Do kada je target 3000?
rekao bih vrlo kratko – dok se ne skupe potpisi za referendum za zaustavljanje koncesije naših autocesta, a to će biti vrlo brzo [emo_smijesak]
Ja smatram da će kroz desetak godina cestovni promet biti podosta zamijenjen zračnim. Upgradani leteći dronovi u odnosu na sad i sl. A naši majmuni će potpisati plaćanje penala ako padne promet 🙁
Ovaj tvoj argument, a već sam nešto slično pročitao u novinama, ima tešku logičku pogrešku. Naime ako dođe do pada prometa (zbog bilo kojeg razloga)tek onda smo u banani jer moramo plaćati ogromne kamate ukoliko ne monetiziramo, a ovako dijelimo rizik.
Što se pobjede zračnog prijevoza u odnosu na cestovni tiče, ne bu išlo… potrošnja energije po jedinici mase je puno veća
Do kada je target 3000?
Jedna godina
Sto se tice financija RH ja se samo nadam da nas nece vise u USD zaduzivati. DB je iznijela do sada najradikalniju procjenu tecaja USD/EUR od svih banaka po kojem ce u 2017. eur vrijediti manje od dolara.
Vjerojatno će se nešto stići refinancirati do 2017, a nije ni FED veslo sisao i ne odgovora mu toliko jak dolar. Ali u svakom slučaju treba se prestati zaduživati u dolarima, jer i hedge košta.
rekao bih vrlo kratko – dok se ne skupe potpisi za referendum za zaustavljanje koncesije naših autocesta, a to će biti vrlo brzo [emo_smijesak]
[/quote]
Ja mislim da svaka sljedeća inicijativa za referendum gubi na popularnosti. Narod se kod nas lako umori od takvih stvari. Skupili su se potpisi za par referenduma, ali za svaki sljedeći bit će sve teže. Nisam siguran da će ova ekipa uspjeti…
BTW, zanimljivo je da nitko od medija nije u stanju (ili ne želi), objasniti narodu da se autoceste i daju u koncesiju upravo zbog tih koji urlaju protiv koncessije. Ta lova će ići za njihove plaće, ne za moju.
Nego nema mi stare ekipe… deimos, beholder, ivek, pančo, centurion, pierre, ententinis, alien… mora da shortaju naftulju, S&P i DAX… briga njih što se ja tu trgam objasnit Hrvatima da im je dobro [emo_smijeh]
eno ti ih svi kod indijanca na portalu
Da opet malo pojednostavim…
a) monetizacija pada, vlada pada… mmf i ek dolazi, jako brzo cvijeće i proljeće na burzi (u roku godinu dana).
b) monetizacija prolazi, vlada ostaje do izbora… burza raste
c) monetizacija pada, vlada ostaje do izbora… burza pada
Sami si odredite vjerojatnosti i očekivane prinose [emo_smijeh]
sada kad je Milanović rekao da bi referendum bio opstrukcija vlade, jasno je da će se potpisi skupiti njemu iz inata. vlada zbog toga neće pasti jer im je jasno da čim siđu s vlasti neće se vratiti na vlast bar 2 mandata tj. 8 godina, zato će se svim silama držati na vlasti do izbora krajem iduće godine.
sve je prilično jasno, zar ne?
Postoji naravno mogućnost da će Milanović postupiti kao curica i opet popustiti pod pritiskom.
Ali postoji i mogućnost da monetizacija prođe i pare budu uplaćene prije nego što se referendum opće održi.
Ili situacija u kojoj će se Milanović pozvati na opstrukciju, odglumiti žrtvu i prije ostavke vlade i prijevremenih izbora pozvati MMF zbog nemogućnosti otplate kredita HAC-a.
Šteta što ne mogu lako shortat obveznice RHMF da pokrijem sve scenarije [emo_smijeh]
Da opet malo pojednostavim…
a) monetizacija pada, vlada pada… mmf i ek dolazi, jako brzo cvijeće i proljeće na burzi (u roku godinu dana).
b) monetizacija prolazi, vlada ostaje do izbora… burza raste
Nažalost, meni se čini da je opcija c najvjerojatnija. Tome nas uči cjelokupno političko iskustvo zadnjih godina. Ne sjećam se da je provedena ijedna ozbiljna reforma za mandaata ove, ali i prethodnih vlada. Odustali su čak i od onog bijednog spin offa. Jedino su se riješili brodogradilišta, ali samo zato što su bili prisiljeni od strane EU. Jedina nada je da možda monetizaciju gura neki moćan lobi, no to je onda druga priča.
Gospon RealBear je uvjeren da nam slijedi bull run, čak i na ovoj i ovakvoj burzi poput zagrebačke. Ne bih ulazio u prosudbe njegovih argumenata, ali čitao sam ovaj forum i prije 6-7 godina, kad je gospon Bear jedan od rijetkih pisao kako zagrebačku burzu čeka potop, u vrijeme dok se u Americi tek nazirao problem s hipotekarnim kreditima, a ostali teoreričari su po forumima tupili kako se to nas ne tiče, kako to neće ni doći k nama itd. Taj put je pogodio. Hoće li i sad? [emo_smijeh]
Drago mi je sto se nakon dugo vremena moze nesto suvislije procitati na forumu poslovnog. RealBeara cijenim kao vrsnog analiticara. U ono vrijeme kada je Brlog bio otvoren stvorila se velika koalicija burzovnih mesetara, bankara i brokera kojima nije odgovorala nikakva korekcija. Od korekcije na kraju nista, pojavila se Velika recesija, koja ce obiljeziti cijelo ovo desetljece. Pritisak je bio ogroman da je nakon samo 3 mjeseca Brlog zatvoren od strane PD-a, a ekipa se povukla u zatvoreni forum skriven u bespucima interneta. Ako nekoga zanima sto se u ono vrijeme pisalo evo i linka: http://www.poslovni.hr/forum/tema/medvjei-brlog-3449?page=1
Nakon toga, 2009. je otvoren topic znakovitog imena: Velika depresija 2. U namjere i stvarnu svrhu otvaranja teme ne ulazim, ali mislim da se trazilo i jedno drugo misljenje. Naravno, “argumentacija” se nastavila nesmiljenom zestinom. Svakako si pogledajte replike na 6. stranici teme : http://www.poslovni.hr/forum/tema/velika-depresija-2-san-ili-java-8646?page=6
Vidim i po ocjenama da je kolega RealBear jos uvijek neomiljen u financijskoj zajednici. Sve pohvale kolegi, samo tako nastavite.
Pozdrav
Kolega RealBear…imate vrlo zanimljiv i logičan način razmišljanja,za svaku pohvalu,poprilično optimistično ste dali prognozu za rast crobija u roku godine dana za cc.50-60%,mislite da će svi sektori tj.cijeli crobex jako potegnuti?Meni je izgledan scenarij za turistički crobex da toliko poraste ali sadašnji crobex sa takvom težinskom raspodjelom pojedinih sastavnica jako teško.Strani investitori ulažu koliko vidim pretežno u turističke dionice,štednja građana se mjeri u milijardama kuna i tu se nalazi “čarobni štapić”koji može pokrenuti takoreći kolektivnu euforiju na burzi u svim sektorima uz naravno domaće mirovinske fondove(OMF)Osvježenje bi u svakom slučaju bio novi IPO koji bi privukao pokoji postotak iz štednje građana uz ovakove mizerne kamate na štednju.Na koji način vi mislite da će crobi toliko porasti?
Srdačan pozdrav kolegi RealBearu – “starom” forumskom meštru.
Baš sam išao pogledati Medvjeđi brlog, pa mi je nekako srcu milo da je i jedan moj post već na drugoj stranici tog topica.
Stvarno se svašta izdogađalo u našim životima (i privatno i poslovno) od te 2007. godine.
Iako je ovo razdoblje, u investicijskom smislu, pokosilo mnoge vjerujem da je stečeno iskustvo blagodat koja se ne može dobiti ni u kakvoj školi ili fakultetu ekonomskog (i inog) usmjerenja.
Tko zna, možda se stara ekipa opet okupi u većem broju?
Kao što sam i 2007. napisao da je dobro biti medo kada su svi bikovi i obrnuto, izgleda mi da se Kostolanijev burzovni krug opet polako zahuktava.
Veselim se uzbudljivim događajima i zanimljivim raspravama pred nama. [emo_namigusa]