Oporavak burze

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Oporavak burze

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Za vrijeme ove krekcije nisam ništa kupovao.Prodao sam nešto uloga u OIF-(oko 10 % svojih ulaganja) i tu sam izgubio 3k.Ta prodaja je više bila rezultat LJUTNJE nego potrebe.Ta ljutnja se akumulirala kroz zadnja 3 mjesca gledajuci kako ce crobex crveni.Te 3K gubitka će se pokrit iz dividente HT (ako je bude).
Kad mi bude isplaćen novac uložit ću ga u dionice (vjerojatno HT),ili ću prijevremeno zatvorit kredit. Vremena su promjenjiva tako da …….
Dionice NISAM prodao – kod njih mi je situacija još uvjek u plusu i pokriva ostale gubitke i kamate po kreditu.

Rata lombardnog kredita mi dospijeva sutra cca 20k je servisirana, i bez ove prodaje uspio sam skupit (zaradit) za nju.A založeni vrijednosni papiri još uvjek pokrivaju 65 % vrijednosti kredita tako da nisam morao nadoplatit.

Moje mišljenje je da burza više neće padat tako drastično,sad to nije više nikome u cilju.Dolazi vrijeme tromjesečnih izvještaja svih fondova i tu će se morat pokazat neki rezultati i dat neki signali ulagačima.
Tu je još i braniteljski fond ali on je više vezan za INA i HT,a oni su već na minimumu.

Jedno sam shvatio-nije bilo tako puno malih investitora u otvorenim investicijskim fondovima uglavnom su to mirovinski fondovi i ostali institucionalni investitori (to je ključni razlog pada OIF-a). Mislim da će OIF biti van interesa duže vrijeme, jer koga zmija ugrize taj se i guštera boji.Moglo bi se desit da ih se i dosta ugasi ili pripoji matičnima.Nekako imam više povjerenja u OIF koji su vezani uz maične banke.
Mislim da ću drugi put razmislit kome ću povjerit svoj novac na investiranje.U OIF neznaš tko upralja novcem, neznaš kamo se ulaže tvoj novac(pod krinkom zaštite ulaganja-kao da mi mali ne prekopiramo njihovo ulaganje), neznaš KOLIKO i TKO još ulaže s tobom u isti fond.
Mirovinski fondovi su ovo pokrenuli,a nitko neće za to odgovarati.
Primjer Erste fond(adriatic,balanced,mirovinski) kupio brdo dionica na IPO od OPTIM-e, a svuda se moglo pročitat da je to loša i precijenjena dionica.Da bi dionica za 2 mjeseca izgubila 40 % vrijednosti. Pa moj maleni sincic nebi uložio u to a pametni fond menageri ulažu tuđe novce kapom i šakom ko pijani bogataši.Umjesto da recimo kupe HT.
Da ne spominjem kako na privatnim IPO ima rade milijonaše od nedužnih vlasnika tvrtki koji im podvaljuju sve i svašta(magma,atlantic,optima…..).
Ima još dosta takvih primjera ali da ne dužim.
HANFA nije odradila svoj posao.Sramotno za takvu instituciju.Oni ništa ne reguliraju.Zaslužuju sankcije.Više sam se nadao od Samodola(podsjeća(liči) mi na crnu guju) i ekipe.
Inače radim kao samostalni knjigovođa zamala i srednja poduzeća 9 godina (dobra je stvar što ni jednom svom klijentu nisam savjetovao burzu).
Dugoročni plan mi je kupit veći stan, tako da ću do konca godine prodat svoj stan i vrijednosne papire. Da makar imam koju sobu više za dijete.Vlada mišljenje da su nekretnine mrtav kapital,ali su još uvjek življi od ovoga na burzi.[smiley]

Naši fond manageri su spori. Treba im dosta vremena da natovare svoje privatne pozicije. Od 10 – 11 h CROBEX u plusu do 2 %. Nakon toga povratak na početne pozicije i možda blagi minus. Iza 14 h ponovo gore i na kraju CRPBEX na 1 – 1,5 % u plusu.

I ja tako mislim. Neko drugo događanje bilo bi iznenađenje.

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

ni mene tvoja trkeljanja ne zanimaju jer do sad nisam piso na ovoj temi, a moro sam nekaj rec jeli to kaj pises je smjesno. Ne postaj nazad nista na ovo, za mene si Casper

nije bitno dal dobis pare na racun, glavno da prikazes dobit, kuš ne!

E, izgleda da je nastupilo opet razumno vrijeme za ponovni početak ulaganja. Vidim neke cijene su izuzetno privlačne, neke firme isplaćuju odličnu dividendu. I nismo više tako precjenjeni kao što smo bili. Dobro, nađe se još balona, ali su se pojedini već prilično ispuhali ( ne znači da se neće još ispuhati ).
Moguća su još neka neugodna iznenađenja pa je potreban oprez, ali ništa što se strategijom izjednačavanja dolarskog troška ne bi moglo izbjeći.

Kako bi rekao B.Graham, padajuće tržište nije tako loša vijest kao što mnogi misle, sad je značajno sigurnije i pametnije ulagati, nego što je to bilo prije par mjeseci.

Naravno trebalo je samo biti toliko realan i racionalan pa se suzdržati kupnje neko vrijeme.

Sa štovanjem

Dr. Ante Starčević: "Mi Hrvati imamo dvie narodne mane, iz kojih izvire sva naša nesreća: mi svakomu vjerujemo bez da promišljamo i lahko zaboravljamo krivice koje nam drugi učiniše."

Si siguran u to o čemu pričaš?

Sad kada ti dođu medvjedi i počnu o zlatu i recesiji u Bjelorusiji, ima da poludiš.

Bježi s foruma dok ih još nema.[thumbsup]

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Da li na veliki četrtak i petak burza radi ustaljenim radom?
tnx

Si siguran u to o čemu pričaš?

Sad kada ti dođu medvjedi i počnu o zlatu i recesiji u Bjelorusiji, ima da poludiš.

Bježi s foruma dok ih još nema.[thumbsup]

Naravno da sam siguran.

Sa štovanjem

Dr. Ante Starčević: "Mi Hrvati imamo dvie narodne mane, iz kojih izvire sva naša nesreća: mi svakomu vjerujemo bez da promišljamo i lahko zaboravljamo krivice koje nam drugi učiniše."

Da li na veliki četrtak i petak burza radi ustaljenim radom? tnx

Radi kao i dosad na Veliki četvrtak i Veliki petak.

ne radi u petak

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Naravno da sam siguran.

Sa štovanjem

U što si siguran?

http://www.jutarnji.hr/novac/trziste_kapitala/clanak/art-2008,3,19,dow_1903,112851.jl

Josip Glavaš: Bijeg novca iz fondova uzrok je pada burze Piše: Mirela Klanac
Foto: Goran Šebelić/CROPIX
Psihološka potreba za ‘spašavanjem’ nakon određenoga gubitka, smatra Glavaš, lako ruši cijene na burzi

ZAGREB – Tjedan je počeo s najvećim padom vrijednosti dionica u zadnjih pet godina, a predsjednik Uprave Erste Investa Josip Glavaš jučer je bio spreman objasniti što se trenutačno događa na tržištu.

Jaka korekcija dioničkog indeksa Crobexa ponajviše je prouzročena povlačenjem sredstava iz dioničkih i mješovitih fondova, nervozom malih ulagača koji gube strpljenje, dospijećem margin callova za one koji su kupovali dionice na kredit te manjim dijelom izvlačenjem sredstava stranih ulagača.

Napeta situacija u regiji dodatno je otežala stvar, a korekcija je intenzivnija jer su cijene određenih dionica nakon IPO-a HT-a velikim dijelom bile prenapuhane.

• Zašto niti jedna dobra vijest uopće ne utječe na investitore?

Zbog slabe likvidnosti domaćeg tržišta, fundamentalne vrijednosti kompanija, kao i dobre vijesti (bolje poslovanje, ulazak u NATO, ubrzanje pregovora s EU) kratkoročno padaju sasvim u drugi plan, a dominira često iracionalna psihološka potreba za “spašavanjem” nakon određenoga gubitka, koja u ovakvim slučajevima lako ruši cijene.

• Može li se procjenjivati do kada će trajati pad?

Za očekivati je da će se pozitivne vijesti odraziti na cijene s određenim odmakom, vjerojatno u drugoj polovici godine. Inače, primjetno je kako se naše tržište vrlo slabo snalazi u korekcijama jer je većina ulagača prisutna na tržištu s kratkim iskustvom.

Poprilična izoliranost našeg tržišta u vidu prisutnosti stranih investitora, koja je zadnje dvije godine bila na neki način i prednost te omogućavala visoke prinose, sada je postala uteg jer ono sada samo mora pronaći način da se stabilizira.

• Tko kupuje dionice?

– Na ovim razinama pojačava se i potražnja prije svega institucionalnih investitora, što je vidljivo po velikom prometu. Zato u sljedećih nekoliko dana očekujemo daljnje volatilno trgovanje s laganim negativnim predznakom, uz veće promete, a nakon toga stabilizaciju Crobexa na otprilike ovim razinama.

• Hoće li trenutna panika ulagača potaknuti branitelje na prodaju udjela u Braniteljskom fondu?

– U ovakvoj situaciji smatramo da će profitirati oni članovi Fonda koji će svoj udjele zadržati i čekati oporavak tržišta. Zato ih mi ispred Erste Investa pozivamo da dobro razmisle da li prodavati udjele na ovoj razini ili pričekati oporavak tržišta te onda za svoje udjele dobiti više novca.

New Report

Close