kada ostali rastu mi i okoliš padamo i obrnuto.to je bilo već u dosta navrata.ne bi me uopće čudilo da danas bude lagani oporavak burze.
ZERP pao četvrti put
13. ožujka – Konstatirajući da je pristupanje EU strateški prioritet Hrvatske, Sabor je odlučio da se ZERP od 15. ožujka privremeno neće primjenjivati na članice Unije. Odluka će se primjenjivati do postizanja zajedničkog dogovora u europskom duhu, a Republika Hrvatska i članice EU-a zajednički će sudjelovati u zaštiti Jadrana, odlučio je sinoć Hrvatski sabor.
Za Vladino izviješće o stanju pregovora s EU-om i odgodu primjene ZERP-a na njezine članice glasovalo je 77 zastupnika. Vladajućima iz HDZ-a, SDSS-a i HSLS-a pomogla su trojica zastupnika HDSSB-a, dok je HSS bio protiv odgode primjene ZERP-a. Protiv odgode glasovao je i HSP-ovac Anto Đapić te SDP-ovci Ivica Pančić i Mirela Holy. Ostali SDP-ovci ostali su suzdržani, a suzdržan je bio i HNS, iako je HDZ prihvatio njihov amandman da se domaći ribari, kad je riječ o primjeni ZERP-a, izjednače s onima iz EU-a.
Eto, prodali smo i Jadran. Vjerojatno će burza danas skočiti, ali tužna je to satisfakcija da nam zemlju vode beskičmenjaci i da na koljenima ulazimo u EU. [bye]
I kad mislimo svi da je ZERP gotov,nismo to ni prespavali,braća Slovenci reagiraju na svoj način.
Čini mi se da smo gaće skinuli skroz,ali se nismo dovoljno nagu…i
Slovenski političari traže poništenje ZERP-a
Business.hr/Hina
13.03.2008 07:47
Pročitaj komentare(0)
Slovenski političari s velikom rezervom ocjenjuju najave da će hrvatski Sabor ponovno odgoditi, ali ne i poništiti primjenu ZERP-a, prenose u srijedu navečer slovenski mediji.
Vezane vijestiSabor odgodio primjenu ZERP-a za članice EU, SDP i HNS suzdržani
Jedina kredibilna odluka bila bi poništenje ZERP-a, izjavio je večeras za Slovensku tiskovnu agenciju Alojz Peterle, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednički kandidat na izborima krajem prošle godine. Peterle tvrdi da bi hrvatski Sabor samo poništenjem ZERP-a ispoštovao dogovor iz 2004. godine kad su se državni tajnici u ministarstvima vanjskih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije sporazumjeli da ZERP neće važiti za članice EU.
Jelko Kacin, također slovenski zastupnik u Europskom parlamentu izjavio je da očito tek sada započinju “interpretacije” oko saborske odluke i da “bitka još nije završena”. Kacin je u Bruxellesu za STA izjavio da bi Hrvatska i iz slovenskog slučaja prilikom ulaska u EU morala naučiti da u Europi važi načelo poštivanja dogovorenog.
Oglas:
Ma nek se gone u 3 p.m.! Kad sve zemlje EU ukinu ZERP, onda neka traže isto i od nas! I ovo što su naši izglasali je spuštanje gaća!
Ne znam samo o čemu lupetaju ovi naši frustrirani susjedi i što ima smeta naš ZERP kad mora uopće nemaju osim onih par kubika preko puta Savudrije!?! [lol]
ZERP je potpuno sporedni problem. Kužiš ne?
Ma nek se gone u 3 p.m.! Kad sve zemlje EU ukinu ZERP, onda neka traže isto i od nas! I ovo što su naši izglasali je spuštanje gaća!
Ne znam samo o čemu lupetaju ovi naši frustrirani susjedi i što ima smeta naš ZERP kad mora uopće nemaju osim onih par kubika preko puta Savudrije!?! [lol]
Slažem se kolega ………………….iako ja još nisam bio na moru tu kod vas…………………svejedno mi se ne sviđa to upucavanje svakom eu-birokratu nauštrb očiglednih interesa kako ribara tako i nas svih ostalih………………jer radi se o svekolikim resursima, kojima mi kao Hrvatska baš i ne obilujemo.
Vidimo da su ameri priznali Kosovo radi rudnih bogatstava a ne ljubavi prema albancima i njihovoj kokainskoj mafiji.
Što logički daje za pravo nama koji tvrdimo da bi nas EU bila sklonija prihvatiti kad bi smo imali taj dio teritorija pod svojom jurisdikcijom.
Neću više dužiti jer mi pada kvaliteta pisanja.
Pozdrav
Sad ćemo vidjeti vjerodojstojnost predstavnika Europske unije, i Olia Rehna, jer ako se ništa ne promijeni u brzini pristupnih pregovora, uvijek možemo povući i druge poteze, tipa tužbe Ujedinjenim narodima, na pritisku Europske Unije za nepoštivanje međunarodnog prava (Konvencija Ujedinjenih naroda koju su verificirale pojedine države postaju imaju tad nadnarodnu važnost.). A što se tiče provedenih reformi u kojima kasnimo, recite mi da li je bolja situacija u nekim članicama, Rumunjska, Bugarska, Mađarska, Estonija, pa pogledajte samo suđenja na nogometnim utakmicama europskih klubova i nekih klubova sa istoka, koliko je pravo i pravda jako.
Sad imamo obećanje EU za ekspresnim pregovorima, pa ćemo vidjeti koliko je vjerodostojna ta EU, ako se to sad ne ispoštuje, pravo je na našoj strani definitivno, i onda nam je i bolje ne ulaziti u EU. Jeli Srbija bila ispunila uvjete za potpisivanje SSP-a s EU, pa su ga svejedno pripremili za potpis koji je Koštunica odbio.
U svakom slučaju mislim da je u trenutnoj situaciji ovo bilo jedino moguće riješenje, a ako Slovenci nastave zvocati, sad je vrijeme da ih i EU malo udari po prstima. I mislim da je ovo dovoljno dobar razlog za vraćanje burze u kolosjek sa drugim svjetskim burzama.
Šta je sada ovo?
Dr. Ivo je napravio ono kaj radi cijeli život ( dao dupe Janezima) a mi opet dole.
Kaj kod bude dobro ili loše mi idemo dole.
Strava
Koju sada burzu pratimo? Koju god pratimo opet idemo dolje,a neznam koja je ta. Možda ona u Iraku… [embarass]
Slažem se kolega ………………….iako ja još nisam bio na moru tu kod vas
e moj jovica pa dođi mi te čekamo[thumbsup]
[cool][thumbsup]Analiza: Problemi na Balkanu smanjili ulaganja fondova u strane dionice
Tomislav Petrov
tomislav.petrov@business.hr
13.03.2008 10:35
Tijekom studenoga indeks vrijednosti udjela u dioničkim fondovima Laspeyresovog tipa (primjer takvog indeksa za dionice je Crobex) torpediran je 8,33 posto, tijekom siječnja sunovratio se 9,56 posto, a tijekom veljače potonuo je dodatnih 3,90 posto.
Od kraja listopada prošle pa do kraja veljače ove godine agregirana neto imovina dioničkih fondova umanjena je oko 30 posto, a neki menadžeri dioničkih fondova moguće prodaju dionice po znatno nižim cijenama od onih po kojima su ih nedavno kupovali, grozničavo tražeći spas u konopcima ringa tržišta kapitala, grogirani batinama koje dobivaju od medvjeda koji ih ne pitaju za milost.
U posljednja se četiri mjeseca imovina obveznih mirovinskih fondova uložena u domaće otvorene investicijske fondove smanjila 1,3 milijarde kuna, a nisu im pomogli ni mnogobrojni mali udjelničari koji su, suočeni s gubitkom, posljednjih mjeseci odlučili prebaciti dio svoje životne ušteđevine u sigurniju luku.
O tomu svjedoče statistike o rastu depozita te o rastu agregirane neto imovine novčanih fondova za više od milijardu kuna u promatranom razdoblju.
Imovina domaće fondovske industrije u posljednja je četiri mjeseca najviše (2,83 milijarde kuna) smanjena u klasi inozemnih dionica. Iako znatan dio tog iznosa možemo pripisati snažnoj korekciji koja već neko vrijeme tutnji globalnim i regionalnim tržištima kapitala, veći je dio moguće rezultat izvlačenja domaćeg kapitala iz balkanske kaljuže, a zbog povećanog političkog rizika kulminacije kosovske krize koja se odražava u padu srbijanske vlade i raspisivanju izvanrednih izbora u Srbiji.
Regionalne burze izrazito su nelikvidne, a Belex 15 dionički indeks Beogradske burze u srijedu se sunovratio 7,39 posto, na 50,51 posto svoje rekordne vrijednosti iz svibnja prošle godine.
[bye]
A na kojim smo mi vrijednostima iz koje godine ?[lol] Prošle godine u Svibnju sve mi je cvalo milioni se valjali
a ove ode sve u tri ……..[lol]