Pusti trejd, nego malo po malo gric, gric… doći će lova na burzu, pogledaj gore post koliko love ima na računima, a i u čarapama.
Končar ide vjerojatno, ne bih se začudio da cijeli turistički sektor ne dobije LBO, jednostavno novci vani traže utočište i naći će ga. Kad bih znao sigurno tko će se dokapitalizirati po većoj cijeni od tržišne već bi bio tamo, tu će se morati gađati i riskirati, nema ništa 100% zicer.
evo recimo ernt….
Što vi mislite koliko su love zaradili voditelji fondova na njemu…mislim osobno..
Kupuju ernt za novac od fondova prodavajući dionice kako svoje tako i svoje familije i prijatelja…
I onda tako u krug…
Kakva hanfa…kakvi bakrači…ima ih puno za koje je vidošević i sanader mala beba,…
I dok netko od takvih ne završi na dugogodišnjoj robiji nema kraja..
Jer lako je sa tuđim hurcem koprive mlatiti..
Tko je to toliko blesav da vjeruje fondovima i fond managerima kad su oni leglo korupcije….samo one sofisticirane…praktički legalne dok ih se ne uhvati…
ERNT je OK za one koji misle držat za unučad i ubirati dividendu, nije to najgore što čovjeka može snaći. Ali tko može znati da Šveđani tih 1500 inžinjere odluče prodati Kinezima koji su se evo slizali s Rusima a tamo je ERNT jak.
Ja osobno da se to dogodi a nemem ERNT bih plakao, a još nosi dividendu.
Agrokor, Atlantik, Podravka… oni će se prodati, dokapitalizirati ili ih neće biti. Po meni treba gledati iz perspektive nekog Nijemca, Austrijanca koji ima novce i gleda kako doći u Hrvatsku, organski ili kupnjom. Ako se može zadužiti po 1% kamata onda sigurno kupnjom onog što vrijedi.
Isto vrijedi i za firme koje imaju dosta visoko-obrazovanih (Končar), lakše ih je kupiti tu i držat na relativno niskoj plaći, nego jednog po jednog dovodit u Njemačku.
Vani će pasti to je sigurno, ali odgovor na pad će biti daljnje printanje love. Kako oni već dugo ne znaju što će s lovom pa firme dižu kredite i otkupljuju dionice, sjetit će se da ima neka tamo Hrvatska koju ima još neke stvari za prodati.
Mi smo kap u moru za velike igrače,gospodarstvo nam i dalje u rasulu a dionice skupe,evo što Ameri kažu za nas,članak od novembra 2013.
From a stock market perspective, Esskuchen said that high valuations relative to growth meant that Croatian stocks were less attractive than rival eastern European frontier markets like Romania.
“The Croatian equity market is not the most appealing right now… there is no argument for when I should venture into that market particularly given the relatively low liquidity,” Esskuchen told CNBC.
Ne pratim, niti me interesira što priča ekipa na CNBC-u… razmišljam svojom glavom i to uvijek kontra glavne struje. Na kraju svak glasa svojim novcem, ja ću od Amera parkirati tu u Hrvatskoj, a Ameri nek ulažu dolare u Rumunjsku koliko god imaju 🙂
Na žalost ZSE ide kontra struje već nekoliko godina,bez nekakvog oporavka na gospodarskom planu neće biti ni rasta na ZSE,iako su valovi mogući.
Sa ekipom na vlasti bit će dobro ako ne dođe do daljnjeg pada gospodarstva.
Kako stvari stoje prije će vani završiti bull koji će ZSE opravdano preskočiti.
A sad,ako netko misli da će vani padati ekonomija i burze a kod nas rasti taj je jednako dalekovidan kao Sanader i Polančec 2008 koji su tvrdili da kriza neće imati utjecaja na Hrvatsku.
Ja sam napravio nekakav kompromis,pošto ne vjerujem u oporavak HR gospodarstva a Američke dionice su skupe,kupovao sam dionice sa tzv. emerging market koje su uglavnom u boljoj poziciji od naših i jeftinije.Ta se taktika pokazala uspješnom.
Mi smo zbilja nezanimljivi svijetu,MCAP svih izlistanih dionica na ZSE iznosi koliko vrijedi 5% AAPl.
Isto tako imam neke dionice u regiji,ali samo one likvidnije,sa niskim p/e i solidnim dividendama,kod nas nema ni toga.
Po meni imamo sve uvjete za rast, bez obzira na sigurne korekciju na razvijenim burzama.
Ljudi i poduzeća su popravili balance sheet, eno gore na hnb.hr brojke ako netko želi provjeriti. Uz svu ovu recesiju ljudi su uštedjeli… očito statistika ne lovi sivu ekonomiju u turizmu dovoljno dobro.
E i sad država se zadužuje vani po 4%, kome će onda banke plasirati novac kad su sve ove godine živjele od Todorića i države i time omogućavale relativno pristojne kamate na oročenu štednju. Plasirati će gospodarstvu i smanjiti će se kamate na štednju. I to onda pokreće ove zdrave koji su recesiju preživjeli.
Kamete na štednju vani ne postoje tako da ovi koji žele imati bilo kakav prinos morati će ulagati. Ili u investicije ili na burzu. I jedno i drugo vodi do rasta.
Za nas je sreća u nesreći što nismo imali monetrano pumpanje u početku i što je moralo propasti uglavnom je propalo. Idemo od nule.
Ovo tvoje ima smisla jedino ako vani burze nastave i dalje rasti,da postanu zaista apsurdno napumpane pa se to prelije i kod nas.Hrvati istina imaju novaca u bankama ali to nije ništa novo.I onaj tko ima prije će graditi apartmane nego ulagati na ZSE,a u što drugo investirati u HR?
Međutim u slučaju korekcije i nekakvih financijskih potresa vani mi padamo brže nego ostali i ponovo raste rizik zemlje,skuplje se zadužujemo itd…
Ajmo biti iskreni sa raspodjelom štednje u Hrvata… ljudi sa apartmanima neće biti sigurno prvi kod ulaganja, bit će sretni ako ih se ne ošiša kao prošli puta.
80% novaca drži 5% najbogatijih. Neću ulaziti kako su stekli novac, ali siguran sam da će se potruditi dobiti više nego -0.5% prinosa ako se uračuna inflacija koji ih po meni čeka u narednom razdoblju.
Oni će investirati u firma bile one izlistane ili ne i dokapitalizirat će direktno. Neće kupovati na ZSE i pumpati ga očigledno. Stvari će se pokrenuti.
Što se tiče pada vani i kako će se to odraziti na nas. Osobno nije me puno briga, vani se jeftino može postaviti u short poziciju i zaštiti se. Ispričavam se ako je netko pomislio da treba sve što ima staviti na ZSE, to bi bilo suludo 🙂
Gore sam naveo da se bilanca od 31.12.2010 (za to razdoblje sam gledao, možda je još i više ako se ode dalje) za poduzeća i građane u plusu 40 milijardi kuna (smanjenje kredita + povećanje štednje).
Ako 1/4 toga ode u investicije, i uz konzervativan multiplikator GDP od x1.5, koliko je to rasta ?
Napominjem da kad do tih investicija dođe bit će privatna, racionalna investicija a ne državna iz deficita. Po meni će se to dogoditi, kojim tempom ne znam…
Evo ZABA je krenula 🙂
Zagrebačka banka snižava kamate
Zagrebačka banka od 1. srpnja ove godine snizit će kamate stope na kredite građanima za 0,22 do 0,26 postotnih bodova, najavili su danas iz te banke.
Vaš link …