Oporavak burze

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Oporavak burze

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@RealBear, jako je upitno koliko bi ljudi htjelo upravljati svojim portfeljom. Znam hrpu VSS ekipe koja te novce uopce ne smatra svojima a kamo li da upravlja portfeljom.

Povratak u I. stup? Pa moja generacija uplacuje u taj stup iako nikad nece od toga dobiti nista. Koliko bi se ovim produzilo to uplacivanje u I. stup?!

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

Osobno nije me briga koliko bi ljudi htjelo sami upravljati portfeljom, meni je bitno da ja osobno mogu upravljati svojim sredstvima.

Oni koji ostanu u 2. stupu (ili ovi koji će osobno opravljati) trebaju dobiti svih 20% sredstava.

Prvi stup, tj. njegovi glasači nek se snalaze kako znaju i umiju. Zabranama monetizacije, zabranama privatizacije, jedenjem trave… kako kod. Ali neka se snalaze sami, a ne da uništavaju radno sposobnu generaciju (30-50 godina) koja hrani cijelu državu.

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Povijesno najniže kamate na hrvatsko zaduživanje.

Kamate na inozemne kredite Hrvatskoj ovih su dana pale na nezapamćeno nisku razinu. Kad se Ministarstvo financija prije šest mjeseci zadužilo na europskom tržištu putem euroobveznica, kupon na osmogodišnju državnu obveznicu iznosio je gotovo 3,9 posto kamata. Sada je prinos do dospijeća za istu obveznicu pao na povijesno najnižu razinu, na oko 3,25 posto, prema podacima koje je Novi list dobio iz Raiffeisen banke.

Za usporedbu, početkom 2012. godine kamate na hrvatske državne obveznice, dulje od pet godina, bile su veće od sedam posto. Na početku krize kretale su se uglavnom od šest do sedam posto. Iako je hrvatski javni dug dosegnuo rekord, a iznosi više od 82 posto BDP-a, paradoksalno jest da se država danas u inozemstvu zadužuje upola jeftinije nego na početku krize.

To je moguće jer u svijetu postoji obilje slobodnog kapitala, pri čemu su kamate u EU pale na povijesno nisku razinu. Europska središnja banka (ESB), pak, od ljeta najavljuje veće tiskanje novca da bi potaknula rast gospodarstva. To potiče optimizam među kreditorima i dodatno smanjuje troškove zaduživanja.

– Pozadina tih niskih prinosa na euroobveznice jest najava ESB-a da će krenuti u tzv. kvantitativno popuštanje i otkup državnih obveznica. To je odgovor ESB-a na sve nižu inflaciju i krhki oporavak eurozone, objašnjava Zrinka Živković Matijević, direktorica ekonomskih istraživanja RBA. Stoga je pojeftinilo i zaduživanje članica EU. Kamate na španjolske državne obveznice, s dospijećem od 10 godina, početkom tjedna pale su ispod dva posto, a na njemačke plaća se samo 0,7 posto kamata.

Dok god ESB bude vodio iznimno ekspanzivnu monetarnu politiku, državama poput Hrvatske bit će manji troškovi zaduživanja u EU, smatra Živković Matijević. Upozorava da su premija rizika i prinos na hrvatske obveznice još uvijek među najvećima u Europi, jer se većina zemalja – pa i susjedna Slovenija i Mađarska – zadužuju povoljnije od naše države.

http://www.seebiz.eu/povijesno-najnize-kamate-na-hrvatsko-zaduzivanje/ar-99883/

@ RealBear

inaće poštujem Vaša razmičljanja, ali u ovom slučaju mislim da ste fulali temu.

Molim još jednom pročitajte moj text, prostudirajte dobro kako biste shvatili bit istog.
Pa pobogu nitko nije spominjao mirovine ni 1, 2 -gi, n-ti stup, nitko nisje spominjo ograničenje u upravljanju osobnim portfeljom i dovodio isto u pitanje.
Osobno mislim da ste u ovom slučaju malo zastranili.

Nadam se da je sada jasnoda se ovdje radi o samodestrukciji kroz upravljanje monetarnom politikom i kako se to odražava na ukupnost investitorske klime.

Pa pobogu, kako možemo zazivati iočekivati ino investicije, a sami ulagati vani, ako mi ne vjerujemo u naše kako možemo očekivati od stranca da vjeruje.

Osim toga ponavljam još jednom radimo duplu štetu, jednom odljevom financijskih sredstava van zemlje ,drugi put utjecaj na potražnju za devizama te pumpajuč njihovu vrijednost te uzrokovati posljedičnu devalvaciju domaće valute.

@macro

Ne moraju se ljudi u svemu slagati… ja osobnom mislim da je dobro da tečaj kune pada. I turizam i izvoz će postati konkurentniji.

Furamo suficit platne bilance i furati ćemo još veći ako kuna oslabi.

O mirovincima i njihovim postupcima ne želim više gubiti riječi (osim da mogu birati ne bi im dao krumpir da mi čuvaju).

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Vidim da dolazi do općenarodnog veselja najavom da će Juncker napraviti povijesni “New Deal QE” i svi mi u Europi ćemo plivati u parama već za nekoliko mjeseci.
Pa evo samo ću reći da idiotskiju ideju teško da može netko smisliti, osim ako nisi američki investment banker a pravi cilj ti je da želiš dignuti milijarde poreznih obveznika.
Dakle, ovo kao prvo nema nikakve veze sa američkim QE-om, nego sa američkim subprime-om koji je bio uzrok jedne od najvećih kriza svih vremena.
Ali eto pametni Juncker i još pametnija EU će znati zaštititi interese poreznih obveznika za razliku od nesposobnih Amerikanaca koji to nisu bili u stanju.
Juncker bi se igrao sa leveragom 15 sa investment bankarima i pobijedio.
EU bi stavila samo nekih 2o milijardi Eura u igru što je apsolutno ništa u konstelaciji jedne države a kamoli EU. Da potakne privatni kapital koji će onda oženiti kompletan EU, a račun ispostaviti vama, dragi porezni obveznici.
Ovo je čista patka jer para nema.
I ne zaboravite da je upravo taj Juncker bio glavni financ ministar EU koji je 2007. izjavio da subprime kriza u Americi neće imati nikakvog utjecaja na EU.

Ne samo da ce se slat podaci beckoj burzi vec ce se suradivati i sa makedosnkom i bugarskom.
Vaš link …[/url]

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

Dolazak američkog kapitala

Novi broj Lidera: Hvala, Putine! Ameri dolaze, oni će se brinuti za Hrvatsku
Novi broj Lidera: Hvala, Putine! Ameri dolaze, oni će se brinuti za Hrvatsku Lider, 27. studenoga 2014. 07:34

Hvala, predsjedniče Putine, što dovodite američke investicije u Hr- vatsku! Naša bi zemlja mogla profitirati jer sve što SAD proklamira nije radi nas, već protiv vas.

SAD smatra Hrvatsku ključnom geostrateškom europskom točkom u zaustavljanju ruske ekonomske ekspanzije. Otvara se mnogo projekata, ponajprije u globalno najosjetljivijem, profitabilnom energetskom sektoru. Mogućnosti za jači ulazak američkog kapitala u uslugama su i IT-u. Tako će nas SAD (opet) braniti, a pomalo i hraniti, bez obzira na našu nesposobnost da uspostavimo poželjno investicijsko ozračje,

OMF nam od tolikih stupova, svojim ulaganjima, jedino omogućuje, kao sadašnjim korisnicima i budućim umirovljeniocima, da s vremena na vrijeme tresnemo nosom u neki novi stup, bojim se da će mirovine doslovce biti krvavo zarađene

2015. IPO AGROKORA 4 milijarde dolara

još horvatska ni propala ….

idu i ipići i IPO HEP

a ide i Valamar na Bečku burzu a LRH kupuje po Sloveniji.Što li tek spremaju lukšić i tedeshi

oprostite zaboravil sam na ADRIS oni su tek počeli

idemo ak padnemo na 1650 valda se bumo fest odbili samo neznam kam

New Report

Close