‘Ništa od fiskalne konsolidacije deficit se penje na 5,8% BDP-a’

Naslovnica Forum Komentari članaka ‘Ništa od fiskalne konsolidacije deficit se penje na 5,8% BDP-a’

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ništa od fiskalne konsolidacije , viče naš regulator! Ili,malo drugačije, ništa od prilagođavanja, vlade i političke elite!
Drugim riječima, vlada se neće prilagođavati! Kaže decidirano, monetarna vlast! Zatim prognozira strukturu gospodarstva u 2013, koja će biti takva kakva će biti, samo zato što se fiskalna vlast ne želi prilagođavati( konsolidirati)!
A nama se otvaraju dva veoma jednostavna pitanja:
– Kome se to monetarna vlast prilagodila ( konsolidirala)?!
– Kome se fiskalna vlast treba prilagoditi (konsolidirati)?!
Naravno da mi imamo na ova pitanja svoje odgovore. No naši odgovori su manje važni, važnija je ta stvarnost koja pruža odgovor kakav pruža!

“Ako se poboljša situacija u međunarodnom okruženju i krenu investicije”.

?!?!?!

Ovo je uprezanje kola ispred volova. Od kada to oporavak Hrvatske u prvom redu ovisi o međunarodnom okruženju? Kako je dobro primijetio Thilo Sarrazin, komentirajući šanse za prijem Hrvatske u EU: “Povijest je opet jednom pokazala da racionalna argumenatacija i dugoročno planiranje nisu glavne pokretačke snage hrvatskog društva”.

Boris Vujčić i HNB mu nisu mogli pružiti bolju argumantaciju.

Drugim riječima, glavni uzroci situacije u kojoj se Hrvatska sada nalazi su daleko najvećim dijelom subjektivne (t.j. ideološke), a ne objektivne prirode. Osim što puno uvozi iz EU, Hrvatska ima malo veze sa svijetom i globalnim trendovima (uključivo i EU, vidi godišnja Izvješća o napretku). Ono što se dešava na ekonomskom području određuje država svojim investicijama i trošenje iz budžeta, a ne tržišna ekonomija. Dobro je da i HNB “priznaje” da privatnih investicija neće biti. Šteta jedino da nisu eksplicitno naglasili da u dogledno vrijeme (do baram 2050. godine) neće biti nigdje novih pokušaja industrijalizacije na Balkanu – Fiatova investicija u Zastavi u Kragijevcu bila je posljednja.

Kako je upozoravao još dr. Branko Hoirvat: “Riješite prvo ideološka pitanja. Rješenje ekonomskih će onda biti prava sitnica”.

New Report

Close