Nekako nakon svega procitanog, pregledanog i poslusanog izgleda da se ceka da jos ti branitelji pocnu s rasprodajom!!!
Pa recite mi s kojim datumom to pocinje da se znam pripremiti ?!
ZSE: dobra poslovna izvješća
Cijene dionica u crvenome
Sezona objave financijskih izvješća kompanija za prošlu godinu približava se kraju, tržište je uglavnom ostalo indiferentno na postignute rezultate, pa i danas bilježi nisku likvidnost i pad cijena dionica
Trenutno Crobex iznosi 3.715 bodova, što je 1,63 posto manje nego dan ranije. “Pri i nadalje niskim volumenima, u današnjem trgovanju prisutna je ponovno korekciju cijena dionica, čime se iz tehničke perspektive i nadalje nalazi u silaznom cjenovnom kanalu koji traje od početka godine te je sada već duboko ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka”, ocjenjuje Maja Barać, analitičarka u Odjelu za ekonomske analize Hypo Alpe Adria grupe.
Najveći promet dosad je ostvaren dionicom T-HT-a, u visini od 4,74 milijuna kuna. Cijena joj je pala 0,4 posto, na 315,6 kuna.Dionica Ine, s prometom od 3,3 milijuna kuna, u minusu je 0,3 posto, na 2.181 kunu. Među najlikvidnijima najveće minuse bilježe brodarske dionice. Tako je dionica Atlantske plovidbe na gubitku 4,9 posto i stoji 2.330 kuna, a Jadroplova 5,3 posto, te stoji 570 kuna.
Među većim gubitnicama još su dionica Vira, s padom cijene od 5,93 posto, te Končar elektroindustrije, za 3,7 posto. Kako ističe Barać, tržište je ostalo indiferentno prema objavljenim financijskim rezultatima kompanija.”Od 29 kompanija iz sastava Crobexa koje su dosad objavile poslovne rezultate za 2007., njih 22 ostvarilo je rast neto dobiti.
Prosječni rast neto dobiti kompanija iz sastava Crobexa iznosio je očekivanih 20,5 posto”, dodaje Barać.Reakcija tržišta, isitče Barać, izostala je čak i kod kompanija koje su objavile bolje od očekivanja rezultate poslovanja.Negativna reakcija, pak, uslijedila je na dionice kompanija s nižim od očekivanih poslovnih rezultata”, kaže Barać. (H)[bye][cry]
Nekako nakon svega procitanog, pregledanog i poslusanog izgleda da se ceka da jos ti branitelji pocnu s rasprodajom!!! Pa recite mi s kojim datumom to pocinje da se znam pripremiti ?!
Tzv. lock-up prestaje 12.04. a potom traje procedura podnošenja zahtjeva itd. Ako je vjerovati anketama i procjenama, fond može bez rasprodaje isplatiti taj postotak branitelja koji će lovu htjeti odmah.
Komentar Ratka Boškovića: Strašna kriza nakon koje nismo ništa pametniji
Ratko Bošković
ratko.boskovic@business.hr
04.04.2008 15:28
U ponedjeljak 17. ožujka indeks Zagrebačke burze jednostavno se strmoglavio. Padao je i prethodnih dana, ali pomalo. U petak 14. ožujka zaključio je trgovinski dan na 4002,43 što je bilo dovoljno za naslove poput “Crobex opasno blizu 4000”, ali u ponedjeljak Crobexu kao da je netko izmaknuo tlo pod nogama. Na portalima šok, nevjerica, rezignacija…
No, zašto se to dogodilo, nikome u Hrvatskoj kao da nije bilo jasno. Ni s izlistanim tvrtkama, ni s ekonomijom, a ni s politikom, nije se dogodilo ništa tako strašno da bi to potisnulo tržište dionica tako silovito i tako duboko ispod “psihološke granice” od 4000 bodova.
Danas, međutim, znamo da je do nas doprlo tek lagano podrhtavanje jednoga od najdramatičnijih potresa u modernoj financijskoj povijesti, koji se tri dana valjao Wall Streetom. Od četvrtka poslijepodne do u noć s nedjelje na ponedjeljak američke vlasti i Wall Street pokušavali su staviti pod kontrolu imploziju divovske investicijske banke Bear Stearns.
Da je sve potrajalo samo 15 minuta dulje, da nije okončano trenutak prije otvaranja Tokijske burze u ponedjeljak ujutro, ne bi Crobex potonuo samo za tih 200 bodova, nego bi se i prepolovio, a financijski domino efekt odvukao bi u totalni kolaps financijski sustav cijeloga globusa. Svijet je bio na samom rubu novčarskoga armagedona, a da mi o tome nismo imali pojma.
U ponedjeljak 17. ožujka 15.000 zaposlenika Bear Stearnsa hodalo je po Wall Streetu i plakalo: manje-više iščezla je u zrak njihova cjelokupna mirovinska štednja.
Na samu 75. godišnjicu datuma kada je Franklin D. Roosevelt u SAD-u uveo državno jamstvo za štednju u komercijalnim bankama, američka centralna banka FED preuzela je na sebe, prvi put u povijesti, i 30 milijardi dolara nelikvidnih vrijednosnica iz Bear Stearnsa, financijske kuće koja zapravo i nije banka.
Cijela je kriza, koja je s propašću Bear Stearnsa doživjela kulminaciju, od početka urušavanja cijena nekretnina, preko propasti hipotekarnih kredita, pada u insolventnost investicijskih banaka koje su te kredite preuzele, do sloma najsofisticiranijih fondova koji su se pokazali kao obične financijske piramide, prštala epitetima “povijesne” i “dosad neviđene”.
Brojke koje opisuju gubitke u bilijunima dolara, ne samo u Americi nego i u Europi te na Dalekom istoku, teško je i pojmiti. Stoga bi bilo logično očekivati da su svijet odmah preplavili i prijedlozi kako ubuduće takve krize spriječiti; da se već pišu nova pravila i predlažu novi zakoni, kao što je to bilo nakon Velike depresije 30-ih godina prošloga stoljeća, ili nakon propasti Enrona. Ali nakon posljednje financijske katastrofe koja je snašla čovječanstvo čini se da nismo ništa pametniji.
Američki ministar financija Henry Paulson Jr. ni tjedan dana nakon sloma Bear Stearnsa i njegova utapanja u drugoj investicijskoj banci, JP Morgan Chaseu, doista je predstavio javnosti plan na 218 stranica za temeljitu reformu institucija koje nadziru financijski sustav zemlje.
Ukratko, tim bi se planom proširile ovlasti središnje banke i na nadzor svih financijskih tvrtki koje svojim neodgovornim ponašanjem mogu ugroziti cijeli financijski sustav, a ne samo (štedno-kreditnih) banaka. Proširila bi se i ojačala novim ingerencijama i predsjednikova radna skupina za financijska tržišta…
Osnovala bi se i nova komisija koja bi uspostavila minimalne standarde za brokere hipotekarnih zajmova, da se više ne događaju “ninja krediti” (engl. no income, no job or assets, ili krediti osobama bez prihoda, posla i imovine). No, još više od regulacije, Paulson je predložio deregulacije: za bolju kontrolu rizika, bolju provedbu prudencijalnih mjera i smanjivanje apetita za profit američki će se financijaši morati najprije pobrinuti sami…
Premda ga nazivaju najgorim u proteklih 30 godina i jednom od najdramatičnijih novč
Otpilili su nas iz EU. Smuljali nas za ZERP. Kao mi dobri. Za nagradu u EU 2012. Naravno da dionice padaju.
balkane, balkane, balkane moooj,
budi mi silan i dobro mi stoooj
MBI10 (Makedonija) +1,66
SBI20 (Slovenija) +0,3
SASX10 (BiH) -0,70
BELEX15 (Srbija) -1,05
MOSTE (Crna Gora) -1,4
CROBEX (Cro) -1,7
To ti je dokaz da su najveci lopovi u našoj državi. Uvijek ali baš uvijek pljujemo po svima ali naši su najveći lopovi.Ima li tu kakve povezanosti sa onima od prije kad su krali aute……
balkane, balkane, balkane moooj, budi mi silan i dobro mi stoooj MBI10 (Makedonija) +1,66 SBI20 (Slovenija) +0,3 SASX10 (BiH) -0,70 BELEX15 (Srbija) -1,05 MOSTE (Crna Gora) -1,4 CROBEX (Cro) -1,7
No makedonci nisu pozvani u Nato i odmah skok.[lol]
Nekako nakon svega procitanog, pregledanog i poslusanog izgleda da se ceka da jos ti branitelji pocnu s rasprodajom!!!
Pa recite mi s kojim datumom to pocinje da se znam pripremiti ?!
[/quote
Krajem ljeta …………
Analiza: Ni Bushev dolazak nije pomogao burzi
Dopunjeno 04.04 17:14!
U danu koji je obilježio dolazak Georgea Busha u Zagreb redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi bio je nešto veći nego jučer i iznosio 51,3 milijuna kuna; a na vrijednosti je izgubila većina dionica, uključujući i osam najlikvidnijih.[bye][cry]
Moje skromno misljenje o predvidjanjima o daljnjim tijekovima na trzistu….
Prema dosadašnjem iskustvu….svaka cast fundamentalistima, ali od pocetka godine pratim sta pricaju “tehnicari” i na zalost, do sada su uvijek bili u pravu…a ni sada nam ne nude ljepsu sliku…