@RealBear
A zasto tecaj raste usred sezone?
Ako imamo suficit platne bilance, zasto kuna slabi, a ne obrnuto?
Po meni banke smanjuju inozemnu pasivu, tj. kupuju devize da bi vratili kredite maticama. Ove godine trebaju vratiti 2-3 milijarde eura. Dugoročne će vratiti a vjerujem da će i dio kratkoročnih obveza podmiriti jer gube lovu na višku likvidnosti.
Nevjerojatno koliko pesimizam vlada u nasem drustvu. Probajte odgovoriti kad vas netko pita kako ste sa odlicno, nikad bolje umjesto kukanja. I pogledajte mu izraz lica.
RealBear, dao sam ti 100 za gornji post. A do tada si cine se skupio osam 1. Samo jedan od pokazatelja…
Dakle imati ćemo barem 2-3 godine niskih kamatnih stopa
Je li došao kraj jeftinom zaduživanju?
Ne, nije.
Nevjerojatno koliko pesimizam vlada u nasem drustvu. Probajte odgovoriti kad vas netko pita kako ste sa odlicno, nikad bolje umjesto kukanja. I pogledajte mu izraz lica.
haha, zakon, baš tako ništa im nije jasno. ako tako odgovoriš eventualno pomisle da sam dobio na kladionici. Čemer.
Ja osobno nemam ništa protiv ekstremnog pesimizma, pogotovo kada se taj pesimizam bijesno pojačava u denial modu koji zanemaruje naznake oporavka.
Ali pustimo na stranu medije i novinare, oni žive na negativnim vijestima i katastrofama.
Ostavimo i ekonomske analitičare, njihovi naivni prediktivni statistički modeli rade jako slabo kad se ekonomski ciklus mijenja i kad npr. varijable poput izvoza imaju puno veću težinu nego u prošlosti po kojoj su radili fitting. Ako nisu predvidili slom 2008-2009, kako misle s istim ili sličnim modelima predviditi oporavak.
Jedan od rijetkih koji je optimističan je Ante Babić ali on je blizak izvoznicima za razliku od bankovnih analitičara koji s nevjericom gledaju što će im gospodin Draghi napraviti bez obzira na trkeljanja US-based rejting agencija.
Pesimizam i zabrinutost koji dolazi od strane oporbe, to je najnormalnija stvar… pa neće valjda Dalićka i Lovrinčević širiti optimizam dok se vlast raspada. Njihove prognoze s relevantne otprilike koliko i promašaji u predviđanjima Grčića o oporavku koje je sipao iz kvartala u kvartal.
Ali postoji objektivan razlog pesimizma većine i taj razlog će trajati još duže vrijeme. Naime oporavak se ovaj puta zasniva na inozemnoj potražnji (izvoz/turizam), a ne na račun domaće potrošnje. To je i razlog zašto su banke toliko pesimistične i zabrinute. Lako je bilo financirati sumanutu potrošnju i uvoz Hrvata u dobrim vremenima, te plasirati državi i Todoriću po masnim kamata u lošim vremenima. Sad kada treba prepoznati tko bi mogao biti dobar izvoznik i kada je nestalo sigurnih velikih komitenata odmah glava zaboli i anksioznost se probudi.
Suficit platne bilance znači relativno niži standard 90% ljudi u Hrvatskoj, za razliku od vremena kada se trošila tuđi rad i štednja i kada je većina vidjela (lažno i neodrživo) povećanje standarda. Od izvoza i turizma relativno malo ljudi ima direktne koristi i trebati će vremena da se to prelije na optimizam većine.
Fitch snizio hrvatski kreditni rejting za jedan stupanj
LALOVAC O PADU REJTINGA:
‘Kratkoročno još imamo daha, ali dugoročno….
http://www.vecernji.hr/hrvatska/kratkorocno-jos-imam-daha-ali-dugorocno-954910
[emo_ooooo][emo_vrtimise]
Prijeti bankrot: Tri četvrtine mirovinske štednje u obveznici zemlje koja je sve dublje u ‘smeću’
[emo_ooooo][emo_vrtimise][emo_ooooo][emo_palacd]
Stvari su jasne i zapravo trivijalne, zahvaljujući g.Draghi-ju …
Masovno se zadužiti što prije, uzeti sve što se nudi ispod 4%. Četri, pet milijardi eura, što više to bolje.
Lovu koristiti isključivo za refinanciranje i otpremnine, nikakvo crno poticanje ničega.
Prvo riješiti sve dogoročno što dolazi na naplatu, onda poplaćati sve trezorce kako dolaze na naplatu (a nagomilalo ih se). Banka neće imati gdje plasirati, ne mogu se oni toliko razdužiti prema maticama koliko se država može razdužiti prema njima.
Poplava likvidnosti će dovesti do još jačeg pada kamata doma, a još ako se pomakne gore stopa od 40% banke će dobiti puno veći broj kreditno sposobnih ljudi za kupnju nekretnina nego što će izgubiti rezanjima u rashodima za plaće.
Masovno rezati smanjivanjem plaća (pogotovo tkz. dužnosnicima) i otpuštanjem s otpremninama (što radi 6500 knjigovođa u sustavu).
Čini mi se da je Lalovcu kristalno jasno što treba napraviti, nisam vidio nikakvu zabrinutost na njegovom licu. S druge strane Milanović se sav smrknuo jer zna da rezanje znači siguran gubitak izbora.
Ali po meni izbore gubi svakako, treba ostaviti državu u što boljem stanju.