Oporavak burze

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Oporavak burze

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Sutra Syriza pobjeđuje sa plebiscitarnom većinom, Euro pada na 1.05 prema dolaru a burze padaju u ponor.
Osim Crobexa koi naravno ide prema 2400 bodova

već počinjanje ovakvog pisanja za mogući IPO HEP-ašto se u izbornoj godini moglo i očekivati pa dolaze vijesti da u 2015.izlazimo iz recesije.Burza će reagirati.dolazi jeftini novac i ići ćemo polagano u lauf.Očekujem još neku
pozitivu.
http://www.seebiz.eu/vlada-razmatra-javnu-ponudu-dionica-hep-a/ar-103763/

evo još pozitive

S&P: Hrvatsko gospodarstvo u drugoj polovini 2015. izaći će iz recesije

renesansa ZSE
http://www.vecernji.hr/gospodarstvo/zagrebacka-burza-postaje-nova-ulagacka-zvijezda-964619

Sutra Syriza pobjeđuje sa plebiscitarnom većinom, Euro pada na 1.05 prema dolaru a burze padaju u ponor.

Netocno. Pobjeda Syrize ce imati uglavnom malen utjecaj na trzista kapitala. Prvenstveno jer je grcki udio u kumulativnom zbroju zemalja eurozone vrlo mali i njihove lokalne odluke nece bitnije utjecati na ostatak EU i posebno eurozone. Medjutim, ono sto ja sad znacajnije je da vise nema medijski pracenog straha od izlaska Grcke iz eurozone niti raspada iste. Sada se percepcija mijenja, pomocu QE gospodarstvo, ali posebno finacijski sektor ce se doslovno prisilti na rast.

Uostalom, vidjet cemo vase analiticke sposobnosti ekstrapolacije naspram RealBearovih koji vec mjesecima tupi o rastu trzista kapitala.

Medjutim, htio sam nesto drugo komentirati, a to je politika napustanja stednje i okretanju politike upumpavanja novca da bi se potakla (u prvom redu privatna) potrosnja i investicije. Zanimljivo je kako mediji, politicari ali i analiticari sada zdusno podupiru QE jer ce to konacno odagnuti recesiju ali i sprijeciti deflaciju, iako su do prije godinu dvije (gotovo) svi jednoglasno (barem oni koji su uglavnom bili medijsk eksponirani) tvrdili da je prava i jedina realna politika koja ce donijeti rezultate – stednja. Iz toga se moze zakljciti da su kreatori i sukreatori ekonmske ali i drugih politika potpuno izgubljeni i da u stvari nabadaju u potrazi za pravim rjesenjem.

U svakom cemo slucaju vidjeti koliko ce ove mjere utjecati na oporavak europskih gospodarstava. Isto tako bilo bi zgodno pogledati strukturu i karakteristiku prihoda BDP-a pojedinih regija ili saveznih drzava SAD-a te na taj nacin analogijom (dakako, uzimajuci u obzir i vanjske utjecaje u datom vremenu promatranja) pokusati predvidjeti gospodarska kretanja i oporavak pojedinih europskih regija odnosno drzava sa slicnom strukturom prihodovanja BDP-a.

Inace, trzista kapitala uglavnom 6-12 mjeseci ranije “predvide” odnosno reagiraju na promjene u realnoj ekonomiji. Stoga, ako ocekujemo gospodarske pomake za 2016. trziste kapitala ce vec ove godine reagirati.

Druga je opcija ostati u cashu i cekati nize, povoljnije razine za ulaz.

U cast kolegi Mreichu: bez straha, pohlepe i sentimentalnosti

držim da će jaka cash pozicija u 2015 biti(već je) promašaj a mogući i jako veliki promašaj.
pogodak samo u vrlo kratkim situacijama medvjeđeg tržišta koje ako će biti posljedica ovakvih vijesti ko što je grčka.
odlična prilika da se poboljšaju prinosi preuzimajući rizik od strašljivih jer će to kratko trajati.
“Be prepared, son. That’s my motto”
u 2015 dominirat će bikovi tko to nije prepoznao već je u ovih mjesec dana propustio zaradu a uskoro sljedi još.
već je u prošlom kriznoj sitaciji sa grčkom tržište apsorbiralo čak i izlazak grčke ne samo iz eurozone već i iz EU.
još jedna u nizu banana država koja misli da će vječno druge isisavati.
angela je rekla ne više i točka
a ti grčki političari koji tamo obečavaju čuda tom neobrazovanom narodu
ili su i sami neobrazovani ili ih namjerno obmanjuju da će im biti bolje kada više neće biti dio eurozone ili EU odnosno da nemože biti gore a može i to puno puno gore.
brzo će tim političarima biti servirane posljedice njihovih ideja pa će brzo progledati,prizemljiti i primiriti se.
ovaj puta ih angela čeka spremne sa svim odgovorima nema više na prepad i šta ćemo sad na brzinu napraviti.
ispisnica im je na stolu pripremjena pa neka ju potpišu ako žele.
99% sam siguran da neće već da blefiraju.
pokušat će na galamu nešto izvući,vjejrojatno će i dobiti neke sitne ustupke i to će biti to.
grci kao i mi žive od turizma a posljedice zadnjih nemira su bile pogubne za njihov turizam.
ako se to ponovi treba se odmah nakrcat sa našim turističkim dionicama
i “lezi pod palmu i uživaj”
ova će situacija biti zadnja prilika za one koji su propustili priliku za ukrcaj na vlak koji je krenuo.
sretno medvjedi želim vam brze kanđe i dobar ulov.

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

zse ne raste jer je na djelu totalni izostanak institucionalnih investitora. danas osim nešto sitno na ht-u njih nema ni u tragovima. ovo ostalo što vidite je privatni kapital, a to je njegova realna snaga. narodu su dionice predstavljene kao rizična špekulacija i oni od tog zaziru. samo što izgleda da više ništa nije sigurno.

Postavlja se pitanje kakvi su to onda institucionalni investitori.

Ako po cijeloj Europi se kupuju dionice, i sve se zeleni…

Ako ništa drugo bar tržište i investitori pokazuju optimizam.

Ispada da su naši investitori pametniji od onih Europskih.

Isto tako je pitanje što će se dogoditi na sljedećim izborima u Hrvatskoj?

Za sada još uvijek postoje dvije opcije, koje su se od 91. pokazale potpuno nesposobne da osiguraju ovoj zemlji ekonomski napredak.
Treća opcija da se i pojavi, ne vjerujem da bi imala stabilnu većinu.

Zbog svega toga tih mojih nekoliko milijuna neće vidjeti burzu do daljnjega.

Čak ni inflacije nema.

Neću se više javljati na ovoj temi, pa da svima ovdje samo poželim puno uspjeha na burzi.

Lp

Syriza ima dvotrećinsku većinu.
Euro i burze slijede.
Hvala

Sorry lapsus, apsolutnu većinu.
Ali trenutno imaju 148 mjesta od potrebnih 151 za potpunu dominaciju

Marko Čižmek je dodao kako ove godine ne očekuje pomak u privatizaciji istaknuvši kako su “utezi” za kupnju državne imovine još uvijek isti, od interesa lokalnih vlasti do preko neriješenih brojnih “papira” i imovinsko-pravnih odnosa.

Treba nam privatizacija na rumunjski

SADA KADA SU nas pročitali kako ide privatizacija na hrvatski način predlaže se
privatizacija na rumunjski način
DOBRO sam ja napisao neki dan da ovi mlate praznu slamu već godinama

već od grčog pobjednika dolaze pomirljiviji tonovi
za par dana kad ga prime angela i ekipa bit će kao pokisli mišić manji od makovog zrna,dobiće neke mrvice da se opravda pred narodom i to je to.
u međuvremenu i dalje je na snazi blokada isplata prema grčkoj tek toliko da se pokaže tko je gazda.tko će dulje izdržati?
ja se kladim na angelu i to sa 90:10
još samo danas euforija u grčkoj a od sutra”dobro došli u realnost”.
iako bi osobno priželjkivao neku paniku a za taj sam scenarij i pripremio cash
biće po onoj staroj tresla se brda rodio se miš.
a najrazočaraniji će biti oni kojima će propasti prilika za zakašnjeli ukrcaj na vlak koji je krenuo pa bi lako mogao već danas i scenarij”neočekivanog”rasta u kojem će bikovi opet brže reagirati od medvjeda koji su još u zimskom snu i sanjaju “crnjake”.
pitanje je samo dali će se probuditi u proljeće ili u ljeto?

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

volio bi da se grcima oprosti cijeli vanjski dug . koji bi to onda tek stampedo bio kod ostalih država dužnika , pa tako i naše. ako išta, bilo bi interesantno gledat sreću od ovih naših i ostalih glavonja na vlasti i kako su ” svojim mjerama uspjeli da dođe do toga “. mislim da će grci na tome popušit , da su dobro zahebali narod koji je za njih glasao, ali što ćeš, mora se lagati da bi pobijedio na izborima , a ovi su to dobro iskoristili. dobri bleferi. ali kažem , opet volio bih da dođe do tog scenarija (iako je to totalno luđaštvo što oni hoće), barem bi bilo intersantno gledat njihovu sreću i sreću ostalih država koje duguju lovu, a kiseli smijeh ovih koji su im to odobrili i njihove laži narodu kada to budu trebali objašnjavati zašto su to učinili.

drastično smanjti doprinose na plaće i drastično smanjiti poreze. samo tako možemo dalje !

New Report

Close