”Kada je Velika Britanija uvela fiskalnu subvenciju za one koji prvi put kupuju vlastiti dom, shodno tome došlo je do rasta cijena domova, što je kompenziralo bilo koju potencijalnu pogodnost. ”
To naši nikako da shvate, ni politika ni javnost.
Ovaj članak potpuno promašuje poantu.
Sa suvremenim tehnologijama telekomunikacije manje nego ikad je potrebno zbijati se u velike gradove.
Većina poslova može se raditi decentralizirani, lako koordinati na daljinu.
Stoga je pitanje kako provinciji dati potpuno jednaku kvalitetu stanovanja kao u centru na što brži način , a ne kako nadalje prenabijati velegrade.
Kad sam ove godine iznajmila stan /apartman/ u 15 arondismentu Pariza, čisto zbog nereda oko trijumfalne kapije..mislila sam , da će područje biti stvarna okolica i prigradsko naselje bez
ikakvih velikih sadržaja…..lutajući ulicama i pregledavajući cijene nekretnina baš na tom području
mislila sam naći neke kvadrate oko 8-9.000,00 Eura…Ali, situacija je sasvim suprotna.
Veliki gradovi i dalje rastu i šire se prema rubnim područjima..a jezgre ostaju za najam , onima
kojima novac nije potreban…u smislu ulaganja, ne može se skiseliti..
Na rubim područjima niču suvremene zgradurine, tako opremljene i s toliko ponude oko tebe,
da se ni ne sjetiš, koliko si udaljen od centra…
Preselila bih se ISTU SEKUNDU, kad bih mogla…..korijenje je preduboko..i ostaje mi samo za
maštati o dužem /1 -2 mj/ boravku u svjetskim gradovima….bez preseljenja.