Oporavak burze

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Oporavak burze

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Isprika i činilo mi se ipak malo predobro… članak na PD-u me malo zbunio jer piše 7 milijardi kuna razlike (a treba 0.7 milijardi). Ovi u plusu su ostvarili dobit od 30.4 milijarde a gubitaši -26.9 milijardi

Evo orignala:

Poduzetnici Hrvatske, obveznici poreza na dobit, bez banaka, društava za osiguranje i drugih financijskih institucija, u 2013. godini ostvarili su ukupan prihod od 612,4 milijarde kuna, od čega je 97,2 milijarde kuna zarađeno prodajom robe na inozemnom tržištu, što je za 0,5% manje nego 2012. godine. Na stranim tržištima kupljeno je robe u vrijednosti od 88,7 milijardi kuna te je trgovinski suficit iznosio 8,5 milijardi kuna.

Ostvareno je 3,5 milijardi kuna neto dobiti (dobit minus gubici razdoblja), prema 2,8 milijardi kuna neto dobiti u 2012. godini. Dobit razdoblja u iznosu od 30,4 milijarde kuna ostvarilo je 61.730 (61%) poduzetnika, dok je gubitke razdoblja ukupne vrijednosti od 26,9 milijardi kuna iskazao 39.461 (39%) poduzetnik. Najveći broj poduzetnika dobitaša je iz područja trgovine, njih 16.063 (26%), zatim slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti sa 10.837 poduzetnika (17,6%), prerađivačka industrija sa 8.022 poduzetnika (13%) i građevinarstvo sa 6.430 (10,4%).

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Što bi rekli iz Hladnog piva, nije sve tako sivo…

A banke oko ne misle radit i vrtit s lovom, nek se lijepo likvidiraju… onda će bit stanova po 600 ojra kvadrat 🙂

Pa vrte sa lovom, refinanciraju dug države kad se već građani i pravne osobe razdužuju. Tek kad im rezultat dovoljno padne matice će početi propitivati mudrost ovakve politike i vratiti se temeljnom biznisu – kreditiranju potrošnje i investicija…

…čekati statističare i profesore ekonomije da im kažu e sad je OK, sad može kupnja

Uz obavijest o kupnji, dobit ćemo certifikat sa garancijom rasta dionica od 40% i besplatnim setom noževa [emo_smijeh]

When speculation has done its worst, two and two still make four.

Pazite da ne zakasnite s kupnjom kao što ste s prodajom. Ili uopće niste prodali kao ja( takvih nas je 90 %). Ja sam namjeravao prodavati u 4. mjesecu 2008.g. jer se “pričalo” da treba početi prodavati u 6. mj. 2008g.
A počelo se već u 1.mjesecu.
Tako i sad, treba makar i godinu dana kupovati prije oporavka BDP-a.
Evo i danas polako rast…[emo_palacg]

Pa valjda bi burza kapitala i investitori trebali predvidjeti razvoj događaja a ne kaskati pola godine i čekati statističare i profesore ekonomije da im kažu e sad je OK, sad može kupnja

Da tako je. I temeljem čega ti SADA vidiš (pozitivan) razvoj događaja?

poceo rast crobex.
atgr,adpl,ht,korf,ptkm zasad predvode zeleni mars.
vidjet cemo kako ce nastavit situacija.
nebi se cudio da crobex vise ne zaroni ispod 1700.

poceo rast crobex.
atgr,adpl,ht,korf,ptkm zasad predvode zeleni mars.
vidjet cemo kako ce nastavit situacija.
nebi se cudio da crobex vise ne zaroni ispod 1700.

kakav zaključak!!!

Što ja vidim sada pozitivno, pa zar nisam već napisao… evo još malo [emo_smijesak]

Država se zadužila po 3.8%, Todorić po 5.5%. To je 2.5% manje nego inače. Nefinancijska trgovačka društva su dužna 31 milijardu eura, od toga 18.859 vani. Nemoguće je da se svi odmah refinianciraju po 2.5% manjoj kamati, ali što ako se ovaj trend nastavi i na godišnjoj razini ostane 2 milijarde kuna gospodarstvu više zbog manjih kamata. Po meni će se trend nastaviti i realnom sektoru će ostati više lovice i to će se vidjeti u izvješćima.

Pogledajte izvješće od FINE i magnitudu kojom će to povećati dobit i smanjiti gubitke.

Dodatno refinanciranje od strane države znači uštedu proračunu, ali što je po meni puno važnije ogroman pritisak na banke doma. One mogu prestati s radom i smanjivati bilancu ili financirati građane i poduzeća povoljnije. Ako im se ne sviđa kod nas neka lijepo kažu hvala, doviđenja i nek povuku lovu te ulože u Ukrajinu. Štednja stanovništa, mirovinski i novčani fondovi uz direktno zaduživanje vani mi govori da domaćim bankarima prestoje vremena u kojima će loviti ljude za rukav u cilju plasiranja sredstava. Najednom će biti jako dobrih i perspektivni projekata kojih sada nikako nema 🙂

Turizam će ove godini donijeti još najmanje 400 milijuna eura više nego prošle godine. Uz pozitivne pomake u robnoj razmjeni imati ćemo povećanje suficita, znači još nekoliko milijardica štednje više.

Ljudi su navikli na negativne vijesti jer već godinama imaju samo takve, što ako se dogodi neki pozitivni black swan… dobru stvar koju nitko nije očekivao 🙂

Opet ponavljam vjerojatnost velike korekcije vani uvijek postoji i onaj koji misli išta ozbljnije raditi mora se znati zaštiti od takvih stvari, ali i ako se dogodi urušaj na razvijenim tržištima to sigurno neće značiti povećanje kamatnih stopa nego daljnji print.

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Pazite da ne zakasnite s kupnjom kao što ste s prodajom. Ili uopće niste prodali kao ja( takvih nas je 90 %). Ja sam namjeravao prodavati u 4. mjesecu 2008.g. jer se "pričalo" da treba početi prodavati u 6. mj. 2008g.

O ironijo sudbine, tek sam sad skužio čitajući prvih par postova na ovoj temi… ova tema je nastala kao reakcija na pisanje nekolicine medvjeda prije 6 i pol godina. Postojala je čak i tema Real Bull 🙂

Niti sam onda bio siguran što će se dogoditi, niti sam sada… niti nagovaram nikoga ni na što. Nek svak situaciju i brojke interpretira kako on misli da treba, zato postoji ask i bid.

Sad mi se čini da je u Hrvatskoj minoran broj optimista i to mi se činilo dovoljno da idem gledati većini nazanimljive brojke. A meni one govore ono što sam napisao.

Recimo da si u pravu i da slijede bolja vremena.
Konkretno,koje bi ti dionice sad kupovao?

"Only dead fish swim with the stream"

Index ili simulacija indeksa možda bez HT-a i INA-e… Ali ja osobno nemem vremena pratiti izvješća i bilance hrvatskih kompanija pogotovo ovih slabo likvidnih na kojima bi prinos mogao biti veliki. Ne bi se iznenadilo da se izvješća firmi nakrcanih kreditima jako poprave. Kod mnogih će doći do dokapitalizacija i refinanciranja pa kome se da ulaziti u detalje i
špekulacije slobodno nek proučava.

Ali i ove velike bez zaduženja bi mogle biti te koje će prve ići po kredite i leverage i šoping drugih koji se ne mogu samostalno zadužiti. Sve od Todorića će imati korist od refinanciranja a nešto će se i prodati… ADRS, ATGR će vjerojatno kupovati dalje i širiti se… Končar će se možda prodati ili kapitalno ojačati pa kupovati druge. Kad padnu kamate izroniti će milijun kombinacija.

Svejedno, mislim da je opasno špekulirati pojedinačno jer je burza nelikvidna… i naravno buy the dip 🙂

Pitanje tajminga:

Prvo se zadužene velike ribe idu refinancirati.
Onda nezadužene velike ribe idu u šoping/dokap manjih riba po niskim cijenama.
Onda idu sve velike ribe kreditima kupovati malo manje ribe po sad već većim cijenam.
Tek onda dolazi do jače likvidnosti na burzi.

Što se tiče dokapa, ja osobno bih sačekao dokapitalizaciju i proučio namjere novog vlasnika pa tek onda ulazio. Ovako unaprijed špekulirat s tržišnom cijenom i cijenom dokapitalizacije malo mi je preriskantno.

Znači nakako mi se čini razumno kupovati u početku najjače igrače a kako vrijeme bude teklo onda sve riskantnije i riskantnije. Jer ako je teza o rastu kriva najjači će ipak opstati.

Neće tu opstati nitko. Osim pokojeg političara i ponekog poreznika.

New Report

Close