07.04.08. 10:42:00 NEWS-H4070466
Čelnik MMF-a ukazao na potrebu intervencije vlada sa ciljem rješavanja kreditne krize
LONDON, 7. travnja 2008. (Hina/Reuters) – Intervencija vlada na svjetskoj razini potrebna je kako bi se otklonila kreditna kriza, poručio je u ponedjeljak čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
“Uistinu mislim da je potreba za državnom intervencijom postala očitijom”, kazao je u razgovoru za Financial Times izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn.
On se očitovao u vezi s aktualnom krizom par dana prije ovotjednog okupljanja ministara financija i središnjih bankara na proljetnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, na kojem će se voditi rasprave o pitanjima vezanim za rješavanje krize koja potresa financijska tržišta.
Strauss-Kahn je za taj list izjavio da će intervencija vlada – na tržištima vrijednosnica, nekretnina, odnosno u bankarskom sektoru – djelovati kao treća linija obrane kako bi se poduprla monetarna i fiskalna politika.
Financijski dužnosnici i središnje banke niza zemalja posljednjih su mjeseci zajedničkim naporima pokušavali iznaći načine rješavanja krize, kako bi se izbjeglo da se otme kontroli te kako bi se zaustavilo njezino ponavljanje.
Iz MMF-a navode kako je kreditna kriza puno više od američkog problema. “Kriza je globalna”, istaknuo je Strauss-Kahn, koji je također dodao kako ni zemlje u razvoju poput Kine i Indije neće biti pošteđene učinaka krize.
U okviru polugodišnjih gospodarskih prognoza, kako je poručio, MMF će ovaj tjedan revidirati naniže globalne gospodarske prognoze, koje bi trebale biti objavljene u srijedu 9. travnja.
“Prognoze koje ćemo objaviti ovih dana nisu previše optimistične. Rizici za slabljenje aktivnosti koje smo istaknuli u posljednjim svjetskim gospodarskim prognozama ostvarili su se”, tumači on.
Sve je u Eurpi zeleno, jako ZELENO, dok mi tonemo -1,5%. Postanimo ozbiljni. Ne dajmo jeftinije. Vidiš kak se stabiliziralo lijepo k/p na atpl. Počelo se nabidavat, 5 po 5 lipa. Da i ask ode gore nabidavali bi i po više. Samo smireno. Za pola sata će vam ponudit više za vašu dionicu. Pričekajte tih pola sata.
Ne trudite se kolega…Panika je neracionalan strah duboko ukorijenjen u ljudsku svijest.
Kad prođe stampedo,možda netko čuje (pročita) pokoji post.
danas ce doci do odbijanca,zivi bili pa vidjeli
Ne znam kako, ali volio bih da je tako…
Ma doći će pa makar svi zajedno molili za njega![thumbsup]
jednom će doći i bit će jak. ovu krizu mirovinci sigurno nisu organizirali samo zbog tih 200 milja prometa tjedno. samo je pitanje kada. i da li će to biti prije ili poslije kritične točke.
” Ne trudite se kolega…Panika je neracionalan strah duboko ukorijenjen u ljudsku svijest. Kad prođe stampedo,možda netko čuje (pročita) pokoji post.
Nije to strah, već špekulacija! Prodati ću danas makar i sa gubitkom, i kupiti sutra još jeftinije. Tako sam već uspio zaraditi podosta, i u svakom slučaju sam bolje prošao nego da samo promatram i ništa ne poduzimam.
Burzomlat:
”
” Ne trudite se kolega…Panika je neracionalan strah duboko ukorijenjen u ljudsku svijest. Kad prođe stampedo,možda netko čuje (pročita) pokoji post.
”
Nije to strah, već špekulacija! Prodati ću danas makar i sa gubitkom, i kupiti sutra još jeftinije. Tako sam već uspio zaraditi podosta, i u svakom slučaju sam bolje prošao nego da samo promatram i ništa ne poduzimam.
A zadnje što je bilo si prodao a sad bi htio da mi prodamo a da ti kupiš jer ti je frka da neće više ići dolje. što si pametan.[lol] [lol] [lol]
Dok gledam ove koze na farmi na Novoj Tv sjetim se ovih prodavača što ovih dana trže.[lol] [lol] [lol]
” A zadnje što je bilo si prodao a sad bi htio da mi prodamo a da ti kupiš jer ti je frka da neće više ići dolje. što si pametan.[lol] [lol] [lol]
Ovu priču slušam već dugo, i još se nije dogodilo da mi netko ne proda jeftinije. Izgleda da sam ipak pametan.
[cool]
CROBEX 3 643.25 -1.88
Ovo je više nego prestrašno….
Veliki se igraju sa “stokom” koja spremno ide na šišanje…, dovoljno je da spuste ručnu kočnicu i kola koja već idu nizbrdo pune se velikom brzinom sa “marginašima”, drhtavcima i ostalima koji ne mogu gledati kako im na kontu piše sve manja brojka…
Mnogi “manje”, ali i super iskusni dioničari spremni su prodavati čak i u ovakvim trenucima, a sve zbog panike od gubitka novca, oni prvi više se neće vraćati u dionice, a ovi drugi će pričekati kraj kravljeg ludila i kupovati dionice s cijenama iz 2006.g. – sramota…., naravno ne za njih…
Bio je Bush, nato pozivnica je dobivena…, to bi trebalo torpedirati tržište kapitala i učiniti ga jednim od najperspektivnijih u regiji jer stranci vole sigurnost…., no ovdje baš i ne vrijedi zakon zdravog razuma…, zato to smrdi na veliku namještaljku…
Najžalosnije je to što bi na ovakvom ozračju samo budale (stranci) kupovale jer ipak ni oni nisu vesla sisali i to uvelike odbija ulazak svježeg novca na tržište jer i oni čekaju dokle se dirigirano može slomiti Crobex i ostale mane-više likvidne dionice…
Mnogi će se ovdje tako masno obogatiti jer su puni keša i samo čekaju da prestane mulj i dotakne se čvrsto dno, a onda slijedi solidan povratak i dobra zarada za nekoliko mjeseci do godine dana…., a mi ostali koji smo većinski u dionicama, a nismo prodali u početkom godine što se prodati moglo …., šutimo i lagano pušimo…. te se nadamo da će ipak ova godina završiti bar sa 0% dobiti…
Pitanje je samo vremena koliko tko može čekati i prevladati ovu psihologiju tržišta, otrpjeti minuse u portfelju i dočekati okretanje trenda – ali ne na dan, dva već globalni zaokret trenda, a da ipak nije prodao dionice….
Ja nisam ništa prodavao i zato bilježim veeeeliki pad vrijednosti portfelja, nisam shortao jer sam se svaki puta nadao da smo blizu dna…, a teško sam se prevario…
Mislim da ovakvih kao ja ima mnogo i da svakodnevno sa suzom u oku pratimo gdje je dno…, kao utakmica koja nikako da završi, golmana nemamo, svako malo protivnik nam zabije gol, a mi se pravimo da to nije ništa i da nas se to baš previše i ne tiče….
Pozdrav svima u gubitku, dakle svima…[thumbsup]
Kad sam počeo pisati ovu prozu Crobex je bio još i dobar…
Evo ga sad…
CROBEX 3 631.93 -2.18[cry]