Oporavak burze

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Oporavak burze

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Prijeti nam bankrot države!
http://www.vecernji.hr/gospodarstvo/prijeti-bankrot-tri-cetvrtine-mirovinske-stednje-u-obveznici-zemlje-koja-je-sve-dublje-u-smecu-954935
[emo_zacudjen] [emo_vrtimise]

moje pisanje nije savetovanje niti preporuka za kupnju/prodaju dionica!

elitte, ima to već postano točno u ovoj temi

Čini mi se da je Lalovcu kristalno jasno što treba napraviti, nisam vidio nikakvu zabrinutost na njegovom licu. S druge strane Milanović se sav smrknuo jer zna da rezanje znači siguran gubitak izbora.

Ali po meni izbore gubi svakako, treba ostaviti državu u što boljem stanju.

Ne treba od političara očekivati čuda i kako sam pokazuješ prirodni ekonomski ciklus čini svoje. Što ako se razbukta u izbornoj godini? Meni se čini da su sve to kamenčići u mozaiku, jedan po jedan stvaraju sliku. Prvo malo estetskog dovođenja u red državne i javne uprave, sve što lalovac priča je vezano za cca 10000 službenika (što je u stvarnosti tek manji broj birača), istovremeno smanjivanje najviše porezne stope (oslobađanje dodatnih sredstava većini srednjeg sloja) kao prvi poticaj oporavku potrošnje, zaduživanje vani + presude oko švicaraca i potencijalno eura + uvođenje osobnog bankrota će potaknuti banke da se počnu baviti svojim poslom. Porezna disciplina je relativno uvedena. Za tržište nekretnina još jedino nismo čuli pametni plan, osim poreza koji bi zamjenio komunalnu naknadu, a u stvarnosti ne bi ništa promjenio. Mislim da koja god opcija bude na vlasti sljedećih par godina će morati slijediti vrlo sličan put ili se doista suočiti sa bankrotom. Al srećom imamo racionalne kreditore…

When speculation has done its worst, two and two still make four.

elitte, ima to već postano točno u ovoj temi

nema problema, evo onda svježeg crnjaka, toga nam barem ne fali [emo_vrtimise][emo_ljut]

I bez HBOR-a i ZET-a javni dug ove godine ide iznad 80% BDP-a

I bez HBOR-a i ZET-a javni dug ove godine ide iznad 80% BDP-a

moje pisanje nije savetovanje niti preporuka za kupnju/prodaju dionica!

Ja predvidjam Crobex za dvije godine iznad 3000. Koliko iznad ovisi o tecaju kune i eura. 🙂

Sada ozbiljno. Mislim da su predsjednicki izbori dosta bitni. Ako Kolinda pobjedi moglo bi se pojacati vjerovanje kako se stvari ipak mogu promjeniti. Taj optimizam bi se mogao reflektirati i na burzu. Ako pobijedi Lignja onda ce se depresija nastaviti ili cak pojacati.

Trenutno imamo jak deflacijski pritisak sto bi trebalo imati nagativnog utjecaja na poslovanje firmi. U Hrvatskoj, jos i puno bitnije, negativan utjecaj na punjenje proracuna.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Stvari su jasne i zapravo trivijalne, zahvaljujući g.Draghi-ju …

Masovno se zadužiti što prije, uzeti sve što se nudi ispod 4%. Četri, pet milijardi eura, što više to bolje.

Zar postoji netko ko vjeruje da se nece masivno zaduziti ako im se ukaze prilika?

Bez brige, oni ce se sigurno zaduziti ne bi li dobili izbore. I uopce nije bitno po kojoj cijeni. Jadranka je uzimala mostne kredite po 9% i cak kupila 2 tromjesecija pozitivnog GDP-a. Ovi ce se zaduzivati i na kartice po 15% ako treba, samo da ostanu na vlasti. Koga briga, oni i njihova djeca nece vracati te dugove. Sanaderova kcer u NY-u sigurno ne otplacuje kredite kojima je njen otac kupovao glasove.

Je li postoji neki drugi nacin da ostanu na vlasti osim da masivno zaduze zemlju?

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

3000 bodova izgleda nevjerojatno visoko. Osobno sam umjereni optimist, ali što bi uopće moglo toliko porasti u Crobexu. Sve što vrijedi već je realno vrednovano ili čak malo i skupo. Jedino ako očekujete oporavak stečajuša

Za dionice dolaze još teža vremena: Vaš link …

@Vergilije
Mislim da nema potrebe za nekim veikim planom za tržište nekretnina. Ako gledamo kumulativnu razliku između sagrađenih-prodanih novih stanova ispada da je takvih 5-7000 tisuća i to uglavnom u Zagrebu. One brojke o desetcima tisuća praznih stanova uključuju i starogradnju. To je mrtav kapital ali nema zarobljenog PDV-a.

Ovi stanovi na boljim pozicijama i veće kvadrature će biti riješeni pomicanjem stope od 40%, a ovi drugi na lošim pozicijama će morati doživjeti urušaj cijena.

Skupina ljudi koji su kupovali stanove od 2006.-2008. još ima debelo negativni kolateral i njima još par godina nema povoljnijeg refinanciranja ako ne polože barem 25% casha. Ovi koji su dizali stambene kredite prije će imati priliku za refinanciranje kad padnu kamate.

Banke su u konopcima zbog povećanih rezervacija, a ako im država krene masovno vraćati trezorce lovom od novih dugoročnih zaduženja po povoljnim stopama biti će nokautirane. Kamate gospodarstvu i građanima onda lete dolje jer bankare s druge strane čeka Draghi s negativnom kamatom.

I tu je dobar dio razloga otkud svako malo priče o kolapsu, pijavicama, kiši, bankrotu i neisplati plaća za par mjeseci [emo_smijesak]

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Ako i racunamo da se gradevinski sektor bottomirao, trzisno rasciscavanje ostatka vrijednosti moze ici samo u jednom smjeru… Mislio sam na neki program ala tarp, koliko znam svojedobno je vlada ponudila bankama da preuzme te stanove pa ih jeftino iznajmi duzi niz godina, al su nase banke htjele da ih drzava umjesto toga odmah otkupi sve nekretnine po bv i to pretpostavljam kreditom koje bi same dale… Sve neki vukovi s wall streeta oko nas €€€

When speculation has done its worst, two and two still make four.

Kao odgovor i plašanje na početak povoljnog (naglašavam početak) zaduženja u inozemstvu od strane države i velikih firmi i kao izliku zašto kamate doma ne padaju je… a što će biti kad veliki centralni bankari dignu kamatne stope.

Kao prvo Draghi je prošli tjedan izričito naglasio da ECB neće pratiti FED barem godinu-dvije dana nakon što Ameri krenu dizati, a FED još nije prestao s QE a kamoli da je počeo dizati kamate.

Ali uzmimo da će FED krenuti s dizanjem za godinu dana, država i firme se stignu debelo refinancirati ako uzmemo pomak koji će imati ECB. Poduzeća u inozemnom vlasništvu sudjeluju s 70.6 milijardi kuna u inozemnom dugu, oni ionako zaobilaze domaće banke i zadužuju se direktno u inozemstvu tako da je i tu indirektan pritisak na banke te jasan potencijal za oporavak, investicije i zapošljavanje.

U ovom pomaku između FED-a i ECB-a može se puno stvari dogoditi, Ameri mogu potonuti u recesiju zbog jakog dolara i može im se market urušiti. To znači da FED neće biti baš oštar što se tiče brzine dizanja kamata.

ECB neće dizati kamate dok inflacija ne podivlja i/ili ne dođe do stvarnog oporavka u EU. Poanta je da svako dugoročno refinanciranje sada znači negativne kamate u budućnosti.

Mi smo taj pad kamata osjetili tek ima par mjeseci, prvo Agrokor onda i država, i sada bi neki htjeli da to prestane da oni mogu dalje ucjenjivati i bez ikakve muke uzimati 6.5%… to što bi bankari htjeli nema nikakve veze s onim što će se dogoditi.

Ali da bi u potpunosti iskoristili ove očekivane 2-3 godine niskih kamatnih stopa država mora voditi politiku smanjivanja deficita proračuna i to isključivo na rashodovnoj strani. Nikakve bedastoće o pokretanju ekonomije, investicijskim valovima i sličnim stvarima koje slušamo od političara kako bi mogli oni preuzeti zasluge i dobiti izbore… od države se očekuje samo da živi s onoliko love koliko joj gospodarstvo može dati.

Toliko smo mali i toliko su stvari jednostavne, samo treba držati proračun pod kontrolom i uzeti lovu koja leži na casti. Ovaj 5% rast pokrivenosti uvoza izvozom (+1.5% GDP-a), te sigurni rast prihoda od turizma mogu bez problema
nadomjestiti manjak domaće potrošnje.

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Baš me je nasmijalo istraživanje instituta Ivo Pilar za 2014. godinu…

Na pitanje da ocjene osobnu situaciju za sljedeće dvije-tri godine 23.3% ljudi odgovara znatno i donekle će se pogoršati.

Na pitanje da ocjene situacije u Hrvatskoj za sljedeće dvije-tri godine 40.7% ljudi odgovara znatno i donekle će se pogoršati.

Znači 17.4% ljudi (ili 750 tisuća Hrvata) misli da će susjedu crknuti krava dok će njima biti cvijeće i proljeće ili barem isto. [emo_smijeh]

Bit će da ipak stvari nisu tako jako crne…

New Report

Close