Novi će vlasnici hotelskih tvrtki otpustiti između sedam i 10 tisuća starijih radnika

Naslovnica Forum Komentari članaka Novi će vlasnici hotelskih tvrtki otpustiti između sedam i 10 tisuća starijih radnika

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

nije problem dob radnika nego njihove radne navike.naučili su godinama raditi dva mjeseca preko ljeta i dobivati plaću 12 mjeseci. to je i teoretski nemoguće promjeniti. drugi problem je broj stalno zaposlenih. da ih je pola otpustiti nebi se osjetilo na kvaliteti usluge.

eto čak i predstečajne nagodbe, koje su trebale prikriti komunistički nerad i uništavanje ekonomske snage zemlje, učas razotkrivaju probleme koji su se gurali pod tepih 20 godina.

u svim tim hotelima sjede ljudi koji primaju pune plaće cijelu godinu, rade dva mjeseca u godini, ako i toliko. i sve njihove dugove plaćaju drugi porezni obveznici, tj. sve one tvrtke koje pošteno zarađuju na tržištu i koje je hdz muzao, a sdp pokušava potpuno uništiti.

nijedna zdrava i normalna osoba neće 20 godina biti pomoćni radnik u održavanju, neka vrsta napredovanja se nameće sama po sebi i neminovna je, no komunizam stvara profesionalne neradnike, koji nikad ne usvoje ni elemetarne radne navike niti nauče ozbilno ikakav posao.

i onda takve ljude koji su i za tvrtku i za državu samo trošak, mi i dalje moramo tetošiti i plaćati, biti “puni razumijevanja” prema njima i dati im da žive na našoj grbači cijeli radni vijek, da bi ih se što prije poslalo u prijevremenu mirovinu, nezasluženu i nezarađenu, gdje će onda relativno mladi i zdravi još desetljećima uživati u plodovima svog nerada.

i onda se još kaže da je kapitalizam okrutan, a socijalizam pak “štiti radnike od izrabljivanja”. balkanski komunizam je sustav koji stvara i potiče najokrutnije i najnepoštenije izravljivanje koje se uopće može vidjeti u modernom svijetu, sustav koji ubija o pojam i surovo izrabljuje svakog tko je pošten, čestiti i hoće sam zaraditi svoj kruh, a protežira podle, nesposobne i lijene ljude.

Upravo zbog viska radnika u drzavnim hotelima isti su i zavrsili u PSN, u Maestralima troskovi osoblja su 50% prihoda, a u privatnom hotelu je to oko 25%…[emo_zacudjen]

U nasem turitmu se u posljednjih dvadeset godina nista nije promijenilo, i dalje dominira zimmer frei smjestaj i autokampovi, dok hoteli predstvaljaju manje od 20% smjestajnih kapaciteta. Sezona je kratka, izgraditi hotel je skupo, krediti su nepovoljni, a nikakvih olaksica za investitore nema. Ukidaju se letovi i trajekti prema otocima, zatvaraju se aerodromi, a svima su puna usta parola da je turizam jedna od rijetkih nasih konkurentnih djelatnosti. Gdje je tu kokurentnost, kad je gore nabrojano miljama daleko od konkurentnosti. Posebna prica su uposlenici u hotelima. Uposlenost u hotelu im sluzi samo za radni staz, socijalno i zdravstveno osiguranje, a zapravo zive od iznajmljivanja svojih soba i kuca. Istovremeno jos i potkradaju hotele u kojima rade. Na otocima je jos sve to duplo losije nego na kopnu. Najbolja ilustracija tome je broj strabih investitora koji su ulozili u hotele u Hrvatskoj. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati.
Kao sto drzavu u cjelosti vodimo u krivom smjeru, isto to se dogadja sa turizmom, jednim od doista rjetkih podrucja gdje imamo sansu, ali pod uvjetom da sve pocnemo raditi potpuno drugacije nego do sada. I podsjetnik – Austrija, zemlja bez mora, brdovita i sinonim za zimski turizam, od ljetnog turizma zaradi tri puta vise od nas i dva puta vise od svog zimskog turizma. Pametnom dosta.

Svi hoteli gdje nije došl-o do privatizacije su i dalje radili kao i u vrijeme
samoupravnog socijalizma-Radničko upravljanje bez ikakve odgovornosti-Ako su se krpali bez gubitaka ….odlično-
Ako su se stvarali gubici država je to tolerirala ,pisala potraživanja,pripisivala
i zatezne kamate i u PSN priznala da je to nenaplativo i otpisala.
Novi vlasnik će nastojati zaraditi,a to će trebati ostvarivati zaposleni.Dosadašnji zaposlenici koji su kontinuirano stvarali gubitke sada bi sa svojim radom trebali poništiti te gubitke,a kako truli kapital očekuje rentu na kapital,još bi trebali raditi i za kapitaliste.I to neće ići.Ili stare zaposlenike treba rastirati ili im promjeniti pamet-Mislim da je ovo prvo lakše.a meka oni guslaju na rivi da je novi vlasnik pljačkaš koji ne zna raditi.I to vam je vječna otočka priča kako je bilo bolje dok je vlasnik bila država.
Kpme je bilo bolje???????

Teroristi su se navikli dolaziti samo tokom ljeta i to dva mjeseca , i to sve za tisuću eura.
I u tome je problem.
E nemože.
Treba donijeti Zakon kojim će oni koji dolaze ljeti morati dolaziti i 15 dana zimi.
I dignuti te cijene.
Pa nemogu zašporkat nam more i uživati u tim našim guštima samo za par eura.

.

New Report

Close