Živaljić: Više kredita i niže kamate mogući su samo ako podignemo konkurentnost gospodarstva
Vidim bankari se opet prave pametni, što bi se reklo čačkaju mečku… red je da im se odgovori. [emo_smijeh]
Korak 1)
Zaduženje države samo i isključivo u inozemstvu, eventalno kao mrkvu im dati samo trezorce po 0.5% pa nek glođu kosti bez mesa i otpatke.
Korak 2)
Sve napraviti da monetizacija prođe, koja poslije sindikalnih uhljeba najviše neodgovara upravo bankarima jer kad bi leglo 3 milijarde eura, ne bi mogli nikoga prepadati i “zgražati se” s podacima o dugu države.
Korak 3)
Svaku investiciju (naglašavam investiciju) od strane državnih poduzeća financirati preko povoljnih IPO-ova, uz dodatno zaobilaženje bankara tako da se npr. refinancira duga HEP-a sredstvima iz IPO-a.
Korak 4)
Slijepo slušati EK što se tiče držanja deficita proračuna.
Korak 5)
Platit misu da se Todoriću prosvijetli um i da sav dug koji ima zamjeni za equity na IPO-u [emo_smijesak]
Pa mislim dosta je više bilo crnjačenja, treba bankare tako znokautirati razduživanjem da im se noge od straha odsjeku, te da im gazde stranci priprijete “racionalizacijom” tkz. ljudskih resursa o očuvanju bilo koje pozitivne stope povrata na kapital. [emo_smijeh]
Pa mislim dosta je više bilo crnjačenja, treba bankare tako znokautirati razduživanjem da im se noge od straha odsjeku, te da im gazde stranci priprijete "racionalizacijom" tkz. ljudskih resursa o očuvanju bilo koje pozitivne stope povrata na kapital. [emo_smijeh]
@RealBear
Mislim da je knockdown faza već traje, onim jadikovanjem o srozanim maržama i padom profitabilnosti što i nije nelogično..
Inače im prognoze, sudeći po trendovima razduživanja zadnjih godina, nekako ne štimaju:
Vaš link …
Obratiti pažnju na stranicu 8 gdje se predviđa stagnacija potražnje za kreditima u sektoru stanovništvo i država..
Po svemu sudeći jedan veliki wishfull thinking (bias).
A ovo iz ovog članka gdje se govori o neobrazovanosti stanovništva [emo_smijesak], slažem se. Mnogi su skupo platili svoje “obrazovanje” uzimanjem kredita vezanih na stranu valutu sa polugom – dakle prije će bit ona o opeklinama trećeg stupnja i puhanjem na jogurt nego stagnacija plasmana stanovništvu..
Za državu ide zaduživanje vani na Valentinovo…
Mislim, da će vrlo brzo doći do određenih mutacija iz “nema pravih projekata, prevelika izloženost itd” u “možda trebate ugodan kratkoročni kredit, ili planirate neku investiciju možda, imamo zanimljive strukturirane produkte štednje i slično…”
Živi bili pa vidjeli..
G. Hasenfefer, uhvatili ste se mog posta ko pijan plota , a ja Vam nisam kriv što ne razumijete neke stvari. Za Vas bi bilo najbolje da pišete kod druga Kapovića , jer ovdje očito ne pripadate. I još nešto , nije "porodica" nego obitelj , molim ne zamjerite mi ali trbali bi pisati književno![/b]
[/quote]
Gospodine zm1 nisam se pijan plota uhvatio vašeg posta, već sam uljudno odgovorio na njega, jer ste me citirali.
Ja sam Vam odgovorio statistikom i primjerima, a Vi me slobodno demantirajte.
Evo napišite koliko je dionica HT narasla u zadnjih 20 godina.
Kako se je dobit topila.
Ono što je još važnije, koliko je HT uložio u novu tehnologiju u Hrvatskoj i zašto nam je internet tako spor.
Zašto je sva lova išla u dividendu, a ne u daljnji razvoj HT ili njihovih akvizicija na novim tržištima?
Najlakše je vikati o komunistima. To je inače karakteristika ljudi koji nemaju znanja da nešto kažu, pa to nadoknađuju vikom i da im je netko drugi kriv.
Što se tiče "porodice" riječ je upotrijebljena s razlogom.
O tome se i radi, dionice su podijeljene samo nekim porodicama, klanovima, koji su zbog toga završili i na sudu, dok su ostale hrvatske obitelji malo imale od toga.
Vi ulagače dijelite na komuniste, socijaliste, kapitaliste.
Mene je baš briga da li je stranac, domaći, crveni, zeleni, žuti.
Meni je važno da je uspješan.
Novac nema boju i to bi već mogli naučiti.
Kaj se tiče Kapovića, ne znam tko je to i zašto ga pratite.
Lp
[/quote]
Ne dijelim ljude na komuniste, socijaliste ili kapitaliste , ali istina je da su jednostavno kapitalisti uspješniji od ovih drugih ,dokazano kroz povijest nastavno na sadašnjost a vjerojatno i na budućnost!
A što se tiče brzine interneta ,pa imate razne pakete brzina od osnovnih do onih najvećih ali treba platiti malo više.
A ulaganje u infrastrukturu svih ovih godina je bilo usporavano od ag. za trž. natj. ,to će vam ljudi iz HT-a potvrditi.
Mislim da se u Hrvatskoj trenutno događa jedna ogromna i po ukupnoj snazi nikad viđena promjena paradigme, ponajviše zahvaljujući blagotvornoj snazi negativne informacije ove recesije.
Možemo je nazvati “cut the middle man” ili napuštanje dosad dominantne paradigme financiranja dugom.
* Na dnu, imamo početke, početaka start-up scene koja će imati eksponencijalne stope rasta u doglednoj budućnosti, i bit će još jače potpomognuta ako se daljnje smanji porez na dohodak.
* U sredini, imamo ove naznake privatnih IPO-ova što malih i srednjih (Granolio, Tankerska), što najvećih kompanija koje su bile predvodnice paradigme financiranja dugom (Agrokor).
* Na vrhu, država je konačno skužila da je potpuno promašen model javnih investicija financiranih dugom, te da je puno bolji model financiranja svega toga privatnom, u recesiji nagomilanoj, štednjom (odnosno posredna privatizacija).
U ovoj promjeni paradigme bankari kao bivši dominantni gospodari novca najviše gube, pametniji od njih to znaju, a oni manje inteligentni reagiraju instiktom životinje stjerane u kut.
Bilo kako bilo, bankari će sve nepraviti da “zašprehaju” javnost u nadi da će što duže očuvati bivši model, ali u konačnici će ipak morati spustiti kamatne stope i uključiti se u tržišnu utakmicu s niže baze i prilično skromnijeg garda. [emo_smijesak]
Nema uopce potrebe za oporavkom burze u Hrvatskoj.
Evo danas je dionica PTKM pada 20% i svi na temi PTKM pisu da su zaradili, neki i 50% :).
Glede banaka. Redovito me zovu i nude kreditne kartice, kredite itd. Evo opet jučer zvali iz banke da mi je, kao njihovom vjernom klijentu, odobred kredit, kojeg nisam ni tražio niti me zanima. Samo trebam doći i uzeti lovu.
Čini mi se da ide gadan pritisak odozgor prema dolje da se plasira lova kome god, pa se grebe po bazi još solventnih klijenata.
Ekipa je primijetila redoviti prihod po računu, a nigdje traga nikakvom kreditu. Kako to? [emo_zacudjen]
evo da se i ja pridružim gornjem tekstu. također poziv iz banke , nastoje utrpati kredit pošto-poto.
ovo je dobra vijest, ako ovi auti nisu ugovoreni za državu.
http://hr.seebiz.eu/prodaja-novih-automobila-u-sijecnju-porasla-165/ar-104587/
sumorne prognoze Europske komisije za RH
http://www.vecernji.hr/hrvatska/europska-komisija-o-prognozama-rasta-988123
to su prognoze za hrvatsku a ovo je oporavak burze koji počinje 6-12 mjeseci prije nego se oporavi realan sektor.
Prognoze za 2016 su da se oporavljamo a kada krenu izbori ići će sve na bolje a mogu biti i prijevremeni pa će obečanovići frizirati podatke i grafove.
Evo u svibnju počinje sve za IPO HEP i da ne ponavljamo sve rezultate s kojima se buju hvalili a burza ne zna da ovi foliraju.Pred izbore bu procvat
Kod nas je sve moguće.Još kad krene Dragi,pa LNG terminal pa dolazi ljeto a već se sada vidi da pada rekord i naš Graziani bu popravil prognozu na TA.
EU nam prognozira oporavak i to je ono što je bitno i idemo pod kontrolu!