Bilo kako bilo, ode nafta danas 5% u provaliju, a o urušaju po kamatama da ne govorim. [emo_smijesak]
Kako moram opet na neko vrijeme na “bauštelu” neće pisati često pa da još jednom skrenem pozornost zašto će se “analitičari” vjerojatno osramotiti, na ipak malo ozbiljniji način.
Prvo jedan mali osvrt i dokument od strane HNB-a o ekonometrijskim predikcijskim modelima (malo teže štivo, slobodno preskočite na zaključak ako vam je preteško).
U principu, analitičari pokušavaju razno-raznim metodama (manje ili više složenim), pronaći stohastičke modele/varijable koje kak ti “prediktiraju” ekonomske varijable.
Pojednostavljeno, gledaju u prošlost i onda ekstrapoliraju u budućnost (malo složenija varijanta tehničke analize, usudio bih se reći).
Ali eto ljudi dobivaju dobre plaće za to, a neki si čak umišljaju da se bave znanošću. [emo_smijeh]
E sad, ja pripadam vrsti zlih medvjeda i vulgarnih špekulanata koji zna koje “analitičari” modele i varijable koriste. I onda tražim rupe, tako da raznim simulacijama njihovih modela tražim maksimalni benefit od greške.
Napominjem, da nije uopće potrebno imati blage ideje što će se dogoditi u budućnosti (niti je stvarni okidač bitan previše), nego samo tražim koliki je vjerojatni “bang for the back” greške analitičara kad ih se uhvati da svi slično razmišljaju.
Na primjer, gleda se što će se dogoditi ako analitičari promaše “ceo fudbal” što se tiče zaposlenosti ili kamatnih stopa. Da ne govorim o događajima velike amplitude (koje nitko ne može predvidjeti) tipa slom cijena nafte u državi koja jako puno ovisi o uvozu iste.
Kako je u Hrvatskoj tržište kapitala jako neefikasno, svak svakog zna od “velikih” i pesimizam/optimizam ide uvijek grupno, u momentima kad postoji dobra vjerojatnost okretanja ciklusa otvara se mogućnost za plivanje protiv dominantne struje i naravno zarade.
Dakle, neka nama naših analitičara i novinara i njihovih prognoza, kako bi onda uopće znali kad je top ili bottom. [emo_smijeh]
Pošto se oporavak rast BDP-a zasniva i na nafti,vrijedi napisati:
We are in rare territory indeed on the oil front. West Texas Intermediate has dropped more than 50 percent in the last six months.
According to our partners at Kensho, this has happened only five times since 1980: 1987, 1991, 1999, 2002, and 2009.
Six months after those events, the S&P 500 was up four of the five times, with an average gain of 3.7 percent. Perhaps more importantly, WTI was positive six months later all five times, and was up 52 percent on average.
Read that carefully: All five times this has happened, WTI has been up six months later. And up 52 percent on average.
http://www.cnbc.com/id/102317617
američka poveznica
amerika-eu+saveznici-nato-lng terminal-viktor lenac-ddjh/patria-varteks-oružje
luke ?
jadran/nafta/plin -brodogradnja?
turizam ?
g-đa Kolinda-amerika-nato
očekujem daljne smjernice
Milanoviću ako nije još uvijek jasno neka se sjeti Perkovića i kako je prošao.
Ode nafta u provaliju još malo…
Naravno nitko ne zna što će biti s naftom u budućnosti, ali trenutna situacija izaziva slom shale-oil industrije, što uz deflacijske pritiske smanjuje kamatne stope na neviđene razine.
Što mislite kako je min. financija uspjelo uštedjeti 600 milijuna kuna po kamatama u 12. mjesecu iako imamo 9 milijardi USD obveznica (doduše zaštićenih cross currency swap-ovima)…
E pa dosta duga je vezana spread-om na 10-years treasuries/bunds, a kako tamo kamata udara sve niže i niže, jasno je što se događa.
Ono što ostaje je domaći dugoročni dug koji dolazi na naplatu i to se mora refinancirati u inozemstvu dok je ovako povoljno (i naravno sav deficit financirati u inozemstvu). Tim potezom se oslobađa velika likvidnost, koja će još jače srušiti cijenu trezorcima koji se rolaju.
Bankari će se naravno razdužiti za još 2 milijarde eura, ali kad se sve to spoji s suficitom platne bilance banke će plivati u novcu i kamate moraju padati.
Dakle, na potezu je Lalovac, ima priliku uštedjeti još milijardu i pol kuna po kamatama, a to može iskoristiti za daljnje smanjenje poreza na dohodak (ili se pokriti zbog gubitka po PDV-u zbog pada cijena goriva ako ljudi ne budu potrošili razliku).
to volim love bu do krova još kad Dragi poćme bacat novce iz helikoptera
a Kolinda sredi ovog napuhanka
Sikiriki
Ne moze se RH uspoređivati s USA. …
[/quote]
U biti se skoro u potpunosti slažemo – ja nigdje nisam spomenuo sličnosti naprotiv napisao sam da za razliku od ostalih država USA ima izuzetno velik potencijal za osobnu potrošnju.
Ali svaki pokušaj poticanja osobne potrošnje u uvjetima depresije je za pohvalu – tako i ovaj mali pokušaj Lalovca (isti bruto => veći neto) ili ako želite smanjivanje uplitanja države u bruto. A ako mislite da su nakon ovih X godina depresije, krađe i nerada, društva koja su preživjela nekonkurentna ili da nisu pripremljena za tržišnu utakmicu mislim da se varate.
Kad već priznaješ da ne znaš ništa ni o čemu..?
[/quote]
Ja stvarno ne znam što vas žulja – nigdje nisam napisao da ne znam ništa ni o čemu.. Ali evo dajem vam priliku da napravite skok u osobnom rastu i prosvijetlite moje neznanje. Dakle gdje je točno problem u tome što je USA imala rast GDP zbog ObamaCare-a?
Bilo kako bilo, ode nafta danas 5% u provaliju, a o urušaju po kamatama da ne govorim…
Prvo jedan mali osvrt i dokument od strane HNB-a o ekonometrijskim predikcijskim modelima (malo teže štivo, slobodno preskočite na zaključak ako vam je preteško).
U principu, analitičari pokušavaju razno-raznim metodama (manje ili više složenim), pronaći stohastičke modele/varijable koje kak ti "prediktiraju" ekonomske varijable.
Pojednostavljeno, gledaju u prošlost i onda ekstrapoliraju u budućnost (malo složenija varijanta tehničke analize, usudio bih se reći).
Ali eto ljudi dobivaju dobre plaće za to, a neki si čak umišljaju da se bave znanošću. [emo_smijeh]
Dakle, neka nama naših analitičara i novinara i njihovih prognoza, kako bi onda uopće znali kad je top ili bottom. [emo_smijeh]
RealBear – ovo je jedan od boljih postova zadnje vrijeme – ukratko GIGO Vaš link …
Istina ti ne može biti darovana, do nje moraš doći samostalno. Ako ti kažem nešto što se kosi s tvojim dogmama, upalit će se obrambeni mehanizam i dogmu će biti još teže ukloniti. Nego, bolje se ti upitaj koji je smisao GDPa i šta ta fiktivna brojka govori o kvaliteti tvog života.
Zašto je za pohvalu manipuliranje ljudima i umjetno napuhavanje statističkih pokazatelja? Zar ne bi bilo bolje pustiti ljude da troše onoliko koliko imaju i na ono što im je potrebno, i da o tome sami odlučuju bez vanjskih poticaja? Zar nije poticaj samo još jedan oblik kontrole nad drugima?
Psihopata = individua koja je opsjednuta sticanjem vlastite moći i kontrolom drugih
CROBIS opet danas povukao gore, ne bih se začudio da su i stranci počeli kupovati obveznice tu kod nas u potrazi za yield-om.
Izgleda da je Lalovac na kraju odradio jako dobar posao u tri koraka:
1) Veliko smanjenje deficita proračuna po nacionalnoj metodologiji.
2) Upadanje deficita po ESA metodologiji da se zadovolje kriteriji EK.
3) Izlazak pred investitore s dobrim brojkama i u najpovoljnijem trenutku.
Kako sam dobio info da i u min. financija čitaju Oporavak burze, molio bih g. ministra da zemi sve što mu se bude nudilo [emo_namigusa]
pa bio ti je neki dan promet za bond marketu preko 200m kn…imho to može dati samo neki stranac…tako da vjerujem da si u pravu…
tako i ovaj mali pokušaj Lalovca (isti bruto => veći neto) ili ako želite smanjivanje uplitanja države u bruto.
Ako se s tim smanjenjem poreza htio postići nekakav efekt onda se nije smjelo dozvoliti povećanje prireza u određenim gradovima pa se to svodi na prelijevanje iz šupljeg u prazno.
Kada već govorimo o plaći, osnovni problem u RH je u tome što većina Hrvata misli da je iznos plaće neto iznos koji dobiju na račun. Kada Hrvati shvate da je njihova plaća bruto i to tzv. bruto 2 jer je to iznos koji poslodavac mora izdvojiti za plaću zaposleniku. Pa ako idemo malo računati onda, na primjer, za prebivalište u Zagrebu za neto plaću od 10.000 kn poslodavac mora izdvojiti 18.485,02 kn. I onda dođemo do toga da vam država u startu uzme 45% plaće, pa onda od tog neto iznosa plaćate 25% PDV-a. Sami nastavite dalje.
jedina prava prepreka, ozbiljnijem oporavku gospodarstva i rastu burze je gospodin, budući bivši premijer Zoran Milanović, dokle god budemo dozvolili, da taj gospodin nekažnjeno “vozi bicikli u suprotnom smjeru” nema nikakvog oporavka, vidite da se samo inati i sve brže okreće pedale, a već ide nizbrdo
Po meni je Lalovac najbolji ministar financija u povijesti Hrvatske, znao je što ne zna pa je otišao u inozemstvo i pitao stručnije ljudi od sebe što treba napraviti.
Za razliku od Škegre, Crkvenca, Šukera, Dalićke, Linića koji su mislili da su popili svu pamet ovog svijeta, a vidjeli smo gdje nas je to dovelo.
Mislim da bi nas mogao iznenaditi s još jednim smanjivanjem poreza na dohodak ubrzo. [emo_smijesak]
Što se tiče Milanovića, njegova najveća greška je bila što su ga “zašprehali” da se državnim investicijama može pokrenuti ekonomija.
Kad se pokazalo da ne može, već se zavadio s 80% Hrvatske i doveo sebe u situaciju da mu sindikalisti, uhljebi, crkva i desnica blokiraju svaku reformu.
Što se mene tiče otkako je smijenio Linića, i otkako se bori protiv vjetrenjača gurajući monetizaciju iako su svi protiv ima plus. Da ne govorim, da je stao Lalovcu iza leđa kad je trebalo rušiti stopu od 45% i sada kad je trebalo rušiti deficit.
Kako su ze mene i SDP i HDZ ekstremni ljevičari, a tkz. neoliberali dječica koja još uče o free marketu, svaki političar kod kojeg primijetim zrno pro kapitalističkog razmišljanja bez populizma, naševanja i nazovi pokretanja ekonomije ima moju podršku.