Oporavak burze

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Oporavak burze

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@00000
Postoji jedan mali problem kod logike da treba čekati da se sredi situacija s sindikatima i da se političari dozovu pameti. Tada će već svi to vidjeti i bit će relativno kasno za investiranja.
Hrvatska ima taj ozbiljni problem socijalističkog mentaliteta, kleptokracije, javnih službi, neracionalnosti, visokih poreza… i uz sve to smo tu, nije baš sve propalo.

E sad, što ako se stvari počnu sređivati same od sebe te političari, sindikalne vođe, djelatnici javnih službi i poduzetnici sumnjivog morala odu sa naslovnica.

Po meni duh se mijenja u Hrvata, ljudi se ne oslanjaju više na državu kao prije par godina.

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

sell in may in june stay away?
mozda bas i ne bude ove godine ovako?

Postanite Eu-robovi

A rast cijelih sektora ili cijela burza, nemoguće *sve dok* se ne dogodi krah države. To je rješenje, ali nažalost niti to neće brzo kako sam se nadao:

Bruxelles smatra da EDP za Hrvatsku treba staviti u mirovanje

🙁

Već sam postao link,ali sam da ne tražim,iskustva iz prošlosti kod država koje su doživjele default govore da je idealno vrijeme kupovati dionice 3 mjeseca nakon sloma države-bankrota.
Ne kažem da će se to dogoditi kod nas,ali eto ako dođe do toga možda nekom pomogne.

"Only dead fish swim with the stream"

Borism prosle godine sam po prvi puta pomislio da nece biti tako zbog eu i stranih fondova i prevario se.

Ne znam jel pratite situaciju u EU, tamo je trenutno ozbiljan problem niska stopa inflacije, skoro pa i deflacija prijeti. To je naravno glavni razlog zašto su se Lalovac i Todorić onako jeftino zadužili. Lalovac mora refinancirati što više može dok ovo traje, 2.5% kamata manje je ozbiljna lova. Nek ide još po barem 2-3 milijarde eura, ako može i više.

Ta se deflacija prelila i kod nas naravno, pa se zato i ima pad prihoda od PDV-a, evo danas izašao podatak da je nominalno potrošnja na malo pala a realno rasla. Ono što nas izvlači je da neće biti deflacije u turizmu, opet će naši opalit cijene i opet će nam mnogi doći malo kosti ogrijati. Trenutno u Dubrovniku 10% više nego u prošlih 5 mjeseci… imat ćemo ubrzanje rasta suficita 🙂

Što se tiče Agrokora on još hitnije mora refinicirati dok je jeftino baš zbog deflacije, koliko se sjećam Konzumu su prošle godine nakon dugo vremena pali prihodi a drugi tipa Lidl su rasli.

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Počele dionice rasti..prvo HT, pa ostale perjanice. Sutra neke druge, preksutra neke treće, dok se neki osvijeste dionice će biti 20-50 % skuplje a tada će se opet bojati kupovati. Ja sam sav keš potrošio pa što bude, bude.
Mislim da se treba početi kupovati 3 mjeseca prije sloma a ne poslije sloma. A ako ga nebude još bolje.

Možda netko nije primijetio transakciju na HT-u od 40.000 komada u 9.21 sati. Cifra nije zbrojena u ukupan promet, zašto, neznam. Očito se kreće i u velike transakcije, tj. preslagivanje, počelo je prelijevanje novca na burzu. Sad će se zaboraviti i gubitci firmi, ekonomija, BDP, dokapi, squeez outi..itd. itd. Bit će opet tko zadnji magarac..zato treba u kolo ući ćim prije da se stigne izaći.[emo_palacg]

Problem je što strukturne reforme u društvu nisu još ni započele. Mada su ova zadnja događanja jasni znakovi da se mentalno stanje polako mijenja, ljudi manje pristaju na kompromise (izbori), nema više love za pijane milijardere, lokalni šerifi moraju polagati račune, dio stare garde ide u penziju i mlađi ljudi dolaze do izražaja. Ne vjerujem da će se takve nematerijalne promjene brzo odraziti na burzu i financijska izvješća. Banke i dalje izbjegavaju rješiti problem nekretnina u bilanci, rezervacije rastu, dobiti postaju gubitci, odjednom su skoro svi subjekti prerizični za plasman kredita. Po meni tek kad budemo na tragu rješavanja starih građevinskih računa kroz neki krah tržišta nekretnina, o čemu novi ministar financija zapravo priča, mogući je restart ciklusa. Realno bi Lalovac napravio veliki posao kad bi refinancirao sve kredite vani i izbio im privremeno adut sigurnog zarađivanja na državi. Moguće da banke plasiraju određeni dio na zse u nedostatku drugih pametnih opcija kao diverzifikaciju, pa otuda krene rast preostalih kompanija sa zdravom bilancom. Preuzimanja od stranaca već počinju polako rasprodajom državnih kompanija, na natječaje se javljaju redovito što se vidi iz medija. E sad, koje će cijene postići, to je drugo pitanje. Što se tiče kretanja vani, ne valja potcjeniti bikove. Uz QE mogu još dvije tri godine harati, daleko smo još od irrational exuberance faze. Prije će ona se dogoditi na zse nego nyse imho, u pozitivnom ili negativnom smislu 🙂

When speculation has done its worst, two and two still make four.

samo mogućnost pada kukurikavaca sa vlasti pozitivno djeluje na burzu, a tek kad padnu……………………5400 u prvoj godini, onda novi rekordi

Što se tiče nekretnina tu je jako veliki problem. Zarobljeni mrtvi kapital koji nikome ne koristi. Da se usele u te stanove mladi ljudi krenula bi i kupnja namještaja, išlo bi se na više djece i stotinu čudesa pozitivnih za ekonomiju bi se izdogađalo.

Ali kako je sve povezano u nedostatku dobrih mušterija u vidu države i Todorića, banke će ovdje morati popustiti i možda ne krahom cijene ali sigurno padom i daljnim smanjenjem kamata na kredite to riješiti.

Prijetnje države oko poreza na nekretnine, dugoročno iznajmljivanje i sl. su propale. Jedino što država može napraviti na tom polje je indirektan pritisak putem zaduživanja vani.

A banke oko ne misle radit i vrtit s lovom, nek se lijepo likvidiraju… onda će bit stanova po 600 ojra kvadrat 🙂

Čitam po medijima, a i ovdje je dosta zastupljeno mišljenje… Nema oporavka bez da se poprave makroekonomski pokazatelji tipa gdp, zaposlenost, sve lagging indikatori.

Pa valjda bi burza kapitala i investitori trebali predvidjeti razvoj događaja a ne kaskati pola godine i čekati statističare i profesore ekonomije da im kažu e sad je OK, sad može kupnja

Evo fina objavila da je dobit hrvatskog realnog sektora 35 milijardi kuna za 2013., u odnosu na 28 milijardi za godinu pao + suficit u razmjeni s inozemstvom.

Vaš link …

To se nekako moglo naslutiti i po količini cash-a i razduživanju realnog sektora ali dobro je i ovo znati.

Kako je onda GDP pao? nema investicija… e sad ako još i investicije krenu iz nagomilane i stvarne štednje [emo_smijesak]

New Report

Close