…nakon ulaska Hrvatske u EU Dalmacija će postati europska Kalifornija ?
“Da siguran sam u to .
Dalmacija je u srcu Europe i to je ključna prednost.
Predviđam da će u roku od godinu dana nakon ulaska Hrvatske u EU cijena nekretnina u Dalmaciji porasti za 100 posto.
Moramo samo biti pametni, vrijedni i gostoljubivi, a ne da kao Grci organiziramo ulične prosvjede i tjeramo strance koji ovdje dolaze potrošiti milijarde eura svog novca”
VL ,B.Roglić
[emo_palacg] [emo_dolar] [emo_kuna] [emo_euro] [emo_funta] [emo_palacg]
MELI :
MELI IZ MURTERA :
KLAPA GUSARICA
BRUDET
Brudet (iliti ga brodet) je vrsta jela, reći će oni brzopleti.
Nazivam ih brzopletima jer pojam brudet zahtjeva dublju analizu.
Kontinentalci kojima riječ brudet nije nikakav faktor u životu, neznaju da ima stotine varijacija na temu brudeta.
Kod mene doma je moj stari glavni brudetđija.
Odraso je na otoku, na oštrim škrapama, na siromašnoj zemlji, i sa udicom u ruci, što ga čini ribljim kulinarskim virtuozom, i tu se nema što nadodati.
Dosad ovaj post izgleda supach i polako se pitate gdje je problem?
Fina ribica + dobar kuhar = odlična papica.
Supach my ass!
Kažu stari ljudi da je brudet bolji što je riba sitnija i dračastija (drače su riblje kosti op.a.) tako da u padelu natrpaju škrpoče (škrpuni, male škrpine op.a.), ugora (a j.ebat ga ako ne znate što je ugor op.a.), i svega ostalog što na vagi ima više kosti nego mesa.
Povrh svega, brodet se priprema jako dugo što za posljedicu ima ručak u kasne popodnevne sate kada ste već gladni kao prosječna australska bijela psina kad zabonaca, a srufera ni za lijek.
Kada napokon dođe vrijeme i sjednete za stol, sve puca od finih mirisa, sočnog šuga, palente… tanjuri se trpaju.
Prava gozba!
Al k.urac gozba.
Od toliko hrane, prave hrane gotovo da i nema.
Sva ta fina riba toliko je isprepletena kostima da je u prosjeku potrbeno 7 do 9 minuta visoke koncentracije čišćenja i prebiranja za nešto što se ne bih usudio nazvati kvalitetnim zalogajem.
Povrh svega, uz svu pažnju i uloženi trud, opet se zalomi dračica koja vas nemilosrdno ubode u desni kada se najmanje nadate, i time vam lansisra živac na miljon. Nerjetko tako provedete i po sat dva za stolom, a na kraju ostanete gladni.
Razumjete li sad moju frustraciju?
Postoji još jedna zanimljivost.
Mog starog (a i sve tvrdokorne otočane) uopće ne jebe to što riba nije čista.
On svaki put nakrca puna usta i onda kroz neke meni nikad shvatljive tehnike koje uključuju srkanje, cuckanje, muskanje, žvakanje, grickanje, pa još malo muskanje, i naposljetku pljuckanje, toliko uspješno isfiltrira ribu od milijun sitnih dračica koje jednostavno u nekoliko navrata kroz proces ispljune na tanjurić.
Interesantno je što tanjurić s mojim ostacima koje koje brižno manualno prebirem sadrži dovoljno ribe za još jedan siromašniji ručak, dok su njegovi ostaci čisti kao da su prenoćili u nekoj opakoj kiselini, i još su na kraju isprani varekinom.
Brudet je fin, al je kao takav nezahvalan do pakla, i zato mi padne mrak na oči kad čujem da se sprema za ručak.
(Zeko zna)
Zeko nezna !
Važno je ribu skuhati odvojeno s mirodijama i kvasinom u malo vode pa ju nakon toga očistiti od kostiju.
Meso ribe dodati u šufigani :
luk,češnjak,paradajz,maslinovo ulje ,sol,lovor,ružmarin i vino ,koje zaljevamo s juhom ,( ribljim temeljcem) u kojemu smo kuhali ribu .
Nakon dodane ribe prokuhati nekoliko minuta šug sa ribom da se sve prožme.
I to je to ,nema pljuckanja kostiju !
Ima tu greška…brudet se ne kuha dugo….na stvarno jakoj vatri…20 min..
Onaj način koji zeko nezna…nije to to he…..uzmi Riomare…nema čučanja…
@ octopus ,
zeko nezna .
Ako ja imam dračastu ribu onda ju dugo kuham u malo vode , da se riba posve raskuha pa ju bacim na cjedilo i ocjedim na šug .
Važno mi je da kada jedem nema kosti.
Dobar tek !
http://www.youtube.com/watch?v=pyJoNqBYa7k
Blagoslovljen Božić i sretna Nova Godina !
Sve to je ok…tako ti ja radim juhu…
Al brudet je brudet…sa velikom ribo bez il malom sa kostima…sve ostalo ne impro…koja jasno može bit i bolja…he..
Evo lipe praznike svim dalmatincima!!!…jasno jos prije dalmatinkama!!
octopus:
Evo lipe praznike svim dalmatincima!!!…
*****
a meni koji nisam Dalmatinac , već obični Hrvat ništa ?