Nužna, ali nemoguća misija drugog stupa

Naslovnica Forum Komentari članaka Nužna, ali nemoguća misija drugog stupa

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Stosta toga se moze, a isprobanih primjera u svijetu ima dovoljno. A za logiku i matematiku treba imati volje i znanja.

tko malo trazi, malo i dobije

Jedino rješenje za financijsku održivost mirovinskih fondova je ZNAČAJNO povećavanje izdvajanja za tu svrhu preko: 1., 2. i posebno 3. stupa.

Za treći stup treba povećati poreznu olakšicu s 12.000 kn na barem 36.000 i uvesti još dodatne pogodnosti.

Za 1. i 2. stup morao bi se uvesti i DOKUP STAŽA, koji bi plaćao sam osiguranik (“Zašto ja npr. ne bi mogao dokupiti sebi 5 godina staža (fakulteti vojsku bi time pokrio).
Ova je država toliko nesposobna da ne zna uzeti ni novac koji joj leži na cesti !!!

JA mislim da najbolje da JA i svi mladi (ispod 10 godina staza) odmah za mirovinu uplatimo BAREM POLA plaće! Na taj način bismo lijepo mogli isfinancirati državu da se još više zaduži i primjenjuje kratkoročne mjere umjesto da počne KREIRATI RJEŠENJA i planirati dugoročno. Mislim u današnjoj situaciji tak i tak ako radiš trebaš biti sretan a pošto si sretan ne treba ti novac jer nije u novcima sve! Uostalom za stan ne možeš ni primirišati kreditima a to je tako i tako samo omča oko vrata (većini građana). Za hranu dok se ima dobro je a kad se nema očito je još bolje jer smo tako i tako “debela” nacija. U svakom slučaju kad imamo tako malo u čemu je problem da nam i to uzmu, kad klečiš na podu svejedno ti je i ako te netko još malo sruši jer si tako i tako već na podu pa niže ne ide!
Da ne bih zaboravio zaključak i razlog javljanja: trenutno izdvajanje za mirovine je defakto za trenutne isplate. Dakle većim izdvajanjem više pokrivamo trenutne rupe. Za 30-40 godina pitanje je kakve će uopće biti mirovine ako i doživimo to a sada bi mi netko PAMETOVAO da je možda dobro veće izdvajanje?!?
Molim da se autor javi i obrazloži detaljno ovaj zadnji zaključak, ukoliko je došlo do nesporazuma ili sam ja nešto krivo razumio da se može objaviti ispravka (svejedno koga).

..:: hvala svima na kolcima, uzvraćam 100-tkama baš u inat!!! Mudar čovjek pušta da ga vodi pravednost a uči od svih... ::..

——————— pocetak citata ———————


Da ne bih zaboravio zaključak i razlog javljanja: trenutno izdvajanje za mirovine je defakto za trenutne isplate. Dakle većim izdvajanjem više pokrivamo trenutne rupe. Za 30-40 godina pitanje je kakve će uopće biti mirovine ako i doživimo to a sada bi mi netko PAMETOVAO da je možda dobro veće izdvajanje?!?

——————— kraj citata ———————
Cek’ malo. U ovom se clanku raspravlja o mogucnostima povecavanja izdvajanja u 2. stup, ne u 1. stup. Postoji vise nacina da se to ostvari, kao sto je autor to i naveo, a da se placa zaposlenika ne mijenja (onaj konacni brutto koji obuhvaca izdvajanje za mirovinsko). Ja bih sigurno bio sretniji da vise izdvajam u 2. stup na ustrb 1. stupa bas zato jer nemam ni 10 godina staza, jer sve sto ode u 1. stup vjerojatno necu ni primirisati. Oni koji su pred kraj mirovine sigurno bi zeljeli obrnuto. Postoji tu jos varijanti ulaganja u 2. stup, npr. kad se blizim mirovini, da se moje uplate ne plasiraju u rizicna ulaganja, tipa dionice, vec u manje rizicna da me pred kraj ne pokopa jos koja kriza, itd… Kao sto rekoh, postoje isprobani modeli, kod nas je ocito sve na pocetku i fiksirano, tj. neprilagodjeno dobi zaposlenika.

Treci stup me jedino moze privuci zbog poticaja drzave i niceg drugog. A i ti poticaji, ako opstanu dugorocno, iskazani u postotku na akumuliranu ustedjevinu 3. stupa, smanjuju se kako prolaze godine. Pa tko voli nek izvoli ako ne zna bolje.

tko malo trazi, malo i dobije

New Report

Close