Opasno zanemareni dizel (objavljeno 25.04.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Opasno zanemareni dizel (objavljeno 25.04.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Sramotno je to što je ova gospođa napisala. Očito je i sama vlasnik dizelskog vozila. A jeste li se ikada pitali zašto je u engleskoj, nizozemskoj, švicarskoj i ostalim najbogatijim zemljama dizel skuplji od benzina? Pa zato što je izrada i prerada dizela (čišćenje sirove nafte) jako skupo, pa bi dizel trebao biti skuplji od dizela. Ja sam za to da i kod nas dizel bude skuplji od benzina. Nema mi logike da netko svojim autom zarađuje lovu i još mu je onda skup dizel. Isto su mi čudni ljudi koji dizelski motor u autu plate i do 6000 eura skuplje nego benzinski da bi štedjeli, a 6000 eura razlike ne može ostvariti skoro nitko. Dizel je pomodarstvo jer novi turbo-dizel motori troše skoro kao i benziniski, a običnih dizelaša bez turba skoro da i nema.*********** Samo zna da je kupila dizel jer manje troši. A to što ga je u startu skuplje platila, to ju ne dira.

...povijest se ponavlja...

Zašto bi bilo sramotno što je novinarka napisala, pa čak i ako je vlasnica dizela? Delboy je očito vlasnik benzinca kad je “za to da dizel bude skuplji”. [smiley11] Koliko je meni poznato, dobivanje dizela je tehnološki jeftinije od supera pa je zato od pamtivijeka cijena bila niža, čak značajno niža. To što je možda u nekim zemljama dizel skuplji ima veze s politikom cijena, tržištnim odnosima ili nekim drugim čimbenicima. Moderni benzinski motori s 16 ventila (za razliku od štedljivijih, ali po snazi slabijih osobnih vozila s 12 ventila) troše prilično više od turbo-dizelaša. U kompakt (Golf) klasi prosječno između 8-10 litara, dok moj aluminijski turbo dizel Citroen C4 pri vrlo intenzivnoj (nešteljivoj) vožnji prosječno ne prelazi 6 litara. A ako vozim jako štedljivo i pažljivo, na otvorenoj cesti ću biti čak na slabih (ispod) 5 litara.

IZrada dizela je skuplja od izrade benzina jer se nafta kod dizela više puta čisti i zato je izrada skuplja. A to što je dizel “oduvijek jeftiniji” pripišite činjenici da živimo u zemlji gdje još uvijek ne vrijede tržišna pravila već mi sa benzincima financiramo vas koji imate dizele. Država je ovdje oduvijek subvencionirala potrošnju dizela radi grijanja i prijevoza.
A što se tiče vaše opaske o potrošnji i tu ste naravno u zabludi. Moje vozilo je benzinac, ima 120 konja i 1200 kila. Troši na otvorenoj cesti 6 litara, baš kao i vaš C4. U gradu vaš auto troši po mojoj slobodnoj procjeni oko 8-9 litara a moj oko 10 litara. Dakle, potrošnja je skoro pa identična.
Ali vi ste svoj auto u startu platili barem 3000 eura više od benzinca odgovarajućih performansi, što je totalno neekonomično osim ako godišnje prelazite preko 120000 km.
A ako je vama logično dati novce unaprijed da biste uštedjeli, moram vas razočarati jer vam se to neće nikada isplatiti. Zar mislite da su englezi i švicarci ludi što im je dizel skuplji? Zar su slovenci ludi što im je dizel jeftiniji za 1 lipu ili to ima razloga.
Proučite malo literaturu prije nego napišete neku tvrdnju.
A kroz par godina vidjet ćete da će cijena dizela biti ista kao i benzina. Tu su svi stručnjaci složni, a tomu pogoduju i ovakvi poput vas koji kupuju sve više dizelaše. Ako ništa drugo, poskupit će vam dizel samo zato što je sve više dizelaša na cestama, pa je onda i zarada veća. A za mene je to ništa drugo nego čisto pomodarstvo i odličan komercijalni trik proizvođača auta a na koji su mnogi kao i vi nasjeli. Ako bi već štedio, onda bi prije uzeo plin. Ali to je već druga tema. Srdačan pozdrav.

...povijest se ponavlja...

New Report

Close