Oporavak burze

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Oporavak burze

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Četvrti smo mi..pogotovo oni koji su prodavali na indexu od 5000 bodova a takvih je pun forum ali zasad se nisu uključili u pisanje jer su tek pomalo počeli kupovati.

@walter

Tih 1% što drže 50% štednje imati će sve manji postotni udjel ako ne budu investirali nego nastave čučati u oročenoj.

Kad imamo kreditnu kontrakciju kao kod nas gdje nitko osim države ne uzima kredit, štednja srednjeg sloja je odgođena potrošnja dok je štednja bogataša odgođene investicije.

Što “bogataši” budu dulje odgađali investiranje to će biti relativno manji bogataši, a to boli i udara na sujetu.

Što se tiče pojačane štednje srednjeg sloja i ona je po meni negdje oko maksimuma, mislim da ćemo u 9. mjesecu imati 2-3% realnog rasta u maloprodaji ako ništa drugo onda zbog IKEA efekta.

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

gdje da ulože štediše kad je na zse prosječna transakcija 2-3 tkn.tržešte je toliko plitko da nit se može ući niti izaći .

@ analiza

Nema cetvrtog jer je kopirao doslovno u rijec tekst sa poslovnog, a prodao je to pod svoje misljenje.

Vaš link …

Kad kažem investicije mislim na bilo koju vrstu ulaganja, a ne samo na kupnju udjela i trgovinu na ZSE. Gdje će i kako će štediše investirati to je njihov problem, ako su znali zaraditi i uštedjeti pretpostavka je da će znati i uložiti.

Banke pod stavkom “Djelomično nadoknadivi i potpuno nenadoknadivi krediti” imaju 46.4 milijarde kuna. Kad se to poveže s činjenicom da se velike domaće tvrtke i država mogu zadužiti povoljnije u inozemstvu nego doma (zbog politike ECB-a), za očekivati je da pasivne kamate mogu samo u negativni realni prinos ako banke žele poslovati s bar jednom kunom dobiti.

Trenutno se igra partija pokera u kojoj bi bankari rado “zašprehali” ljude da je sve crno i propada ne bi li spriječili urušaj aktivnih kamata i time zaštitili svoj profit. Ali kao i uvijek market će biti jači [emo_smijesak]

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Gospon RealBear je uvjeren da nam slijedi bull run, čak i na ovoj i ovakvoj burzi poput zagrebačke. Ne bih ulazio u prosudbe njegovih argumenata, ali čitao sam ovaj forum i prije 6-7 godina, kad je gospon Bear jedan od rijetkih pisao kako zagrebačku burzu čeka potop, u vrijeme dok se u Americi tek nazirao problem s hipotekarnim kreditima, a ostali teoreričari su po forumima tupili kako se to nas ne tiče, kako to neće ni doći k nama itd. Taj put je pogodio. Hoće li i sad? [emo_smijeh]

Pa nije opće teško pogađati što će biti kod nas, Hrvati trenutno mrze vlast, mrze oporbu, kapitalizam, neoliberalizam, svee… slada se i perverzno uživaju u lošim vijestima.

Reklo bi se zaluđeni pesimizmom i depresijom mrze sami sebe, a prije samo par godine ni nebo nije bilo granica.

Kako uz sav taj pesimizam postoji jedna ogromna količina cash-a koji leži i ne radi ništa, ja osobno vidim jednu veliku priliku za arbitražu. [emo_smijesak]

Gospon RealBear je uvjeren da nam slijedi bull run, čak i na ovoj i ovakvoj burzi poput zagrebačke. Ne bih ulazio u prosudbe njegovih argumenata, ali čitao sam ovaj forum i prije 6-7 godina, kad je gospon Bear jedan od rijetkih pisao kako zagrebačku burzu čeka potop, u vrijeme dok se u Americi tek nazirao problem s hipotekarnim kreditima, a ostali teoreričari su po forumima tupili kako se to nas ne tiče, kako to neće ni doći k nama itd. Taj put je pogodio. Hoće li i sad? [emo_smijeh]

je, istina tada je bio jedan od rijetkih, uz par njih koji odavno ne pisu ovdje.

Jedna od stvari što me čini optimistom trenutačno kod nas je to što primjećujem sve više i više glasova koji raskrinkavaju državni intervencionalizam, politiku državnih potpora i subvencija, klepto kejnezijanstvo i druge ljepote zbog kojih smo puno gori nego što bi mogli biti.

Strategije veleumnih tkz. stručnjaka i nazovi poticanje gospodarstva od strane države će trebati još dugo vremena raskrinkavati zbog prevladavajućeg mentalnog sklopa. Nikad mi nije bilo jasno kako ljudi puše fore da postoje veleumni magovi koji će se popeti na vrh Velebita, udariti štapovima o kamen i vikati dolje prema Hrvatskoj pokreniii seee, pokreniii seee…

Bilo koja vrsta poticaja i subvencija uvijek smrdi po korupciji jer političari biraju pobjednike umjesto tržišta, a to nužno dovodi do manje produktivnost i efikasnosti.

Dok većina kuka kako nas EU tjera na štednju i smanjenja deficita ja se radujem…

Uzmimo brodogradnju, prije je davala 10-15 milijardi kuna izvoza godišnje, ali smo taj izvoz toliko skupo platili da je bilo bolje da svi skupa sjede doma.

Uzmimo poljoprivredu, milijarde i milijarde kuna bačeno u vjetar jer se proizvodnja smanjuje i produktivnost je nikakva. Seljaci koji su se igrali proizvodnje i dobivali subvencije od poreznih obveznika na kraju su opet završili na baušteli u Njemačkoj.

Uzmimo ceste, čemu cesta od Splita do Ploča, koridor 5C, tkz. podravski ipsilon. Kao spašavalo se građevinare koji su ionako par godina poslije propali, a dugovi i ceste koje ne vode nikamo su ostali.

Uzmimo stanogradnju, koliki je bio doprinos olakšica na porez na dohodak zbog kupnje stanova na kredit balonu cijena nekretnina. Poslije kad nije bilo lovice za potpore, ljudi su ostali osiromašeni i tržište nekretnina je umrlo.

Dakle to što država nema (i neće još dugo imati) novaca za potpore subvencije je dobra vijest, a ne loša. Nitko nije poticao ove ljude što su nadoknadili rupu u izvozu nastalu slomom brodogradnje, jednostavno se takve stvari čak i u minimalno tržišnoj ekonomiji događaju.

Jedna od stvari što me čini optimistom trenutačno kod nas je to što primjećujem sve više i više glasova koji raskrinkavaju državni intervencionalizam, politiku državnih potpora i subvencija, klepto kejnezijanstvo i druge ljepote zbog kojih smo puno gori nego što bi mogli biti.

Realni medvjedu nije to zato što se način razmišljanja promijenio, ili zato jer država nema novca.

Razlog je u pravilima EU koja to ne dozvoljava.
A pravila su takva da se ide na uništavanje cijele domaće industrije, poljoprivrede i proizvodnje.

Razlog je jednostavan.

Da strane firme što jednostavnije i jeftinije osvoje hrvatsko tržište.

Neki će se možda uspjeti prilagoditi, ali većina će propasti.

Manje radnih mjesta znači manje plaće i manja potrošnja.

Tako da očekujem potpuni slom hrvatskog gospodarstva u sljedećih deset godina.

Ali tu ne bi toliko krivio hrvatske gospodarstvenike.

Pravila su takva da već u početku zaostaju za 3 kruga, za kolegama iz uvoza.

Lp

Kad vidim koliko je pesimista ovdje na forumu o tržištu kapitala, a o drugim medijima da ne govorim, kao jedino logično rješenje vidim da se konačno uvede short-selling na ZSE.

Pa da lijepo i ovi što crnjače mogu koju kunicu zaraditi, pa da vidimo hoće li biti “put your money where your mouth is” ili će ostati na mlaćenju prazne slame.

Dakle, hitno uvesti shortanje da vidimo čija majka crnu vunu prede. [emo_smijeh]

New Report

Close