Oporavak burze

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Oporavak burze

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vidim počelo po medijima čuđenje i traženje objašnjenja za rast burze… te dolaze stranci, kupuju OMF-ovi A kategorije, oročena štednja dolazi na burzu i sl.

Market nije ni malo briga za pojašnjenja te opise prošlih vremena od strane novinara i analičitara zašto nešto raste ili pada, ta su objašnjenja trebali dati prije, a ne nakon što su se stvari dogodile.

gospoda generali [emo_smijeh]

Čitaju li skeptici ovo?
Što mislite, kako se osjećaju?

http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/crobex-porastao-osmi-dan-zaredom-963043

If I go there will be trouble, an' if I stay it will be double, so you got to let me know, should I stay or should I go

3 mil kn u otvaranju, dakle 1. sekunde, kad je to zadnji put bilo?

Jos bi indeks bio i vislji da je KORF ostao unutra 🙂 Ovako dionica s tolikim prometom a izvan indeksa.

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

Malo o narodnim obveznicama, mislim da sada nije nipošto vrijeme za to, iz više razloga…

Naime iako imamo velike stope rasta štednje i M4 agregata na godišnoj razini te očekivano povećanje suficita platne bilance, treba pričekati dvije-tri godine dok se banke dodatno ne razduže prema maticama. Trenutno imaju 60-tak milijardi kuna inozemne pasive i po meni tek kad to padne ispod 20 milijardi kuna treba ih razlupati s narodnim obveznicama.

S trenutnom razinom obveza banaka prema inozemstvu, one još mogu ucjenjivati i štopati pad aktivnih kamatnih stopa. Dakle, dok se ne razduže do razine npr. ukupne inozemne imovine OMF-ova ne treba riskirati s narodnim obveznicama.

Naime zbog crnila i pesimizma prisutnog u društvu, izdanje može neslavno propasti i onda će se opet morati ići u inozemstvo po lovicu ali ovaj put po većoj kamati.

To što je netko izmaštao da će ljudi možda potrošili razliku između prinosa na obveznice i oročenu štednju nije vrijedno rizika. Ako bi kupovali obveznice to bi eventualno bili ovih 1% čija je štednja veća od 100.000 eura (tj. štednja koja nije osigurana), a njihov prinos se sigurno ne preljeva u potrošnju (a ni u investicije inače ne bi držali oročeno kao stare babe i dide).

Treba ići u masovno zaduživanje direktno vani dok je g. Draghi raspoložen (trenutna kamata na ovo zadnje izdanje je 3.60% i bit će po meni još niža). I tako posredno utjecati na pad aktivnih kamata doma, te potpuno isušiti baru na kojoj piju banke (i posredno ovi što čuče u oročenj štednji) pa ih time “potaknuti” da se konačno krenu baviti ozbiljnim investiranjem.

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Dakle, kao što se dalo i pretpostaviti ne rastu samo dionice, evo i obveznice na prometu od preko 300 milijuna kuna udarile u 8-year high.

Lijepo sada otići po lovicu vani uzeti dvije milijarde eura s 3.5% kamate. Pa onda još jednom za par mjeseci, da se razuvjeri preostale skeptike, po milijardu i pol za 3.2% .

Da vidimo onda što će biti s domaćim kamatama [emo_smijesak]

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

@RealBear
Ajde daj nam više reci tko te plaća da ovdje već dva mjeseca pišeš pozitivno! 😉

hahahhaha
Ma tko bi me plaćao, ja sam samo ultra-contrariran… nisam 5 godina ozbiljnije pogledao što se događa sa hrvatskom ekonomijom.

Prije par mjeseci rekao mi kolega, pogledaj ovo, pogledaj ono moglo bi nešto biti i na ZSE… ja pogledao, počeo gledati brojke i interpretirati ih na mnogima čudan način i malo tu postati razmišljanja.
[/quote]
Pa eto, kako se sada stvari cine, stvarno ste bili u pravu (i niste placenik 😉 Svaka cast!

Hvala, hvala kolega… ali da bi ja doista bio u pravu, treba CROBEX otići preko 2500 i treba NASDAQ pasti 20%. Onda bih smatrao da sam pogodio [emo_smijesak]

ne izgleda ni to baš tako nedostižno!

Hoće hoće, evo samo što nije. Sad trebate kupiti dionice, sad je pravi čas, hahaha

Banke ove godine imaju za vratiti 3 milijarde eura inozemnog duga i mislim da će vratiti skoro sve.

To je dobro iz više razloga… tim razduživanjem će raditi na svojoj profitabilnost, a ne raditi na podebljavanju dobiti matica. Dalje, smanjit će se neto vanjski dug i kako će pasiva biti nadomještena domaćom štednjom, više novca će ostati doma.

E sad, otkud hrvatskoj štednji kapacitet za nadomjestiti 3 milijarde eura na godišnjoj razini, a zaposlenost u padu i mirovine nikakve.

Po meni je odgovor… veće povećanje izvoza u odnosu na uvoz, turizam, siva ekonomija i povećan broj radnika na baušteli u inozemstvu. Izgleda da je barem 30.000 ljudi otišlo u EU u zadnjih godinu dana i šalje lovu doma.

Hrvatski BDP kao 1980., gora je samo Srbija [emo_vrtimise]

http://www.vecernji.hr/gospodarstvo/hrvatski-bdp-kao-1980-gora-je-samo-srbija-964046

moje pisanje nije savetovanje niti preporuka za kupnju/prodaju dionica!

New Report

Close