Količina negativnog spina koja se baca na pozitivne podatke je ogromna… naime ako postoji statistička greška za izvoz, onda vrijedi i za uvoz.
Tako kad se gleda pokrivenost uvoza izvozom dobijemo za prvih 8 mjeseci 2013. 55.2%, a sada za prvih 8 mjeseci 58.8%. Odnosno 1.7 milijardi kuna plusa.
Uz sve to treba napomenuti da je brodogradnja ostvarila samo 575 milijuna kuna izvoza u prvih sedam mjeseci. A tu smo znali imati 10 milijardi kuna izvoza (dok su je sumanuto subvencionirali).
Znači zdravo gospodarstvo ubrzanim tempom nadoknađuje rupe nastale državnom redistribucijom dohotka.
@randoph
DAX je rastao je imao RAZLOGA ZA RAST!
CROBEX nema razloga za rast osim vladine propagande koja nas uvjerava da je crno – bijelo!
a kad smo već kod autocesta, zašto država ne prepusti autoceste našim mirovincima i to prebije sa milijardama kuna državnih obveznica koje drže mirovinci ?? time bi se osjetno smanjio javni dug i olakšala pozicija države za ino zaduživanje, a autoceste bi i dalje ostale “naše”, što je jako bitan argument kojim se pali javnost!
Za razliku od kolege RealBeara, ja sam umjereni optimist. [emo_smijeh]
Nisam preoptimističan glede rasta gospodarstva ili nekih bitnih reformi, ali iako nominalno gledano BDP praktički stoji u mjestu, ne znači da se neke stvari nisu promijenile na bolje, samo su mnogima primakle, jer su bili zauzeti sveopćom kuknjavom. Ne možemo ne primijetiti da je BDP prije 7-8 godina bio umjetno napumpan izmišljenim projektima i pretjeranom potrošnjom, dakle realno gospodarstvo i nije napredovalo, iako su brojke pokazivale po 5-7 posto rasta. Danas nemamo nikakav rast, ali onaj dio gospodarstva koji je preživio čistilište posluje na zdravijim osnovama. U principu su stvari svedene u realne okvire. Hoće li iz toga krenuti neki ozbiljniji rast gospodarstva i je li to dovoljno za rast burze, neka svatko sam prosudi.
Najjači su mi ovi što nakon 8 godina bear marketa ulogirani prije koji mjesec palamude o propasti svjeta i babarogama.
Dobro si medo napisao da kupuješ samo onda kad u u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju što vidim da je slučaj kod pojedinih padobranaca koji se razumiju u sve a usput stalno naglašavaju kako imaju apartmane.
Meni su osobno takvi najdraži a vuna im je najveća[emo_smijesak]
Onaj tko se ne sjeća kako je Šprajc u listopadu 2007. otvarao dnevnik HRT-a da izvjesti pučanstvo da je Dalekovod i CROBEX na ATH, te ne zna to usporediti s nekidašnjim otvaranjem dnevnika s padom industrijske proizvodnje zbog toga što je bilo hladno ljeto, bojim se da nema što raditi na tržištu kapitala.
Negdje tamo u proljeće 2008. Antiša Samodol (tadašnji šef HANFE) je doveo mladca Stojića da nacrta odbijanac CROBEX-a od 3200, samo par mjeseci poslije srušilo se sve, a Hypo banka postala najveća austrijska sramota.
Za pristojan dugoročan prinos po mom sudu je dovoljno uvijek uraditi suprotno od onoga o čemu novinari i analitičari pričaju. [emo_smijeh]
Bravo kolega RealBear, takvo ste osvježenje na ovom forumu gdje vlada pesimizam i teška, kronična depresija
Onaj tko se ne sjeća kako je Šprajc u listopadu 2007. otvarao dnevnik HRT-a da izvjesti pučanstvo da je Dalekovod i CROBEX na ATH, te ne zna to usporediti s nekidašnjim otvaranjem dnevnika s padom industrijske proizvodnje zbog toga što je bilo hladno ljeto, bojim se da nema što raditi na tržištu kapitala.
Ah, to su bila vremena, kad su dionice bile top vijesti u svim medijima i kad su se kvartovski zgubidani nadmudrivali tko je u tjedan dana na burzi zaradio rabljenu Mazdu, a tko novog BMW-a. [emo_zloban]
Hvala bogovima da sam i to doživio i preživio, s relativnom beznačajnim gubitkom, tako da idući put mogu prepoznati simptome vremena i na vrijeme keširati sve. [emo_novac][emo_novac][emo_novac]
Ovi što su protiv monetizacije se moraju dogovoriti prvo sami sa sobom jel autoceste vrijede ili ne vrijede, ne mogu se paralelno furat oba argumenta.[emo_smijeh]
Ako vrijede i rasprodaje se nacionalna imovina, to je najlakše nek lijepo OMF-ovi daju najbolju ponudu… zamjene obveznice koje trenutno drže za autocestu i gotova priča.
Ako ne vrijede, što ih briga ako ih zavaljamo koncesionaru koji se može zadužiti po 0% kamata, inače bi sav teret i dug pao na grbaču poreznih obveznika.
O moralnom hazardu i partikularinim interesima sindikata opće ne želim gubiti riječi.
http://zse.hr/userdocsimages/novosti/oXcpUNLYxVqgB4OiaACG0Q==.pdf
Ovako to radi ADRS na CROS-u, zašto to ne može država na HAC-u? Ovako ćemo to dati u koncesiju,a otpuštanja će odraditi stranac. S obzirom na stanje u državnim poduzećima ja bi ih sve privatizirao ili dao u koncesiju, jer sami očigledno nismo sposobni normalno poslovati.
Koliko sam shvatio ovi što pokreću referendum su protiv svake monetizacije, uključivo i ovu u kojoj bi na natječaju pobjedili OMF-ovi.
Naravno da kad bi mirovinci pobjedili na natječaju za koncesiju, da bi iste sekunde imali novi referendum ovih koji bi rekli a što će biti s našim penzijama[emo_smijeh].
Dakle besplatno ručka nema, promašene investicije i suluda izgradnje te trenutni preveliki troškovi održavanja se moraju platiti. Razlika u spread-u koliko može dobiti ova država i velika investicijska kuća je dugoročno 3-5%. Što je tako težak kamatni račun [emo_smijeh]