Oporavak burze

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Oporavak burze

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Još malo loših vijesti….

Industrijska proizvodnja y/y pala -1.7%.

Vaš link …

Zanimljivo da se proizvodnja energije urušila -11.2%, a kako daje veliki doprinos indexu sudjeluje u ukupnom razultatu sa -2.45%. Ostali sektori se puno bolje drže, osim proizvodnje duhana koja ide u ambis.

Kaže kolega gore da nije ni jednom palio klimu ove godine pa tu treba tražiti dio razloga zašto se smanjila proizvodnja energije.

S druge strane pune su akumulacije pa ako uprži u 8. i 9. mjesecu nećemo morati uvoziti struju nego ćemo proizvoditi svoju iz hidrocentrala pa se stvar onda uravnoteži.

A ako ne uprži… onda će se morati jako, jako ozbiljno rezati prava uhljebima u najavljenom rebalansu.

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Uz sve ovo crnilo, depresiju i kišovito ljeto… Crobex napravio bull cross na 200 DMA – 50 DMA. Tj. imamo potvrdu za bull market kod jednog od najznačajnih long term TA indikatora.

Vjerojatno će mnogi još čekati potvrdu za higher-high na 1860 razini, ali vjerujem da se i to da probiti s par sunčanijih dana i temperatorom od 35 u hladu…

Kažu na HRT-u da se šuška da Lalovac namjerava otići vani po barem još milijardu eura u 9. mjesecu. Ako se zaduži ispod 3.5% i ako budu klime nafrljene zbog vrućine možda probijemo i 2000. [emo_smijesak]

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Možda će slijedećih mjeseci početi padati mana s neba pa ljudi neće morati trošiti na hranu. Onda će sav višak novca od hrane a to je sigurno 1/3 prihoda ulagati na burzu.
Ja vidim otud rast![emo_smijeh]

Možda će slijedećih mjeseci početi padati mana s neba pa ljudi neće morati trošiti na hranu. Onda će sav višak novca od hrane a to je sigurno 1/3 prihoda ulagati na burzu.
Ja vidim otud rast![emo_smijeh]
Je li ti želiš ili ne želiš rast crobexa?[emo_smijesak]

rast kakvog crobexa?? temeljenog na ini i još dvije-tri dionice!!?? to uopče nije nikakav reprezentativni uzorak a ni mjerodavan podatak! pa masa dionica je u proteklih godinu dana osjetno narasla, a crobi još uvijek tavori! ako sanjate ath iz 2007. možete sanjati i danje!!

http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/1271839/usred-najveceg-vanjskog-duga-ikad-vlada-odlazi-na-godisnji/
[emo_vrtimise]

možete mi brisati nick, ali ne možete obrisati istinu u raskrinkavanju forumskih drukera i navlakača!

Hrvatska prva na udaru čim kamatne stope porastu

[emo_mrgud]

možete mi brisati nick, ali ne možete obrisati istinu u raskrinkavanju forumskih drukera i navlakača!

loše vijesti…opet [emo_mrgud]
http://danas.net.hr/novac/lose-vijesti-za-hrvatsku-stizu-od-europske-komisije

O najavama da Hrvatska ujesen, uz rebalans proračuna, ide i u novo zaduženje od milijardu i pol eura, ministar zasad nije želio govoriti. Dodao je da u Hrvatskoj ima novaca , ali je slabo plasiran u gospodarstvo i da situaciju koju sada imamo, da je najbolji klijent bankama država, treba mijenjati.

Vaš link …

Konačno da je i ovo izrečeno [emo_palacg]

Sad su bankari na potezu. Ili će vraćati dugove maticama ili će plasirati lovicu gospodarstvu po nižim kamatama i ovim građanima kojima će se ukinuti stopa od 40% za nove neprodane stanove.

Osobno mislim da će banke i njihovi analitičari još malo crnjačiti po medijima i onda ipak pokrenuti novi kreditni ciklus spuštajući kamate na novoodobrene kredita [emo_namigusa]

Grčić: Od sada ćemo vas bombardirati projektima

Grčić: Od sada ćemo vas bombardirati projektima

Posve je sigurno da ništa od oporavka, naime Grčić je i dalje pun optimizma….
Štoviše, postaje ekstatično optimističan….

Pomolimo se, izgleda da smo pred bankrotom..

Posve je sigurno da ništa od oporavka, naime Grčić je i dalje pun optimizma….
Štoviše, postaje ekstatično optimističan….

hahahaha i ja sam se malo zabrinuo

Po DZS u prvih pola godine pokrivenost uvoza izvozom porasla s 53.8% na 58.8% u odnosu na 2013. Saldo robne razmjene se popravio za velikih 2.14 milijarde kuna, odnosno skoro 1.5% GDP za 1H.

Dalje, ispada da je srpanjska rupa, kiše, prolomi oblaka, pijavice i drugi crnjaci o kojima su nas mediji za radošću izvještavali uzrokovala minoran pad od 0.4% dolazaka i 2% noćenja i to uglavnom u kampovima. Za prvih 7. mjeseci plus je u dolascima od 3.5% i noćenjima od 1%.

Kako znamo da je kolovoz počeo brutalno dobro i turizam će opet dati svojih +5% rasta prihoda, mislim da će HNB morati značajno revidirati svoju procjenu iz novog biltena o 2.1% GDP suficita tekućeg računa platne bilance.

Što je ostalo još od razloga za crnjačenje… a da, smanjenje prihoda od PDV-a od 1.4 milijarde kuna u prvih 6. mjeseci. Evo objašnjenja zašto PDV pada a GDP može ostati nominalno isti, a dobit nekih poduzeća može rasti. Dobar primjer je HEP kojemu su prihodi pali za 700 milijuna kune, a dobit prije oporezivanja porasla s 630 na 700 milijuna.

Velika deflacija cijena hrane, pića i obuće u prvih pola godine. Kako ove stavke sudjeluju s 40% u potrošnji kućanstva, samo zbog deflacije (a da je potrošnja ostala ista) tu imamo -400 milijuna kuna neutralnih na GDP.

Za 1.2 milijarde kuna smanjena vrijednost stambenih kredita, znači skoro pa nikakva prodaja zaliha davno sagrađenih stanova (koji su u trenutku izgradnje činili veliku opsjenu rasta GDP-a). Barem -200 milijuna kuna smanjenja PDV neutralnih za GDP.

Kako se na inozemnu potrošnju (izvoz), a ni na uvoz radi izvoza ne plaća PDV i vidjeli smo gore koliki je smanjenje deficita robne razmjene tu imamo -400 milijuna kuna pada uz pozitivan doprinos GDP.

Imamo veliki pad prihoda HEP-a, toplana, gradskih plinara zbog tople zime i relativno hladnog 6. mjeseca u kojeme se klime nisu palile pa imamo -300 milijuna kuna pada prihoda od PDV-a uz negativan doprinos GDP-u. Ali i tkz. one time effect.

Pad prihoda zbog smanjenja investicija najvećim dijelom u građevini je -100 milijuna kuna uz negativan doprinos GDP-u. Kako imamo povećanje broja izdanih građevinskih dozvola ovdje valja očekivati rast y/y u 2H.

Ovaj pad prihoda PDV-a se mora nadoknaditi rezanjima plaća i otpuštanjima u državnim/javnim službama. Refininaciranje duga će biti lako uz Draghi-jeve politike koja će se zadržati puno duže nego politika FED-a, jučer smo imali jasno potvrdu o divergenciji politika ECB-a i FED-a.

Dakle imati ćemo barem 2-3 godine niskih kamatnih stopa ali mora se rezati i to jako i učinkovito koliko god sindikati prijetili štrajkovima i referendumima i bez obzira tko u slijedeće 2-3 godine bio na vlasti.

New Report

Close