Josip Glavaš: Bijeg novca iz fondova uzrok je pada burze Piše: Mirela Klanac
Foto: Goran Šebelić/CROPIX
Psihološka potreba za ‘spašavanjem’ nakon određenoga gubitka, smatra Glavaš, lako ruši cijene na burzi
ZAGREB – Tjedan je počeo s najvećim padom vrijednosti dionica u zadnjih pet godina, a predsjednik Uprave Erste Investa Josip Glavaš jučer je bio spreman objasniti što se trenutačno događa na tržištu.
– Jaka korekcija dioničkog indeksa Crobexa ponajviše je prouzročena povlačenjem sredstava iz dioničkih i mješovitih fondova, nervozom malih ulagača koji gube strpljenje, dospijećem margin callova za one koji su kupovali dionice na kredit te manjim dijelom izvlačenjem sredstava stranih ulagača.
Napeta situacija u regiji dodatno je otežala stvar, a korekcija je intenzivnija jer su cijene određenih dionica nakon IPO-a HT-a velikim dijelom bile prenapuhane.
• Zašto niti jedna dobra vijest uopće ne utječe na investitore?
– Zbog slabe likvidnosti domaćeg tržišta, fundamentalne vrijednosti kompanija, kao i dobre vijesti (bolje poslovanje, ulazak u NATO, ubrzanje pregovora s EU) kratkoročno padaju sasvim u drugi plan, a dominira često iracionalna psihološka potreba za “spašavanjem” nakon određenoga gubitka, koja u ovakvim slučajevima lako ruši cijene.
• Može li se procjenjivati do kada će trajati pad?
– Za očekivati je da će se pozitivne vijesti odraziti na cijene s određenim odmakom, vjerojatno u drugoj polovici godine. Inače, primjetno je kako se naše tržište vrlo slabo snalazi u korekcijama jer je većina ulagača prisutna na tržištu s kratkim iskustvom.
Poprilična izoliranost našeg tržišta u vidu prisutnosti stranih investitora, koja je zadnje dvije godine bila na neki način i prednost te omogućavala visoke prinose, sada je postala uteg jer ono sada samo mora pronaći način da se stabilizira.
• Tko kupuje dionice?
– Na ovim razinama pojačava se i potražnja prije svega institucionalnih investitora, što je vidljivo po velikom prometu. Zato u sljedećih nekoliko dana očekujemo daljnje volatilno trgovanje s laganim negativnim predznakom, uz veće promete, a nakon toga stabilizaciju Crobexa na otprilike ovim razinama.
• Hoće li trenutna panika ulagača potaknuti branitelje na prodaju udjela u Braniteljskom fondu?
– U ovakvoj situaciji smatramo da će profitirati oni članovi Fonda koji će svoj udjele zadržati i čekati oporavak tržišta. Zato ih mi ispred Erste Investa pozivamo da dobro razmisle da li prodavati udjele na ovoj razini ili pričekati oporavak tržišta te onda za svoje udjele dobiti više novca.
Ha ha ha.[lol] [lol] [lol]
fond300:
”
Da li na veliki četrtak i petak burza radi ustaljenim radom? tnx
”
Radi kao i dosad na Veliki četvrtak i Veliki petak.
evo da nebi došlo do zabune:
Europa otvorila u zelenom
Hočete li prodavati jeftino svoje dionice ili ćete se maknuti sa prodaje, u najgorem slučaju podići letvicu??[cool]
Hočete li prodavati jeftino svoje dionice ili ćete se maknuti sa prodaje, u najgorem slučaju podići letvicu??[cool]
podižemo ljestvicu!
a meni je ostalo nešto para…
Današnji da bi mogli zapisati kao dan DE odnosno kao dan preokreta burze iz – u +
hmm ček da razmislim [lol]
Kolega plavi , dali da prodajemo Ingru na 37 K ?
Nismo ludi valjda?
Ja stojim na prodaji na 60 K !
dati LEDO na 10 K ?
nismo ludi !
Ne ide ispod 25 K !
Skoro da se više nema što kupovati, pola dionica u + blokadi [lol]
p.s. a mnoge samo što nisu, fali im 1-2%
Kolege moje ja mislim da sutra idemo u gornje blokade [thumbsup][thumbsup][thumbsup]
Kako sam i rekao jučer[thumbsup]
Pazite da nekog šiza ne uhvati[thumbsup]
Samo međedi poludjeli, nigdje nikoga, kada kupuješ CHF moraš preći granicu jer međedi ne koriste Internet, a onda ih na granici ne puštaju s 100 kuna, kažu najmanje 100 EUR za EU.
Uskoro, će se zatvoriti i tema korekcija, kao i medveđi brlog. Dečki do sada jako loše prognozirali, kaj bi rekli Zagorci, obični drukeri. Iliti nemaju pojma.[thumbsup]
10 blokada u pozitivu.
Malo za oporavak
Kupnja – HT-R-A
500 326,03
725 326,02
6.400 326,01
282 326,00
13 325,00
Prodaja – HT-R-A
130 327,49
70 327,99
150 328,00
43 328,98
63 328,99
22 milijuna kuna u 40 minuta, bez skoro 10 dionica je odlično. Što će biti kada se ostale deblokiraju? Bit će, bježi medo da te ne vidim. Brrrrrr….