Bilo bi pametnije da počnete raspravljati o promjeni zakona o HNB-u i povratku monetarnog suvereniteta RH koji smo izgubili sadašnjim zakonom.
Realbear ima što napisati na tu temu?
Zanimljivo da se za to zalaže jedan od predsjedničkih kandidata, šteta da mu sve ostale ideje nisu tako pronicljive.
lp
Vaš link …[/url]
Evo oglasio se Jutarnji i umjesto da pita gospodu iz HNB-a zašto se ne bore protiv očekivane deflacije politikom slabe kune (kad već uvozimo deflaciju) oni se nabacuju sumnjivim izračunima.
Prema simulaciji Hrvatske narodne banke, u slučaju da cijene nafte iduće godine bude u prosjeku 80 dolara, “neto uvoz nafte bit će manji za 110 milijuna eura”, a to znači da će građanima i poduzećima u džepu ostati više od 800 milijuna kuna, vjeruje se, većim dijelom potrošit će na nešto drugo.
Ukoliko prosječna cijena nafte padne na 60 dolara, to bi moglo ‘osloboditi’ još oko 200 milijuna eura.
Zanimljiva računica, pad nafte od 20 USD po barelu znači neto uvoz manji za 200 milijuna eura.
Naime Hrvatska neto uvozi što sirove nafte što derivata (zbog politike Mađara sve više uvozi derivate), oko 3.5 tisuća tona ekvivalenata nafte, recimo da je to 25 milijuna barela godišnje.
Pad cijena od 20 USD po barelu * 25 milijuna = 500 milijuna dolara uštede… što je puno više od 200 milijuna eura navedenih u članku.[emo_smijesak]
zanimljivo da ste (opet!) selektivno postali samo one dijelove članka koji vam odgovaraju, a one koji su kontra vaših tvrdnji perfidno ste izostavili. sapienti sat!
hasenfefer – "realbear u naftu se ne razumijes"
Kao da su te rusi cekali da to kazes da objave ono sto je realbear predvidio haha
Zgodno. A što sam krivo napisao?
Znači govorio sam o troškovima vađenje nafte, koja je puno lošije kvalitete s velikim postotkom sumpora, te samim time profit na ovim cijenama im je puno manji.
Što se tiče najave povećanja proizvodnje meni je to logično.
To je naznaka panike, a usporedite koliko će uspjeti nadoknaditi planiranih prihoda tako da usporedite povećanja proizvodnje i pad cijene nafte.
Problem kod Rusa bi mogla biti i iznad prosjeka topla zima pa i zarada na plinu neće biti planirana.
Naravno, povećati proizvodnju ne možete preko noći, treba Vam mjesec, dva.
Tu je Real Bear u pravu da se vodi utrka tko će više proizvesti nafte i prodati još po ovim cijenama.
Kao što sam rekao očekujem da će se nafta stabilizirati sada na oko 50-ak dolara po barelu.
A u proljeće kada se još poveća proizvodnja svih sudionika, na 40-ak $.
Naravno, uz malu ogradu da ne dođe do rata opet u nekom području gdje se vadi nafta. Iskreno, mislim da nije bilo slučajno da se nafta popela na cijenu gdje je fraking isplativ.
što se tiče Hrvatske, pad cijena nafte su vrlo dobre vijesti za Hrvatsku i INU.
Za razliku od naftnih firmi koji same vade naftu, INA ima rafinerije.
Cijena ulaznih sirovina (troškova) drastično pada i rafinerije postaju puno profitabilnije.
Zato sada imamo vani rast naftnih kompanija koje imaju samo rafinerije i preradu nafte, a smanjenje cijene velikih naftnih kompanija koje vade naftu.
Znači puno svjetlija budućnost za INU i obje njene rafinerije.
Ono što je sad važno da se smanji ulaganja u istraživanje novih polja,smanji proizvodnja na našim poljima, a taj se novac uloži u nabavu jeftine kvalitetne nafte iz Iraka, Irana i Saudijske Arabije.
Državi bi isto savjetovao da napune državne rezerve nafte sljedeće dvije godine.
Što se tiče MOLA on je opet u ogromnim problemima.
Rafineriju u Italiji su zatvorili, tek su počeli vađenje nafte na poljima u Kazahstanu nakon velikih ulaganja, a kupili su naftno polje na Sjevernom moru.
Ako su platili procijenjene zalihe nafte po cijeni većoj od 60$ biti će veselo. A ni cijena vađenja u Sjevernom moru nije baš jeftina.
Lp
evo jedna zanimljiva vijest
Vaš link …[/url]
Evo oglasio se Jutarnji i umjesto da pita gospodu iz HNB-a zašto se ne bore protiv očekivane deflacije politikom slabe kune (kad već uvozimo deflaciju) oni se nabacuju sumnjivim izračunima.
Prema simulaciji Hrvatske narodne banke, u slučaju da cijene nafte iduće godine bude u prosjeku 80 dolara, “neto uvoz nafte bit će manji za 110 milijuna eura”, a to znači da će građanima i poduzećima u džepu ostati više od 800 milijuna kuna, vjeruje se, većim dijelom potrošit će na nešto drugo.
Ukoliko prosječna cijena nafte padne na 60 dolara, to bi moglo ‘osloboditi’ još oko 200 milijuna eura.
Zanimljiva računica, pad nafte od 20 USD po barelu znači neto uvoz manji za 200 milijuna eura.
Naime Hrvatska neto uvozi što sirove nafte što derivata (zbog politike Mađara sve više uvozi derivate), oko 3.5 tisuća tona ekvivalenata nafte, recimo da je to 25 milijuna barela godišnje.
Pad cijena od 20 USD po barelu * 25 milijuna = 500 milijuna dolara uštede… što je puno više od 200 milijuna eura navedenih u članku.[emo_smijesak]
Nedavno je ministar financija da pad cijene benzina cca. 500.000.000 kn gubi proračun….znači nove trošarine ili nešto drugo
Ajmo prvo razlučiti osnove:
* Smanjenje neto uvoza po nafti/naftnim derivatima ima direktnu posljedicu na rast GDP-a.
* Ako građani ne potroše razliku koju će dobiti zato što je benzin/dizel pao, naravno da će se dignuti trošarine.
* Ako kuna oslabi u odnosu na euro, nema deflacija i prihodi proračuna će rasti.
Multiplikatore pojedinih mjera ne spominjem, jer sam ih spomenuo u postovima prije.
Nemam nikakve iluzije o pameti i sposobnosti državnih birokrata u monetarnoj i fiskalnoj vlasti. Ali u Hrvatskoj će se ekonomija oporaviti usprkos HNB-u, te tko god bio na vlasti.
Taj proces je nezaustavljiv jer smo dobar dio kreativne destrukcije nesposobnih odradili. Kao što je bio nezaustavljiv potpuni slom ekonomije zasnovane na građevini, potrošnji uvezene robe i subvencijama brodogradnji. [emo_smijesak]
Zaboravio sam komentirati tvrdnju u gore spomenutom tekstu u jutarnjem… “da bi realno bilo računati s cijenom od 80 USD”.
Kad je ta cijena realna, pretpostavljam da je autor te tvrdnje prodao kuću, digao margin i otišao long naftu.
Kad se daju prognoze onda se obično kaže, očekivana cijena po nekim parametrima (stvarnim ili izmaštanim).
Ja npr. “očekujem” CROBEX na 2400, ali to je u smislu matematičkog očekivanja (zbog mog contrarian načina razmišljanja, dok se ne predomislim i stavim target više ili niže), a ne da tvrdim da je realno da CROBEX ode tamo.
Sve u svemo, često viđen diletantizam na djelu od strane privatnih medija, ali kriv je onaj tko ih čita i onaj koji novinarima daje plaću.
S druge strane, od države plaćeni birokrati koji rade u HNB-u ne smiju “špekulirati” i trebali bi uzeti trenutnu cijenu kao jedino relevantnu, ili i oni misle da mogu predvidjeti budućnost i znaju bolje od marketa koja je realna cijena nafte [emo_smijeh]
plavi
promjeni zakona o HNB-u i povratku monetarnog suvereniteta RH koji smo izgubili sadašnjim zakonom.
promjene se mogu po meni isto tek očekivati kad nastanu promjene u HNB
za to treba imati muda koja treba ojačati sa mmf
za sve promjene isto tako prvo treba ojačati/krenuti tržište kapitala a ono
počinje s bečkom burzom
kolege, u diskusiji vezano za rusku naftu zaboravili ste jednu vrlo bitnu činjenicu. KINU!! koja je ruski susjed i najjače gospodarstvo svijeta. pogledajte granicu od kazahstana (ruski satelit i prijatelj)preko mongolije do vladivostoka! ugrubo 5000-6000 km. tko će nadzirati taj prostor i ustvrditi kršenje sankcija i embarga? kina ima ogromne potrebe za naftom, a rusi su vrlo snalažljiv narod.
a ni indija koja je svakim danom sve jaća, nije daleko. biti će tu još kojekakvog ¨veselja¨!
iako će 2015 biti godina deflacije koja HNB ne zabrinjava za raju će biti nešto
bolje jer će jeftinije plaćati robu a za firme će biti pogubna.Pad cijena nafte
valutni rat,stagnacija u EU.Kad se sve pogleda ne bu dobro ali ja sam za naš oporavak burze sve optimističniji i to sve zbog političkih razloga jer ulazimo
u izbornu godinu pa pogledajte što ćemo sve moći kupiti a HEP vjerojatno dobiti
i uz neki lijepi diskont.Rasprodaja će uskoro započeti pa će se pomalo izvlačiti novci iz banaka jer će kamata na depozite padati a stižu i porezi.
Pogledajte koje sve srebro i zlato možete kupiti u 2015 a i izlazimo na bečku
burzu …
http://liderpress.hr/tvrtke-i-trzista/trziste-kapitala/trziste-kapitala-iluzorno-ceka-drzavne-dionice–/
nemojte biti pesimisti jer to škodi zdravlju.
http://www.poslovni.hr/flipbook/broj/676
valamar će novi kapital potražiti vani,socijalističke firme to i dalje ne interesira