Dow J probio 18000 , a mi lagano prema 1600
jučer je izašlo da je američki BDP skočio enormnih +5%!
istovremeno hrvatski BDP pada 12 kvartala za redom!
što još treba dodati na ovo??!
istovremeno hrvatski BDP pada 12 kvartala za redom!
što još treba dodati na ovo??!
Kada bismo mi ratovali diljem planete i otimali drugima njihove resurse kao što to čini SAD, vjerovatno bi i naš BDP skočio kao američki.
Zar kapitalizam nije trebao propasti? Sad kad se vidi da nije opet stare komunističke mantre o imperijalizmu i Sl. A ko je nama kriv što ne kužimo kako svijet funkcionira i što nam fakulteti obrazuju nove Kapoviće, Sinčiće i Sl. I Kuba se odriče komunizma, ostajemo još samo mi i Koreja.
Najbrža stopa američkog rasta od 2003. godine.
Američko gospodarstvo poraslo je u trećem ovogodišnjem tromjesečju najbržim tempom u posljednjih 11 godina, što je dosad najjači znak da rast ubrzava.
Ministarstvo trgovine revidiralo je u utorak svoju procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda za treće tromjesečje na 5 posto godišnje, s 3,9 posto objavljenih prošlog mjeseca, navodeći kao razlog veću osobnu potrošnju i potrošnju kompanija nego što se ranije procjenjivalo.
Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su za treće tromjesečje reviziju podatka na 4,3 posto.
To je najbrži tempo gospodarskog rasta SAD-a od trećeg tromjesečja 2003. Rast BDP-a sada je revidiran naviše za ukupno 1,5 postotnih bodova u odnosu na prvu procjenu objavljenu u listopadu.
Velike revizije podataka o BDP-u nisu neobične, budući da američka vlada nema potpune informacije pri izradi prvih procjena.
Usporedbe radi, američkog gospodarstvo je u drugom tromjesečju poraslo za 4,6 posto. Drugo i treće tromjesečje sada su dva najsnažnija razdoblja američkog gospodarstva od 2003.
http://www.seebiz.eu/najbrza-stopa-americkog-rasta-od-2003-godine/ar-101643/
Stvarno svakakve kreature imaju pravo javno iznositi svoje mišljenje. Prestanite nas trovat s tom fašističkom propagandom od preko atlantika. Naštampali su novac i onda ga podijelili svojom korporativnim sponzorima a dugove ce naravno vracati gradjani amerike.
http://www.zerohedge.com/news/2014-12-23/here-reason-surge-q3-gdp
Fašistička propaganda? Kako ova kapovićeva ekipa olako rabi takve riječi. Pioniri mali titovi komsomolci, zadrugari. Amerika im smeta, drugovi se bore protiv imperijalizma i kapitalizma. Za nevjerojat, sa plenuma filozofskog na poslovni forum, onda žicati mamu za špicu pa opet navečer na pc u borbu za komunizam. Povraća mi se ne mogu više
http://hr.seebiz.eu/zaposljavanje-u-trecem-kvartalu-bolje-nego-lani/ar-101847/
Ja sam ugodno iznenadjen, broj nezaposlenih ne gledam jer se moze namjestati ali broj zaposlenih ne moze.
U studenom je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla 2,8 posto na godišnjoj razini, nastavljajući uspon treći mjesec zaredom, i to nešto brže nego mjesec dana prije.
Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u studenom porasla 2,7 posto u odnosu na listopad, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima, porasla za 2,8 posto u odnosu na studeni prošle godine.
To predstavlja znatan rast treći mjesec zaredom, s obzirom da je u rujnu industrijska proizvodnja skočila 3,8 posto na godišnjoj razini, a u listopadu 2,7 posto.
“Industrijska proizvodnja u studenom potvrdila je naša očekivanja te je nastavila s pozitivnim stopama rasta, na mjesečnoj i godišnjoj razini”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.
Promatrajući prema GIG-u, u studenom je na godišnjoj razini najviše, 14,7 posto, skočila proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, a s rastom od 5,1 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju.
Proizvodnja energije porasla je, pak, 3,2, a intermedijarnih proizvoda 1,3 posto.
Pad je u studenom na godišnjoj razini zabilježila samo proizvodnja kapitalnih proizvoda, i to za 6,7 posto.
U prvih 11 mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja ojačala 1,0 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
„Oslabljena domaća i inozemna potražnja za hrvatskim proizvodima i dalje će ograničavati zamjetniji rast industrijske proizvodnje. Ipak, s obzirom da su od početka godine zabilježene pozitivne godišnje stope rasta proizvodnje, s izuzetkom lipnja i kolovoza, na razini cijele godine očekujemo blagu pozitivnu stopu rasta obujma industrijske proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu. Ostvare li se naša predviđanja, to bi bila prva godina blagog rasta industrijske proizvodnje, nakon pet godina uzastopnog pada”, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.
http://www.seebiz.eu/industrijska-proizvodnja-u-studenome-porasla-27/ar-101945/
Izgleda da je s ovim kvartalom recesija završila.
Uz rast industrijske u 11. 2.8% na godišnjoj razini…
A evo danas i podaci o trgovini na malo, rast od 2.1% na godišnjoj razini.
Vaš link …
Kad se to spoji s pozitivnim učinkom urušaja cijene nafte, bojim se da će se analitičari katastrofičari morati početi posipati pepelom.
BTW, u ljeto 2008. su analitičari prognozirali rast od 4-5% za 2009., a imali smo slom i pad od 7%. [emo_smijeh]
I za kraj, daljnje usporavanje pada broja zaposlenih na godišnjoj razinu. U slučaju pravnih osoba samo 9000 manje. Skoro 50% gubitaka radnih mjesta na godišnjoj razini čine poljoprivrednici i zaposleni u obrtu, a oni čine samo 16% radne snage.
Vaš link …
realbear, ne znam da li sam vam to već rekao, ali obožavam vaše postove!
toliko informacija, bez suvišnih rečenica i naklapanja, s linkovima za dodatno informiranje.
sjajno!
http://www.vecernji.hr/gospodarstvo/autoceste-zaradile-52-milijuna-kuna-vise-nego-2013-982085
Autoceste zaradile 52 milijuna kuna više nego 2013.