Oporavak burze

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Oporavak burze

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Prije nekog vremena jedan kolega me tu na temi pitao zašto kuna ne raste u srcu sezone, pa sam mu odgovorio da mislim da se banke razdužuju prema maticama.

E sad imamo i potvrdu, samo u 6. i 7. mjesecu banke su se razdužile za preko 7 milijardi kuna. Odnosno na godišnjoj razini štednja se povećala za 11 milijardi, a banke se razdužile za isto toliko. Za kolovoz nemamo još podatke ali postoji mogućnost da sve što ljudi polože u banku, bankari odmah vrate doma.

Naravno da je taj trend neodrživ jer Hrvati sve više polažu štednje tijekom i nakon turističke sezone, a bankari imaju sve manje i manje vratiti za doma. Još kad bi država bila pametna pa se jedno dvije-tri godine zaduživala isključivo u inozemstvu dok ECB udara negativnu kamatu…

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Najveći doprinos padu GDP-a za prošli kvartal je urušaj investicija koji su doprinijeli sa -5.2%, najviše naravno u građevini. Sva priča oko urušaja potrošnje stanovništva je zanemariva prema padu građevine.

Potrošnja kućanstava je pala za 0.5%, odnosno 1.6 milijardi kuna anualizirano, što je sitnica prema povećanju štednje i smanjivanju kredita stanovništa koje je na godišnjoj razini u plusu oko 7 milijardi kuna. Kako je štednja samo odgođena potrošnja i investicije tu imamo jako puno suhog baruta za rast kad Hrvati pređu iz stanja depresije u stanje manije.

S druge strane upravo izišli podaci o izdanim odobrenjima za građenje Vaš link …govore o rastu vrijednosti radova za srpanj 17% y/y, odnosno 26% (+2.4 milijarde) za prvih sedam mjeseci jasno je da će u slijedećim kvartalima građevina davati plus GDP-u.

Što se tiče izvoza, stope rasta će se naravno usporiti ali ne toliko koliko neki analitičari misle jer jednom kad proizvođači nađu kupce i okrenu se inozemstvu nema više povratka nazad osim u slučaju potpunog sloma EU ekonomije. Npr. brodogradnja (a.k.a. ostala prijevozna sredstva) je ostvarila samo 607 milijuna izvoznih prihoda u 1H i time oduzela 0.5% GDP-a, a koliko mogu upratiti tu se isto stvari mijenjaju što se tiče isporuka i izvoza u slijedećim kvartalima.

Dakle kad zbrojimo, ili će GDP rasti skoro ili ćemo imati 3% rasta suficita platne bilance i time odgoditi rast za još neko vrijeme (što je opet dobro).[emo_smijesak]

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Imam jednu lošu vijest za pesimiste:

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim skokom industrijske proizvodnje

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim skokom industrijske proizvodnje

Ivan1902
RIZO u Crobexu, ne da smo daleko od oporavka, već ovaj ZSE lagano postaje teža sprdačina!

U cemu je problem s RIZ odašiljačima i da li ti smeta što je, npr, Ingra u Crobexu?

Iskreno, nije me briga ni za Ingru ni za RIZO, samo smatram da Crobex treba biti ozbiljan indeks i u njemu nebi smjelo biti mjesta za kojekakve špekulacije… RIZO to je…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

Oporavak burze,stednja ce se prelit na ZSE malo morgen. Evo pogledajmo kako ce zacrsit ovih najnovijih par privatizacija. Kako mi se cini to ce bit dodatni razlog da nitko vise ne ulozi ni lipe ovdje.Pare iz banaka idu u carapu.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Još jedna u nizu fenomenalnih vijesti za oporavak burze.

HNB: Pad BDP-a mogao bi biti veći od ranije prognoze

Navali narode, dok još ima dionica za kupit, jer poslije će biti kasno, haha

Zanimljivo!
http://www.vecernji.hr/gospodarstvo/draghijeve-mjere-mogle-bi-pogurati-hrvatsko-gospodarstvo-960732

Ajoj, jel ovo imamo tehnički breakout na Crobex-u, a i Crobis izgleda da napada 8 year high… kako je to moguće u državi koju vlastiti građani rangiraju među 10 najgorih na svijetu [emo_smijeh]

Još jedna u nizu fenomenalnih vijesti za oporavak burze.

HNB: Pad BDP-a mogao bi biti veći od ranije prognoze

Navali narode, dok još ima dionica za kupit, jer poslije će biti kasno, haha

kupuje se, jer Milanović i ekipa ne mogu više bitno utjecati na značajnije urušavanje svih pokazatelja u gospodarstvu i što je vrijeme izbora bliže, šanse su im sve manje i obrnuto su proporcionalne šansama na burzi, bez obziora tko osvojio vlast. Usudio bih se reći; da budemo jedan mandat bez ikakve vlasti, mislim da bi bilo manje štete i bolje stanje, a to realno daje velike mogućnosti na burzi

Mislim da je mnoge opet jako iznenadio ovaj rast, kako indeksa tako i prometa na ZSE. Ostati će još više iznenađeni kad se promet poveća na preko 30 milijuna kuna dnevno i kad Crobex probije 2000.

Razina 2000-2100 je ključna i tu se može očekivati određeno povlačenje dobiti. Po meni taman toliko da se razvije višegodišnji “cup and handle” pattern na Crobex-u nakon kojega bi burza mogla eksplodirati prema gore. Vjerujem da onih 1% Hrvata koji drže 75 milijardi kuna cash-a neće moći odoliti rastu i da će se malo po malo priključivati.

S posebnom pažnjom treba gledati ima li rasta uplata u dioničke fondove.

Vlada mora saslušati prijedloge poduzetnika. Ne samo da je porez na kamatu na štednju bio dobar okidač za pojedince koji su došli k brokerima ponovno- nego

treba paziti- da se ponovno ne naprave iste pogreške.

NEMA – tema na poslovnom. hr -oko regulative i zaštite ulagača u posljednje vrijeme ?!

Kako bi i bilo tema , kad svi – koji bi trebali raditi te teme – BULJE U SVOJE
MONITORE JER I SAMI SU U SUKOBU INTERESA I IMAJU
SVOJE VLASTITE PORTFELJE ….!

ZAR JE hanfa nesposobna pregledati da li osobe koje rade na informiranju
o tržištu kapitala imaju povezane OSObe ili društva preko Kojih su u direktnom sukobu interesa ?

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

New Report

Close