdravim osnovama (nikad ne zaboraviti da nema više 15 milijardi kuna od debelo subvencionirane brodogradnje), za razliku od domaće potražnje koja još debelo oduzima.

I da, zaposlenost je lagging indikator, koliko god “stručnjaci” gromoglasno šutjeli o tome.[emo_smijesak]

Kako smo vidjeli u razdoblju od 2006-2008 kad su se milijarde eura trošile sumanuto, domaća potrošnja je praktički neograničena u uvjetima kreditne ekspanzije. Boom-bust ciklus, manično-depresivno ponašanja, behavioral bias, neokorteks vs. amigdala… “call me what you will”.

Hrvatskom gospodarstvu se konačno dogodio kapitalizam, i u procesu kreativne destrukcije preživjeli su se okrenuli izvozu. Taj evolucijski proces na moju žalost nije potpuno otresao sve one subvencionirane uhljebe, prispojene na državni proračun i lokalnu samoupravu koji sjede na grbači poreznih obveznika. Ali otreslo ih je dosta.

Ove koji prihode ostvaraju preko izvoza ne mogu više ucjenjivati domaće neplatiše tj. dobro ukorijenjeni sustavi generiranja nelikvidnosti, lokalni šerifi, državni birokrati, a ni naši dragi bankari.

Samo po toj pojavi, tj. da se uspjelo iskristalizirati tko može uspješno poslovati i osloboditi se okova hrvatskog načina poslovanja a tko ne, ova recesija se isplatila i negativna informacija je odradila svoje.

Kod špekulacija/hedgiranja ne može se ipak bez korištenja prediktora (po mogućnosti visoko nelinearnih) i korelacija, i eto pokazalo mi se da je španjolska burza/ekonomija relativno dobar prediktor naše. Što nije ni previše čudno kad se pogleda struktura gospodarstva, turizan, opsjednutost nekretninama, podjela na crvene i crne… Rekao bih da je Hrvatska dosta mlađa sestra, recimo u pre-teen razdoblju, i tu hipotezu pokušavam iskoristiti.

Naime, nakon što su svi Španjolskoj prognozirali bankrot, kamate na dug otišle u nebo, a IBEX se slomio do razine iz 2009., a oni su se ipak oporavili i sad rastu po stopi od 2%.

Što nije ostalo neprimjećeno među bjelosvjetskim hedge-fondovima pa tako recimo Soroš i Paulsen kupuju još jače španjolske nekretnine (krenuli su početkom 2014), reklo bi se pravi contrariran bet. A jel to može imati posljedice na hrvatski turizam, ptice znaju.[emo_smijeh]

Vaš link …

Ovome treba pridodati malo širu sliku u kojoj imamo dolazak velikih smart-money igrača u euro-assete, koji su uočili podcjenjenost Europe u odnosu na npr. US market ako se gleda Schillerov CAPE (cyclically adjusted price-to-earnings ratio). O povećanju konkuentnosti zbog slabog eura ne treba ni govoriti.

Vaš link …

Dakle sva ova događanja u EU (i nama sličnim ekonomija po strukturi) se s velikom vjerojatnošću prelijevaju i na nas male i beznačajne. Pa da se vratim još malo na domaće prilike…

Ovaj Adrisov potez je bez presedana, jednim jedinim potezom su razbili mnoge “istine” i ustaljene pattern-e ponašanja. Samo još fali da trezori krenu u kupnju dionica s polugom, tj. preko kredita.

Što se tiče plana B za autoceste, to je šah-mat za sindikate. Mirovinci će samo zamjeniti obveznice koje dolaze na naplatu u ovoj i slijedećoj godini za udjele u HAC-u i gotova priča. I još će im ostati nekoliko milijardi kuna.

Ipak prava monetizacija bi bila puno bolja jer bi se država uspjela više razdužiti i time još dublje gurnuti kamate prema nuli, ooops ne smije se spominjati kamate, opet će se opteretiti serveri PD-a [emo_smijeh]

ovaj novinar nije zaslužio svoju plaču za ovakvo nedorečeno izvješće (adris)
http://www.seebiz.eu/zagrebacka-burza-adris-zasluzan-za-uzlet-prometa-indeksi-porasli/ar-106319/

ukupan promet bio u petak 417 M kuna
nikakve analize i pokazatelji ne vrijede jer su stalno neka pretumbavanja i dogovorene transakcije po nižim cijenama (snho itd)pa i adris koji je rastao
od 6 mj.2014 cca 270 kn pa do 290 kn (R) a neki otpor je na 380 kn a adris koji ima odlične rezultate(počinje otkup za trezor.dali će se time nagraditi za uspješne rezultate možeš samo špekulirat)fondovi prodaju jer nekakav IPO će ipak
bit.Ovako na pamet ACI i ipo AC su interesantni i mirovincima.Onaj koji dobi
kakvu dobru informaciju prije nas ostalih normalno da je na konju.

Izronu BDP-a pripomogao velik pad uvoza ‘fiktivnih’ usluga

[emo_vrtimise]

New Report

Close