Nešto više kamate kao manje zlo

Naslovnica Forum Komentari članaka Nešto više kamate kao manje zlo

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Pa posto Toda nije uspio kupiti Merkator, onda stvarno nema smisla vise drzati novce u sustavu. Dobro, kupio je speditersku firmu, nije ni to za odbaciti.

Ja ovu mjeru ne razumijem. Svjetsko gospodarstvo usporava, europsko pogotovo. Broj onih koji su spremni, ili uopce sposobni, kupovati hrvatski dug se smanjio znacajno u zadnja dva mjeseca. I na vrhuncu krize HNB povecava obavezne pricuve i povlaci novac.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan


….I na vrhuncu krize HNB povecava obavezne pricuve i povlaci novac.

ma novac ima neku čudnu navadu – hoće se oploditi, čim prije i čim više. I američki dolari mahom su završili u sirovinama izvan USA, jer američke komapnije drže dionice tih kompanija, odnosno ugovore za buduće prodaje tih sirovina. Hrvatska to nije u stanju napraviti pa su kune pohrlile u zagrljaj eurima i švicarskim francima. Doma nije bilo atraktivnijih fucker-a, koji bi mogli bolje oploditi slobodne kune.

Zato ja mogu shvatiti potez HNB-a. Međutim, i taj potez HNB-a na kraju će ostati sterilan. Kunu jednostavno nije moguće spasiti jer problem nije u kuni nego u devizama. Devizni odljevi su puno veći od priljeva, u narednim godinama, i tu je kraj priče.

Ono gdje nije kraj priče je programiranje inflacije / devalvacije, kako to nebi izmaklo kontroli. A za to Savjet HNB-a i Guverneri i pomoćnici moraju biti malo manje u oblacima. Moraju se spustiti na zemlju i bez špekulativnih radnji staviti problem ppod kontrolu. Previše ljudi sada razumije problem a da bi se s njima moglo jeftinim trikovima manipulirati.

[i]"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi!"[/i]

New Report

Close