trenutna je prognoza od DHMZ za sljedećih 25 dana sivilo/oblačno tu i tamo malo
proboj sunca temperature više od prosjeka.
narod veli poslije kiše uvijek dolazi sunce a ove vlage mi je više dosta u kostima ali ima i perioda kada ima i po nekoliko kišnih godina.
No kad se sve zbroji sastavnice naših Crobexa su čist solidne firme a lova će
vjerojatno doći i u njih kad poćme ulaz/izlaz iz štednje u nekretninama,dionicama,fondovima.
zlatnih uzlaznih grafova više nema,sve je sporemećeno.Kaos.I u kaosu ima reda
vele neki.
Klasa imovine:30%+30%+30% (10%za hajlajf)
Sve je ostalo filozofija
Ima puno upitnika ali i puno odgovora za koje nitko sa sigurnoscu ne moze reci koji je ispravan odnosno koji ce stvarno prikazati buducnost.
Upitnika ima dosta ali situacija i nije tako nepredvidljiva kao što se čini:
Slijedi godinu dana relativnog veselja, nakon toga bič, krv, znoj i suze.
Puno suza
Ovo sa CHF je tek pokazna vježba u odnosu na ono što će se desiti kad FED podigne kamatnu stopu
Švicarci otvorili rupu od 4 mlrd. kuna, tko će je sve zatvarati?
Prekonoćni udar franka koji je u dva dana ojačao gotovo 18 posto prema kuni izazvao je paniku među dužnicima i bankarima u Hrvatskoj. No, radi se o tek pokaznoj vježbi što će se u većem obujmu dogoditi kada krene rast cijena novca na svjetskom tržištu, upozorava Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta. “Najvišu cijenu tog poteza platit će dužnici u tranzicijskim zemljama po principu ‘ni luk jeli niti mirisali'”, smatra Lovrinčević. On drži da će se sličan scenarij dogoditi s oporavkom svjetskih kamatnih stopa, no tada će pogođeni biti svi – građani, tvrtke, ali i prezadužena država. “Tada će najveću cijenu platiti ranjive zemlje s velikim neravnotežama i visokim javnim dugom, poput Hrvatske, samo će problem biti neusporedivo gori. Danas razgovaramo o mrvicama, tko će platiti troškove rješavanja franka, a tek stiže pitanje javnog duga”, kaže Lovrinčević.
No, radi se o tek pokaznoj vježbi što će se u većem obujmu dogoditi kada krene rast cijena novca na svjetskom tržištu, upozorava Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta. "Najvišu cijenu tog poteza platit će dužnici u tranzicijskim zemljama po principu 'ni luk jeli niti mirisali'", smatra Lovrinčević. On drži da će se sličan scenarij dogoditi s oporavkom svjetskih kamatnih stopa, no tada će pogođeni biti svi – građani, tvrtke, ali i prezadužena država. "Tada će najveću cijenu platiti ranjive zemlje s velikim neravnotežama i visokim javnim dugom, poput Hrvatske, samo će problem biti neusporedivo gori.
Zato mi nije jasno zasto se kolega RealBear zalaze za vanjsko zaduzivanje Hrvatske kada je puno sigurnije i jeftinije zaduziti se na domacem trzistu.
Kineska burza danas -7,7% , nafta kreširana, potres švicarca, cijeli svijet se sprema za potonuće.
Ali Crobex i naše nevjerovatno perspektivne firme će rasti….
Prvo pročitaj i ne širi paniku bez veze![emo_vrtimise]
Ako je Lovrinčević uvjeren da ide naglo dizanje kamatnih stopa zašto je onda protiv monetizacije autocesti?
Zašto je uopće itko tko zna osnove kamatnog računa i svjestan je rizika duga protiv monetizacije, odnosno prihvatljivih debt-to-equity poslova?
Ne možese biti bear po obveznicama, a u isto vrijeme biti bull po povećanju prometa i izgubljenoj dobiti na autocestama. Dakle imamo licemjerje.
Zašto bi kamatne stope rasle u uvjetima deflacije?
Da li se globalna produktivnost zbog novih tehnologija povećava ili smanjuje?
Da li je povećanje životne dobi i odlazak u mirovinu stotina milijuna baby boomera inflatoran ili deflatoran?
Da li je usporavanje stope raste stanovništva na globalnoj razini inflatorno ili deflatorno?
Malo o rizicima po državnom dugu…
Dalićka je prva počela primjenjivati cross currency swap-ove na USD obveznice, a drugi su nastavili. Tako da je i rizik po 9 milijardi USD obveznica puno manji nego što se priča.
Kakvi su točni ugovori po pojedinačnim izdanjima ne znam, ali znam da se ovi iz min. financija hvale da su uštedjeli 600 milijuna kuna po kamatama, a to ne bi bilo moguće da nema pristojne zaštite.
Ostaje problem neracionalnosti na državnoj i lokalnoj razini, uhljeba i štetnih subvencija, ali to će s vremenom riješiti pritisak Europske komisije.
Još jednom, u nas su loša poduzeća uglavnom pometena i tko je preživio taj je fajn. Za razliku od velikih, kod nas je recesijska negativna informacija odradila svoje i nije bila previše distorzirana.
Ako je Lovrinčević uvjeren da ide naglo dizanje kamatnih stopa zašto je onda protiv monetizacije autocesti?
Nigdje ne pise da on misli da ide naglo dizanje kamatnih stopa. Samo komentira da ce jednog dana (mozda ove godine a mozda za pet) kada dodje do oporavka doci i do podizanja kamatne stope,a to ce negativno utjecati na hrvatsko gospodarstvo. To je ispravno dugorocno razmisljanje i u nacelu se s time slazem.
Jedina bitna informacija oko kamatnih stopa je realna kamatna stopa, tj. nominalna – inflacija (odnosno +deflacija).
Mislim da bi svi centralni bankari ovog svijeta sutra potpisali inflaciju od 4%, a kamatne stope od 3%.
Hrvatska se sa svojim suficitom platne bilance razdužuje, tj. kad poplaćamo kamate, uvoz i dobit strancima, još nam ostane novaca.
Tko ne vjeruje, nek pogleda graf neto inozemnog duga u odnosu na GDP.
A samo zbog pada cijena nafte će se suficit dignuti na minimalno milijardu eura, za razliku od godina lažnog rasta kad smo imali 4-5 milijarde eura deficita platne bilance financirane dugom i rasprodajom.
Nigdje ne pise da on misli da ide naglo dizanje kamatnih stopa. Samo komentira da ce jednog dana (mozda ove godine a mozda za pet) kada dodje do oporavka doci i do podizanja kamatne stope,a to ce negativno utjecati na hrvatsko gospodarstvo. To je ispravno dugorocno razmisljanje i u nacelu se s time slazem.
[/quote]
Slažem se i ja ali je trenutno manje bitno,ono što zanima 90% ljudi tu jest hoće li sve nabrojano u prethodnim postovima kratkoročno podignuti indexe ili ne,dugoročno bez reformi nemamo nikakve šanse da stvorimo kakvo takvo konkurentno gospodarstvo a čak i sa reformama neće nam biti lako.Zaduženi smo,neobrazovani,nesložni,skloni muljanju,uništena nam je industrija,nemamo know how kao što ga je imala uništena Njemačka npr. nakon 2 svj. pa su zato i napravili čudo… može nas “spasiti” samo potpuna promjena mentaliteta,što je vrlo,vrlo teško.
[/quote]
Slažem se i ja ali je trenutno manje bitno,ono što zanima 90% ljudi tu jest hoće li sve nabrojano u prethodnim postovima kratkoročno podignuti indexe ili ne,dugoročno bez reformi nemamo nikakve šanse da stvorimo kakvo takvo konkurentno gospodarstvo a čak i sa reformama neće nam biti lako.Zaduženi smo,neobrazovani,nesložni,skloni muljanju,uništena nam je industrija,nemamo know how kao što ga je imala uništena Njemačka npr. nakon 2 svj. pa su zato i napravili čudo…
[/quote]
Kratak odgovor je NE.
Mi se ne znamo ni zadužiti kak spada, a kamoli kaj drugo.
Mislim da još malo pa će Medvjed poći trljati šape jer će moći dionice kupiti po još manjim cijenama.
Nažalost je tak.[emo_palacd][emo_vrtimise][emo_palacd]
predlažem da se fiksira tečaj Crobexa i da se vrate gubici od 2007 g.na ovamo
inače idemo na referendum i osnovat ćemo stožer za obranu protiv oporezivanja
dobiti pošto nam niste sanirali gubitke kad smo ih imali.Sindikat neću osnivati
jer iz iskustva znam da je to pušiona osim ako nije sindikat na državnim jaslama
mogao bi i Crobex preko 1795/1800 bodova onako od oka