Moram još malo po bankarima jer mi se nekako čini da oni najviše kukaju i šire crnilo…
Naime u godinu dana plasmani su im pali za 9 milijardi kuna, dok su se štednja i depoziti povećali za otprilike isto. Još par godine ovog tempa i naknade će im činiti 95% posto prihoda. Nije ni čudo što kukaju
Ti misliš da bankari kukaju jer im naknade čine sve više prihoda na uštrb kamata?
Nije ti to kukanje, baš suprotno, to ti je cilj bankara.
Stvari su se promijenile u bankarstvu.
lp
medo
naši ekonomski veleumovi i ostali od tko zna koga proglašeni (pogotovu ekonomski) stručnjaci, i dan danas temelje svoje procjene (i na žalost još uvijek nam uče djecu) na doktrinama engleskih i američkih ek starih 300 g!! ono što sam ja učio prije 25 g. uči i moje dijete danas! a kako se meni čini, ekonomija danas je sve manje proporcionalna, a sve više eksponencijalna znanost!
@plavi
Tržište naknada prirodno teži prema potpunoj konkurenciji s nikakvim marginalnim profitima. Možeš otpusti sve djelatnike i potpuno informatizirati stvari u konačnici, a ako ti to ne učiniš konkurencija hoće i tako u krug dok jedni drugima ne izjedu profit.
Kao kreditna institucija možeš imati puno bolje stope, ali treba uključiti mozak i malo se potruditi. Domaći bankari bi se trebali jako zabrinuti kad američki private-equity kupi Hypo i kad se situacija u Ukrajini smiri pa se Sberbank krene širiti po terenu.
Ne znam jeste li vi prespavali prethodnih 5-6 godina, ali upravo to se i dogodilo.
Ali ono od gospodarstva što je opstalo danas posluje na zdravijim temeljima. Ima “kriza” i svoje pozitivne strane – čisti ekonomiju od parazita, smeća i onih koji su uspješni dok god im se daju razne potpoore.
Jedna od stvari što me čini optimistom trenutačno kod nas je to što primjećujem sve više i više glasova koji raskrinkavaju državni intervencionalizam, politiku državnih potpora i subvencija, klepto kejnezijanstvo i druge ljepote zbog kojih smo puno gori nego što bi mogli biti.
Realni medvjedu nije to zato što se način razmišljanja promijenio, ili zato jer država nema novca.
Razlog je u pravilima EU koja to ne dozvoljava.
A pravila su takva da se ide na uništavanje cijele domaće industrije, poljoprivrede i proizvodnje.
Razlog je jednostavan.
Da strane firme što jednostavnije i jeftinije osvoje hrvatsko tržište.
Neki će se možda uspjeti prilagoditi, ali većina će propasti.
Manje radnih mjesta znači manje plaće i manja potrošnja.
Tako da očekujem potpuni slom hrvatskog gospodarstva u sljedećih deset godina.
Ali tu ne bi toliko krivio hrvatske gospodarstvenike.
Pravila su takva da već u početku zaostaju za 3 kruga, za kolegama iz uvoza.
Lp
Hrvatska – novi tigar , zsto raste CROBEX .
PRIMJER 1. SAMOBORCI GRADE NAJVEĆĆI JEDRENJAK NA SVIJETU !
Brodosplit je ugovorio izgradnju broda za kružna putovanja duljine 162,2 metra za brodovlasnika sa Bahama. Posebnost i jedinstvenost koja će ga krasiti je pet jarbola i 6400 m2 jedara čime će to biti najveći jedrenjak na svijetu.
Samo dvije riječi… “Creative Destruction”[emo_palacg]
Njihova panika što sada udramo suficit platne bilance i možemo se zadužiti mimo njih može se namiristati u zraku.
Ovi naši se zasad zadužuju doma:
Kako neslužbeno doznajemo, ovogodišnje potrebe najvećim će se dijelom riješiti bankarskim kreditima i “vjerojatno manjim izdanjem domaćih obveznica pri kraju godine”.
Proboj deficita i manjak prihoda od privatizacije krpat će se ipak ‘doma’
Tako da očekujem potpuni slom hrvatskog gospodarstva u sljedećih deset godina.
Ne znam jeste li vi prespavali prethodnih 5-6 godina, ali upravo to se i dogodilo.
Ali ono od gospodarstva što je opstalo danas posluje na zdravijim temeljima. Ima "kriza" i svoje pozitivne strane – čisti ekonomiju od parazita, smeća i onih koji su uspješni dok god im se daju razne potpoore.
[/quote]
Ja ne govorim o prošlih 5-6 godina, već o idućih deset godina.
Ja govorim o pravilima koja je prihvatila Hrvatska od EU, a koje hrvatske tvrtke moraju ispoštovati.
Da ne širim temu, samo na osnovu zaštite okoliša naše firme će morati uložiti milijune i milijune Eura.
Ne da bi bile konkurentne, već da uopće mogu raditi.
Znači govorim o firmama koje još rade. Zato i govorim o potpunom slomu gospodarstva.
lp
@00000
Bilo bi jako, jako lijepo doznati iz “neslužbenih” izvora po kojoj točno to kamati će biti ti krediti… što bi se ono reklo cijenovno osjetljiva informacija.
Da bi se uspješno zadužili vani za veću svotu (2-3 milijarde eura), mora se rezati oštro i to jučer.
Naravno, ako se ne bude rezalo i ne iskoristi prilika za masovno refinanciranje u inozemstvu cijelokupna priča o oporavku burze propade.
Vidim po medijima se dosta raspravlja o učincima smanjenja stope od 40%…
Kao prvo načelno ova stopa nema nikakvog smisla u Hrvatskoj. Nisu plaće način kako se kod nas akumuliralo bogatstvo te dovelo da 1% ljudi drži 50% štednje.
Priče hoće li pomicanje praga za ovu stopu dovesti do povećanja potrošnje nemaju smisla. Država ništa ne daje ovim potezom, nego samo manje guli kožu s leđa ljudima. Hoće li se ljudi razdužiti sa svojim novcem, potrošiti ga ili staviti ispod madraca nije problem dušebrižnika nego ljudi koji su bili nemilosrdno oporezovani.
Moja pretpostavka je da će im to povećanje jako dignuti kreditni potencijal i omogućiti onima koji to budu htjeli kupnju boljih stanova sada kad je jeftino. Ili će povećanje kreditne sposobnosti iskoristiti za refinanciranje stambenih kredita u koje su uletjeli za vrijeme balončeka po povoljnijim uvjetima, te tako još više povećati razinu raspoloživog dohotka.
A jedan dio lovice će doći i na burzu [emo_smijesak]