Novi početak ili…

Naslovnica Forum Komentari članaka Novi početak ili…

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Gospodin Majetić očito nema vremena pa je zato opet napisao dug članak.

Recept za izlaz iz krize – i to vrlo konkretan – naime postoji, a može se naći u zadnjem Izvješću MMF-a od 03. veljače. 2012.

On je dokazan na desecima i desecima analognih slučajeva drugih zemalja, a ovih dana na prinjerima Madžarske i Grčke. Tu treba posebno napomenuti da u slučaju Hrvatske nema ama baš nikakvih specifičnosti, odnosno ničega čega nije bilo već ranije u drugim zemljama.

Dakle: ključ (i za Hrvatsku!) je rast, a rast ovisi o konkurentnosti. Bez konkurentnosti svaki dug brzo postaje neodrživ. Na ovu kroničnu hrvatsku boljku MMF ukazuje u svojim izvješćima već godinama. To je neugodna materija produktivnosti, jediničnih troškova rada itd..

Naravno, u državi gdje se naveliko raspravlja o raznim vrstama mirovina i političkim imenovanjima u NO-e javnih kompanija produktivnost je postala zaboravljena riječ.

Rast je moguć samo kroz izvoz, što započinje drastičnom devalvacijom kune. Onda tek slijedi sve ostalo, kako se to radi u situacijama u kakvoj je Hrvatska.

Izvoziti se ne može “grlom u jagode”, bilo što, bilo kamo, bilo kome i po blo kojoj cijeni. Hrvatska tu mora slijediti Češku, Slovačku, Madžarsku koje danas svoj rast i prosperitet baziraju na tome da su njihove izvozne privrede uključine u njemačku izvoznu privredu. Kada se inače gleda izvoz industrijskih proizvoda u Njemačku kao postotak BDP-a, Hrvatska je tu sa 1,7% na posljednjem mjestu u Evropi (iza Srbije koja ima 1,9%; Latvije sa 2,1% itd…).

Češka ima 17%, Slovačka 15% itd…itd…

Ne provesti taj recept znači osudu na provođenje recepta na koji ćemo se sami obvezati pismom namjera za zaključenje stand-by aranžmana s MMF-om, otprilike godinu dana nakon sniženja kreditnog rejtinga na “junk” status.

A onda, kako lijepo ilustrira primjer Grčke, više nema nikakvih dijaloga, opcija itd. – POSTOJI SAMO ONO ŠTO SE MORA PROVODITI, BEZ OBZIRA NA DEMONSTRACIJE!

Na prvi zadatak koji Hrvatska mora izvršiti MMF je već izričito i nedvosmisleno upozorio: vratiti održivost duga!

New Report

Close