Oporavak burze

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Oporavak burze

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Sikiriki

Ne moze se RH uspoređivati s USA. Za početak krenimo od samih naziva. U RH vojska uhljeba, koja ni sama ne zna koliko je ima jer se ne zna izbrojiti, sebe voli nazivati vlast kao da živimo u stoljeću sedmom. U USA se to zove administracija. Inače, amerikanci djecu plaše da ako će imati loše ocjene da će raditi za državu.

Nadalje, jedina svrha vlasti u RH je uhljebljivanje glasačke mašinerije i osobno bogaćenje. Zato je u RH na djelu državna ekonomija dok je u USA tržišna ekonomija. I tako dalje…

Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine iznosio je 71,7 milijardi kuna, što je za 5,7 milijardi kuna ili za 8,7 posto više nego u istom razdoblju 2013. godine.
Ti podaci ujedno govore o postupnom usporavanju visokih, dvoznamenkastih stopa rasta izvoza iz prijašnjeg dijela prošle godine.

Uvoz je istodobno porastao za 4,2 posto ili za 4,8 milijardi kuna, na 120,1 milijardu kuna. Deficit u robnoj razmjeni s inozestvom iznosi 48,4 milijarde kuna i manji je za 1,8 posto ili za 895 milijuna kuna u odnosu na prvih jedanaest mjeseci 2013. godine.

Zanimljivo je pogledati izvoz u države članice CEFTA-e. Tako je najveći rast izvoza od 63,4 posto zabilježen u slučaju Moldavije, a vrlo visok rast, 36,8 posto iznosi rast izvoza u Srbiju (ukupno 413 milijuna eura), a visok je rast i u Crnu Goru (24,2 posto). S druge strane, više je nego udvostručen i izvzoz iz Crne Gore u Hrvatsku (144,2 posto).

Od zemalja Europske unije, gotovo je učetverostručen izvoz u Portugal (249,5 milijuna eura) a više je nego udvostručen izvoz u Španjolsku (785,8 milijuna eura).

http://www.seebiz.eu/visok-rast-hrvatskog-izvoza-u-portugal-spanjolsku-moldaviju-i-srbiju/ar-102671/

Vaš link …

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

@bigfoot

Hrvatski analitičari što tako zdušno katastrofičare, držeći se za ručice uljuljani u grupno razmišljanje, mogli bi se opet epski osramotiti zbog krivih prognoza.

Eno Goldman se korigirao i prognozira naftu za 2015. ispod 50 USD, a oni kao krdo bizona koje galopira u ambis još crnjače [emo_smijeh]

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Vidjet ćemo,osobno i ja mislim da bi moglo doći do rasta jedno 1-2% BDP-a ali ukupno gledano s obzirom na nisku bazu i neizvršene reforme to realno ne znači baš nista,malo ćemo uhvatiti zraka,osim psihološkog efekta koji nije zanemariv za nas burzaše.
Santini se koliko ga pratim za sad pokazao kao prilično dobar prognozer,ali vidjet ćemo…

p.s. ne vjerovati GS ni kad darove nose,2013 g. za naftu su prognozirali 150$ jedva godinu dana kasnije i 50$ im je puno.

Jeffrey Currie, the influential oil analyst who heads commodity research at Goldman Sachs, said today at a conference in Frankfurt, Germany, that Brent crude oil prices could rise to $150 per barrel this summer.
Brent crude futures are currently trading around $110 per barrel, implying 36 percent upside from here.
Hans Bentzien at Dow Jones has the scoop:
Mr. Currie pointed out that despite the boom in U.S. shale gas, the oil price remains high, which he attributed primarily to sanction-related supply disruptions in Iran.
Trying to compensate for this, Saudi Arabia has already increased its oil production to a 30-year high this year.
At the same time, Mr. Currie added that while global oil demand has increased at a slower pace, it is still higher than the production increases in non-OPEC countries.

Read more: http://www.businessinsider.com/goldmans-jeffrey-currie-calls-150-oil-2013-1#ixzz3ObmkgsD7

"Only dead fish swim with the stream"

Na ovoj cijeni nafte imamo 2% rasta GDP-a samo po smanjenju negativnog utjecaja
neto uvoza.

Ostaje pitanje što će biti s razlikom koja se direktno slijeva tvrtkama/građanima direktno u džep, ako odluče investirati/potrošiti imamo 3% rasta.

I za kraj, turizam… Koliko će turista više doći i koliko će više potrošiti zato što je nafta nisko? Po meni prilično i ode rast na 4%.

Opet kažem, ne kažem da će se dogoditi, nego samo napominjem da posljedice takvog scenarija koji je sa svakim danom sve vjerojatniji nisu ukalkulirane u cijenu.

A za ove što ćuće u oročenoj i napajaju se znanjem gledajući TV i čitajući novine, raketa na CROBEX-u će biti nešto potpuno neočekivano i nezamislivo.

Znamo već kako to kod nas ide [emo_namigusa]

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

mislim da nema jačeg rasta Crobija prije 2017.

Imam pitanje/hipotezu za kolege koji čitaju Oporavak burze…

Prije nekoliko dana sam počeo iz čista mira dobivati stotke i prilično sam se iznenadio, naime optimistični postovi na ovoj temi ali i inače na forumu uglavnom ide prema 10-15% popularnosti.

Sada vidim nakon par dana da se opet sve vratilo u normalu, međutim imam jedan statistički problem.

Naime, statistički je nemoguće da se iz čista mira dobiju jako pozitivne ocjene nekoliko dana, nakon serije negativnih, i onda se opet nastavi sa negativnim ocjenama.

Osim ako jedan, maksimalno dvoje ljudi nema 15-20 profila i lupa loše ocjene po temi i forumu. [emo_smijesak]

Drago mi je da se i ova misterija razrješila, jer do sada su možda sentiment/contrarian trejderi dobivali potpuno krivu informaciju ako su gledali ocjene[emo_smijeh]

Ma medo pusti ocjene..štivo je bitno i zarada … ostalo je sve za faceebook..
tebi[emo_palacg]

A BALVANA!!! :) :) :)

Ja ti uvijek dam stotku za post…

Evo ti jos jedna za ovaj zadnji hahahahha

www.lociraj-popust.com

Nisam dugo komentirao CROBIS, a on evo opet polučio “higher-high”. Implicirana cijena duga za 7 godišnje obveznice se jako približila 3%.

Ne bi me začudilo da Lalovac bude refinancirao dugoročno po oko 2.7%, a jednogodišnje trezorce po 0.5% i niže.

Što će na to reći analitičari iz banaka, te koliko će ih to dublje gurnuti u depresiju, ostaje za vidjeti [emo_smijesak]

S tim ocjenama nesto ne stima. Ja sam ti ponekaf znao dati 100 3-4 min nakon sto objavis post, a prosjek bi ti bio oko 8% sto znaci da ti je u tih par min prije mene jako puno ljudi dalo jedinicu.

Moj zakljucak bi bio da netko tko ne voli tvoj optimizam ima jako puno profila.

New Report

Close