Danas sam dobio rješenje da sam dužan državi skoro 4000 kn !
Normalno, iz rješenja se ništa ne vidi, no skužio sam slijedeće :
Prodaju dionica su mi računali kao dobit (HT, kupljene prije ohoho godina).
U dobit su stavili i neoporezivu dividendu iz 2015.
Supruga ne radi i uopće je nisu stavili kao olakšicu (a uredno je prijavljena što se i vidi na IP obrascu).
Tko je tu lud ?!
Da li si tu dobit(odnosno prihod od prodaje) isplatio sam sebi sa brokerskog računa na svoj tekući? ili si možda još nešto nakon toga trgovao?
Pada mi napamet, ako je bio prvi slučaj, da si si isplatio sve novce od prodaje sa brokerskog na tekući da te je broker na kraju godine prijavio poreznoj(kao i sve nas ostale), a porezna cijeli iznos pribrojala tvome dohotku. Sve to zajedno mi suludo zvuči jer je uveden porez na kapitalnu dobit gdje se oporezuje dobit od prodaje, a ne da se to još jednom pribraja dohotku i opet ispočetka oporezuje.
Ovo sve mi zvuči kao noćna mora, i ako je ovo sve istina, morat ću otvoriti d.o.o. i prebaciti sve dionice u njega, a možda čak otvoriti d.o.o. u irskoj ili velikoj britaniji ako ovo postane pošast.
Da li si tu dobit(odnosno prihod od prodaje) isplatio sam sebi sa brokerskog računa na svoj tekući? ili si možda još nešto nakon toga trgovao?
Da, prebacio sam sa žiro-računa (kojeg je, ako se sjećate, prvo bilo obavezno otvoriti pa se kasnije od tog odustalo – jbg, bio sam prebrz…) na tekući. Kasnije nisam trgovao.
Ne znam što bih rekao, vidjet ću slijedeći tjedan u poreznoj. Vjerujem da je neka bezvezna greška što se tiče ovih dionica i dividende, tu im se nešto pomiješalo. Ali, nije mi jasno kako nisu suprugu stavili kao poreznu olakšicu, a uredno je na Zavodu za zapošljavanje i u mojoj poreznoj kartici koju su oni sami izdali… !?