SAVJETI BROKERA…
Moj broker je profesionalan . Međutim, zamislite da dođete i rečete : Što se ispati kupiti ? …………..Što će Vam predložiti ?
Hoćemo li opet biti stado bez kompasa na burzi , dok se brokeri dogovaraju
pojedinačno ?
Mnogi špekuliraju da je ovaj rast indeksa isključivo posljedica kupnje OMF-a A kategorije. Po meni to je istina ipak samo manjim dijelom, mislim da će im ukupna izloženost prema hrvatskim dionicama biti oko 100-130 milijuna kuna (i otprilike isto tolika prema inozemnim).
Što se tiče likvidnosti, to je zanemarivo malo u odnosu na recimo 15-tak milijardi kuna koliko će se položiti ove godine u banke nakon i tijekom turističke sezone (tj. samo 1%).
Po meni ključni impuls za ovaj rast je spoznaja “high-net-worth” individualaca da će zakasniti s ukrcajem.
Mnogi špekuliraju da je ovaj rast indeksa isključivo posljedica kupnje OMF-a A kategorije. Po meni to je istina ipak samo manjim dijelom, mislim da će im ukupna izloženost prema hrvatskim dionicama biti oko 100-130 milijuna kuna (i otprilike isto tolika prema inozemnim).
Što se tiče likvidnosti, to je zanemarivo malo u odnosu na recimo 15-tak milijardi kuna koliko će se položiti ove godine u banke nakon i tijekom turističke sezone (tj. samo 1%).
Po meni ključni impuls za ovaj rast je spoznaja "high-net-worth" individualaca da će zakasniti s ukrcajem.
vrlo optimistično.
Na čemu temeljite svoj optimizam?
Ja jedino vidim da bi mogao rasti BDP na osnovu plaće koju će Hrvati dobivati bilo u akcijama protiv Islamista, bilo u sklopu NATO-a s Rusijom.
Nadam se da će bar plaća biti dobra, kao i instrumenti osiguranja.
Ne vidim gdje bi drugdje mogli zaraditi toliko, a da imaju negdje i za uložiti.
Evo, recimo primjer Đure Đakovića.
Umjesto da Đuro dobije narudžbu za oklopna vozila, nama amerikanci poklone stotinjak rabljenih vozila.
Tak da Hrvati neće ni tu ništa zaraditi.
A ulaganje u trgovačku flotu….
Da nije smiješno, bilo bi žalosno.
Koju ćemo to svoju robu izvoziti, trgovati?
Banane?
Da mogli bi se mnogi iznenaditi, kada im uvale što se još može.
Last train for YUMA.[emo_mrgud]
Lp
lula
nebi ni to nazvao optimizmom nego ono pa ak i nije nesto na dnu tu je blizu, joj kamo srece da sam spoznal za burzu prije 2-3 mj
a bdp mora pocet rast vise i to taman 1.2. kvartal 2015 a burza percipira taman tolko prije a i izbori su. tak da ovi ce izmislit plus ako ga i nebude
Počele su rasti i ostale dionice, ne samo sastavnice crobexa..sad će se zaboraviti i dokapi i dugovi i sve..sve…osim toga ovi novi koji će ulagati novce to ni neznaju.[emo_smijesak]
Godišnji pad broja izdanih odobrenja za građenje posljedica je snažnog pada broja izdanih odobrenja za gradnju ostalih građevina (-27,2%) uz pad predviđene vrijednosti radova od 11,1% dok broj izdanih odobrenja za građenje zgrada bilježi rast od 6,4% godišnje uz rast predviđene vrijednosti radova za čak 54,5%. Međutim, iako je zabilježen rast broja izdanih odobrenja za građenje zgrada površina zgrada za koje su odobrenja izdana niža je za 14,2% u odnosu na srpanj 2013. što može, bez obzira na rast broja odobrenja, upućivati na manji obujam građevinskih radova na zgradama, smatraju analitičari RBA.
S obzirom na godišnji pad broja izdanih odobrenja u 2013. (-19,7%) analitičare RBA ne čudi nastavak pada odrađenih sati radnika na gradilištima koji su, prema izvornim neprilagođenim indeksima, u srpnju bili niži za 7,4% u odnosu na isti mjesec prošle godine.
ECB spremna na sve kako bi potaknula gospodarstvo, Bundesbanka kritizira
Europska središnja banka (ECB) spremna je uvesti dodatne nekonvencionalne mjere i pojačati napore kako bi potaknula inflaciju i rast gospodarstva eurozone, no njemačka Bundesbanka upozorava na rizike od takve monetarne politike.
Još malo i igrat ćemo igru ‘prodaj većoj budali’…
Ovima kojima još nije jasno što se ovo događa da probam još jednom pojasniti…
Po procjenama HNB-a ove godine ćemo imati 2.1% GDP-a, odnosno 7 milijardi kuna, suficita tekućeg računa platne bilance. Moje su procjene su da bi to još moglo iznenaditi prema gore pa predviđam 10 milijardi kuna.
I sve to usprkos slabom povlačenju love iz fondova i uplatama u EU proračun kojih prije nije bilo. Ako bi tu bilo značajnijih pomaka otišli bi na 4% suficita bez povećanja izvoza i daljnjeg rasta prihoda u turizmu.
Taj suficit od 7-10 milijardi kuna mora negdje otići… u štednju i razduživanje, investicije, potrošnju ili na burzu. Anticipacija je da će se taj suficit platne bilance u bliskoj budućnosti pretvoriti u rast GDP-a a time i prihoda i dobiti poduzeća.
Na to još treba dodati i monetranu politiku ECB-a i imamo ovo što vidite… početak sekularnog bull marketa na ZSE.
Skeptici su dobrodošli. Trebati će nam za proboj Crobija preko 2.100-2.300, a i kasnije.[emo_palacg]
Vidim počelo po medijima čuđenje i traženje objašnjenja za rast burze… te dolaze stranci, kupuju OMF-ovi A kategorije, oročena štednja dolazi na burzu i sl.
Market nije ni malo briga za pojašnjenja te opise prošlih vremena od strane novinara i analičitara zašto nešto raste ili pada, ta su objašnjenja trebali dati prije, a ne nakon što su se stvari dogodile.