Nekretninski fondovi u RH

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije Investicijski fondovi Nekretninski fondovi u RH

Ponukan potrebom preslagivanja svog portfelja došao sam do zaključka da bi vrlo rado 20 – 25% svog kapitala uložio u nekretninske fondove kako bih u nadolazećim burnim vremenima imao i neku sigurnost. Kako na forumu nisam našao sličnu temu, osim one otvorene od strane kolege Martingala, a koja nažalost nije urodila plodnom diskusijom, osim što me potaknula na razmišljanje o ulaganju u strane nekretninske fondove, otvorit ću ovu temu koja će nadam se potaknuti malo življu raspravu od one navedene.
Ono što me zanima:
1. Da li se s obzirom na sadašnje regulative HANFe isplati ulagati u naše nekretninske fondove?
2. Koji nekretninski fondovi trenutno uopće postoje u RH, a da su izlistani na ZSE? Kolika im je kapitalizacija, koliko već postoje i kakvo im je trenutno poslovanje? (U doba kad su bili aktualni nisu me baš zanimali, a sad ne mogu naći podatke koji me zanimaju)
3. Koje su mogućnosti ulaganja u strane nekretninske fondove?

Toliko za početak, a daljnja pitanja će se vjerojatno pojaviti kroz samu raspravu.
Molio bih i moderatore da ukoliko smatraju da ova tema može biti locirana i pod Tržištima kapitala u RH, s obzirom da su fondovi izlistani na ZSE, da ili temu prebace tamo ili me na to upozore, pa ćemo raspravu prebaciti, jer je i broj potencijalnih učesnika u raspravi tamo kudikamo veći. Zahvaljujem unaprijed.

TRMD (Terra Mediterranea d.d.)

vjeruj mi, isplati se cekati, pa makar cekali i godinama...

TRFM (Terra firma d.d. zatvoreni investicijski fond za nekretnine)

vjeruj mi, isplati se cekati, pa makar cekali i godinama...

Da malo oživimo ovu temu: stiže novi nekretninski fond: Quaestus Nekretnine!

Quaestusu odobreno osnivanje nekretninskog fonda

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) rješenjem od 17. siječnja odobrila je osnivanje zatvorenog investicijskog fonda s javnom ponudom za ulaganje u nekretnine Quaestus Nekretnine d.d., te njegov Prospekt i Statut, a upis i uplata prvog izdanja dionica počinje 22. siječnja

Fondom će upravljati društvo za upravljanje investicijskim fondovima Quaestus Invest d.o.o.,objavili su danas iz Quaestus-a. Strategija fonda je ulaganje u velike nekretninske projekte, pa je i ciljana veličina fonda ukupno 1 milijarda kuna koja bi se realizirala kroz nekoliko izdanja dionica u razdoblju od pet godina nakon prve javne ponude. Ciljana veličina prvog izdanja je 250 milijuna kuna, no ukoliko početni interes ulagatelja bude veći, sva prikupljena sredstva utvrdit će se kao temeljni kapital fonda i svakome će biti alociran broj dionica sukladno uplaćenim sredstvima. Nominalna vrijednost dionice iznosi 100 kuna. Sredstva koja će biti utvrđena kao temeljni kapital fonda prikupit će se javnim pozivom na upis i uplatu dionica.

Dionice će biti uvrštene u kotaciju zatvorenih investicijskih fondova (TZIF) Zagrebačke burze. Upis i uplata dionica započinje 22. siječnja otvaranjem Knjiga upisa i traje 11 radnih dana, do 5. veljače.Dionice Quaestus Nekretnine d.d. mogu upisati i uplatiti sve fizičke i pravne osobe u svim poslovnicama vodećeg agenta izdanja Raiffeisenbank Austria d.d.Uspješnom realizacijom ove transakcije s radom će započeti najveći hrvatski nekretninski fond kojem je cilj realizirati stabilan dugoročni rast kapitala kroz uravnoteženi portfelj ulaganja u velike projekte na hrvatskom i susjednim tržištima, navode iz Quaestusa. Time Quaestus želi naglasiti kako prvenstveno cilja na ulagače koji su ga spremni podržati na srednji i dulji rok, navodi se u priopćenju.

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=35568

Zanimaju me mišljenja ljudi s iskustvom na ovom području: isplati li se ulagati u nekretninske fondove u RH, s obzirom da je ovaj oblik ulaganja još uvijek novinet na našem tržištu, tj. još nitko nije ubrao prinos od nekog takvog fonda?

trenutno imas tri ZIF fonda za nekretnine, Fima Proprius, Jadran Kapital i Terra Firma.
gledaj ih na FMPS-R-A, JAKT-R-A i TRFM-R-A.
Svi su u vlasništvu banaka, ZABA, PBZ, Karlovačka, ESB, HPB….kao većinskih dioničara.

http://www.fgi.hr
http://www.jadraninvest.hr
http://www.terrainvest.hr

New Report

Close