Što se tiče analitičara, oni su meni jako dragi, želim im sve najbolje, puno zdravlja i još više prognoziranja!
Moj stil špekuliranja i klađenja na burzi bi bio apsolutno nemoguć da nije njihovih “prognoza”. Pogotovo kad ih se uhvati u group thinking-u koji naginje ekstremnom crnjačenju, katastrofičarenju i depresiji.
A situacija se okreće i bubnut će ih u čelo i njih i njihove prognoze. [emo_smijeh]
Opet ponavljam, analitičari su imali jako ružičaste prognoze u 2008. za 2009. godinu, a znamo kako je to završilo. Ako se ne varam Šonje je osnivao novi fond u proljeće 2008., a Stojić je sa Samodolom crtao odbijanac od 3200 CROBEX-a.
Ipak ovaj momak Vuk Vuković mi se čini prilično dobar i oštrouman, ne znam što mu trebaju ove prognoze, vjerujem da mu je dosta toga jasno i “da zna da ne zna” [emo_smijesak]
Zar nije najgore od svega sto ne trpe nikakve posljedice?
Isti ti koju su fulali sve zive od 2008. pa na ovamo i dalje mrtvi hladi daju prognoze kojima nas bombardiraju u medijima.
…Bilo kako bilo, minimalno 2% rasta GDP-a ima Hrvatska samo po ovoj stavci,
Hrvatska ce imati rast samo zahvaljujuci sposobnoj Vladi. Cekaj da BDP naraste samo 0,1% pa slusaj sto ce Grcic reci. Ja ga osicem skupa s jajima ako to bude imalo ikakve veze sa padom cijene nafte.
i meni su erste analitičari jako dragi jer znam da bu suprotno od toga što oni
prognoziraju.uostalom svi su prešli u ovu vladu pa imamo sada i crvene coperfildeiluzioniste od kojih sada ispada i ovako u ovom članku
spašavaj se ko može ali nažalost i izbori ne pomažu
evo uz pad cijena nafte,kamata i slabiji euro ide na ruku.No što se može naši
ekspert politički i ovi iz HNB gledaju samo kako bi ulovili veće plače u EU
a za rasulo u državi baš ih briga.U tom rasulu izgleda nije sudjelovao ni hdz/sdp ni HNB.Ribička znanost čeka neku participaciju u vlasti pa da guraju
nadam se neki program za oporavak.
http://www.seebiz.eu/sve-slabiji-euro-i-nije-tako-losa-vijest-za-eurozonu/ar-102408/
jer bi zbog izbora možda vlast mogla odustati od povečanja trošarina na gorivo da nadoknadi gubitak na PDV-u na gorivo koji bi mogao biti oko 1 milijardu kuna….
Super mi je ovo tumačenje da kad se poveća određeni porez, trošarina ili neki drugi namet da će od istoga uprihoditi vise. U određenoj mjeri je to i točno. Međutim, što kada dođemo do granice kada to počinje gušiti ekonomiju i svako daljnje povećanje poreza ustvari znači manje prikupljenih poreza jer će se sve manje investirati i raditi. Nema tu kruha dok je jedina svrha povećanja poreza hranjenje uhljeba.
Evo na primjeru trenutne maloprodajne cijene dizela od 8,30 kn, porezi i trošarine iznose 5,32 kn što je svega 64%. Trebalo bi to podići barem na 85%.
Super mi je ovo tumačenje da kad se poveća određeni porez, trošarina ili neki drugi namet da će od istoga uprihoditi vise. U određenoj mjeri je to i točno. Međutim, što kada dođemo do granice kada to počinje gušiti ekonomiju i svako daljnje povećanje poreza ustvari znači manje prikupljenih poreza jer će se sve manje investirati i raditi. Nema tu kruha dok je jedina svrha povećanja poreza hranjenje uhljeba.
do ovoga smo došli prije 6-7 godina… 😉
jer bi zbog izbora možda vlast mogla odustati od povečanja trošarina na gorivo da nadoknadi gubitak na PDV-u na gorivo koji bi mogao biti oko 1 milijardu kuna….
Evo na primjeru trenutne maloprodajne cijene dizela od 8,30 kn, porezi i trošarine iznose 5,32 kn što je svega 64%. Trebalo bi to podići barem na 85%.
[/quote]
S druge strane pad cijene nafte se odmah tumaci da ce biti manji prihodi od PDV-a. Sto ne mora biti. Ta razlika ce se negdje potrositi na nesto drugo. I platiti PDV. Mozda i vise nego bi bio slucaj da nafta nije pala.
Ajmo malo pogledati različite scenarije koji se mogu ostvariti, a domaći katastrofičari su ih potpuno zanemarili u svojim prognozama, i samim tim im dali na težini.
Ne kažem da će se dogoditi bilo što od ovih scenarija, ali ono što znam je da ako se dogodi imamo raketu.
* Nafta cijelu godinu ostaje na ovim razinama, što za posljedicu ima rast BDP-a, rast suficita platne bilance, rast turizma i potrošnje.
* Zbog straha centralnih bankara od deflacije, kamatne stope ostaju jako nisko i država uspijeva refinancirati po 3% par milijardi eura.
* Agencije nam dignu credit rating, što još više spusti kamatne stope te nas inozemni investitori konačno primjete.
* Agrokor ostvari iznimno uspješan IPO.
Dakle, ako se ove stvari ne ostvare neće se dogoditi ništa i ne može se “puno” izgubiti, imati ćemo tih prognoziranih 0.2% rasta GDP-a i CROBEX će plesati u relativno uskom kanalu.
Ali ako se ostvari, a svi sjede na cash-u… [emo_smijesak]
Medo, uljepšao si mi dan sa svojim prethodnim postom.
Ti si dnevna količina optimizma!
Hvala. [emo_palacg]
@medo
[emo_palacg][emo_palacg][emo_palacg]
Tvoje pisanje je zaista argumentirano i poprilično realno.
Po meni::::::
Ovo što si napisao za IPO Agrokora će dignuti cijelu burzu a pogotovo todex i to pogotovo one koje imaju najviše prostora i potencijala za rast..[emo_palacg]
U svakom slučaju sijećam se tvojih postova a jedan mi je ostao urezan u pamćenje..
Provat ću ga citirat jer mi ga se sad neda tražit…bio je na topiću Medvjeđi brlog..
Nakon što te je jedan kolega pitao o nekim dionicama ( bilo je to u jesen/ zima 2007/2008 o) o tvom mišljenju rekao si mu da nemaš što sa njim razgovarat ako nema barem 75% u cashu 10 u obveznicama i 15 % u dividendnm dionicama..
A zaista si bio u pravu.
Sad si strašno bull nasgtrojen i nema razloga da tvoje pisanje nema određenu težinu i kredibilitet…
Svaka čast!![emo_palacg][emo_palacg][emo_palacg]