Ne tražimo zamrzavanje na 6,39, nego povratak tečaja na dan dizanja kredita

Naslovnica Forum Komentari članaka Ne tražimo zamrzavanje na 6,39, nego povratak tečaja na dan dizanja kredita

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ja imam kredit u eurima,ali žao mi je ljudi koji su se zadužili u francima jer i uz fixirani tečaj, taj isti franak je skočio sa 4,50 ma 6,39,a euro sa 7,20 na 7,65, mislim da su već dovoljno kažnjeni i mislim da je to neusporedivo.

zaboravljaš da je kamata na kredite u CHF bila osjetno niža nego na kredite u EURU

IGH, THNK, JDPL, ULPL, ATPL, INGR, IPKK, MGMA - najveći baloni na ZSE!!!! čuvajte svoje pare!!!!

Ma kako ne sta ce im proc ova prica. Znaci 6-7 godina kasnije traze kunski kredit sa kamatom u svicarcu.E kunski kredit ste trebali uzest tada,ali kamata je bila 9-10% naspram “primamljivih” 3,5% za franak. Dobro je reka pokojni Franjo da cemo bit ka Svicarska. Valjda je mislija na to da ce se krediti dilit u Svicarcima.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Tražimo od Vlade da nam vrati plaće i cijene dionica na razinu iz 2007. godine.

To je jedino fer i korektno. Sve drugo je prevara

[emo_namigusa]

If I go there will be trouble, an' if I stay it will be double, so you got to let me know, should I stay or should I go

Ja imam kredit u eurima,ali žao mi je ljudi koji su se zadužili u francima jer i uz fixirani tečaj, taj isti franak je skočio sa 4,50 ma 6,39,a euro sa 7,20 na 7,65, mislim da su već dovoljno kažnjeni i mislim da je to neusporedivo.

zaboravljaš da je kamata na kredite u CHF bila osjetno niža nego na kredite u EURU
[/quote]
Ajd sad razmisli zašto je ta kamata bila osjetno niža?

plavi01

19.1.2015 18:56

predlažem da se fiksira tečaj Crobexa i da se vrate gubici od 2007 g.na ovamo
inače idemo na referendum i osnovat ćemo stožer za obranu protiv oporezivanja
dobiti pošto nam niste sanirali gubitke kad smo ih imali.Sindikat neću osnivati
jer iz iskustva znam da je to pušiona osim ako nije sindikat na državnim jaslama

nebitno, ljudi su se polakomili i zaletjeli grlom u jagode. po meni sad jedino ima smisla omogućiti im pretvaranje CHF kredita u EUR ili kunske kredite, ali po kamatnoj stopi koja je u to vrijeme važila za EUR ili kunske kredite!

IGH, THNK, JDPL, ULPL, ATPL, INGR, IPKK, MGMA - najveći baloni na ZSE!!!! čuvajte svoje pare!!!!

Citam komentare i ne mogu vjerovati! Jesmo li ona ista nacija koja se prosle godine solidarizirala sa stanovnicima Gunje i ostalih poplavljenih podrucja?

Ili je vecina komentatora iz bankarskog sektora pa su u startu liseni empatije? [emo_namigusa]

Treba realno sagledati stvari i reci da su gradjani koji su uzeli stambene kredite s valutnom klauzulom u svicarskim francima trenutno u lihvarskom i duznickom ropstvu. Njima je tecaj svicarskog franka prema kojem se precunavaju anuiteti porastao nekih 75 posto u odnosu na uvjete iz vremena sklapanja ugovora. Ali problem je sto im je i glavnica narasla kada se konvertira u kune.

Nadalje, ocigledno je da su banke samo fiktivno racunale svicarske franke, a da su u stvarnosti pozajmivale kune s valutnim hedgingom u svicarskim francima. Ne da mi se sad traziti, ali mislim da prema Zakonu o obveznim odnosima, ugovor u kojem je jedna od strana dovedena namjerno u zabludu nevaljan. A u ovom slucaju to je cinjenica jer gradjani nisu razumjeli kakav ugovor sklapaju.

Inace u jednoj bankarskoj analizi od prije 4-5 godina sam procitao jasno i nedvosmisleno da je postotak kredita s valutnom kluazolom u svicarskim francima daleko veci kod gradjanstva nego u poslovnom sektoru sto se tumaci da su poslovni subjekti (odnosno oni koji ih vode) financijski obrazovaniji od gradjana. Isto tako se dalje u analizi navelo da je postotak nenaplativih kredita kod gradjanstva daleko veci nego kod poslovnih subjekata i da to u konacnici moze predstavljati problem za banke. Iz toga se vrlo lako da zakljuciti da su banke znale za potencijalne rizike vezane za kredite s valutnom klauzolom u svicarskim francima, ali zbog ocite preferencije i protekcije HNB-a i nesredjenosti financijskoj trzista, iskoristile situaciju i plasirale finacijske proizvode s ekstraprofitima.

I da, inace kupovina stana je isto tako investicija, neovisno sto kolega Bakic i neki drugi misle da nije.

P.S. Nemam nikakve kredite, pa mislim da mogu realno sagledati situaciju.

Pozdrav

U cast kolegi Mreichu: bez straha, pohlepe i sentimentalnosti

……. po meni sad jedino ima smisla omogućiti im pretvaranje CHF kredita u EUR ili kunske kredite, ali po kamatnoj stopi koja je u to vrijeme važila za EUR ili kunske kredite!
[/quote]

i po tečaju CHF/HRK koji je vrijedio u vrijeme potpisivanja ugovora.

Bez brige, vozi hidra k'o hidrogliser ! [emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]

Citam komentare i ne mogu vjerovati! Jesmo li ona ista nacija koja se prosle godine solidarizirala sa stanovnicima Gunje i ostalih poplavljenih podrucja?

Ili je vecina komentatora iz bankarskog sektora pa su u startu liseni empatije? [emo_namigusa]

Treba realno sagledati stvari i reci da su gradjani koji su uzeli stambene kredite s valutnom klauzulom u svicarskim francima trenutno u lihvarskom i duznickom ropstvu. Njima je tecaj svicarskog franka prema kojem se precunavaju anuiteti porastao nekih 75 posto u odnosu na uvjete iz vremena sklapanja ugovora. Ali problem je sto im je i glavnica narasla kada se konvertira u kune.

Nadalje, ocigledno je da su banke samo fiktivno racunale svicarske franke, a da su u stvarnosti pozajmivale kune s valutnim hedgingom u svicarskim francima. Ne da mi se sad traziti, ali mislim da prema Zakonu o obveznim odnosima, ugovor u kojem je jedna od strana dovedena namjerno u zabludu nevaljan. A u ovom slucaju to je cinjenica jer gradjani nisu razumjeli kakav ugovor sklapaju.

Inace u jednoj bankarskoj analizi od prije 4-5 godina sam procitao jasno i nedvosmisleno da je postotak kredita s valutnom kluazolom u svicarskim francima daleko veci kod gradjanstva nego u poslovnom sektoru sto se tumaci da su poslovni subjekti (odnosno oni koji ih vode) financijski obrazovaniji od gradjana. Isto tako se dalje u analizi navelo da je postotak nenaplativih kredita kod gradjanstva daleko veci nego kod poslovnih subjekata i da to u konacnici moze predstavljati problem za banke. Iz toga se vrlo lako da zakljuciti da su banke znale za potencijalne rizike vezane za kredite s valutnom klauzolom u svicarskim francima, ali zbog ocite preferencije i protekcije HNB-a i nesredjenosti financijskoj trzista, iskoristile situaciju i plasirale finacijske proizvode s ekstraprofitima.

I da, inace kupovina stana je isto tako investicija, neovisno sto kolega Bakic i neki drugi misle da nije.

P.S. Nemam nikakve kredite, pa mislim da mogu realno sagledati situaciju.

Pozdrav

Prvo. Svatko tko je uzeo kredit u chf je imho financijski nepismen!
Drugo, netočno je da je loših plasmana više kod građana nego kod gospodarstva ako govorimo o ukupno uzetim kreditima.
Omjer je 3:1 u korist poduzeća. Toliko o njihovoj financijskoj pismenosti.
Treće, ja se samo šalim, jedan dio građana je u svemu žrtva jer su navučeni na jedan oblik lihvarenja, a to su oni koji su rješavali svoje stambeno pitanje.
Sve ostale bi našiljivo šimi cipelicom. Kockali su i izgubili su. End of story.
Poisebna tema bi pak trebala biti oko toga treba li bankama omogućiti da se istovremeno štite i institutom promjenjive kamatne stope i valutne klauzule?
Nakon toga bi trebalo raspraviti činjenicu da je NETKO bankama dopustio da u početku otplatnih rata najveći dio iznosi kamata a što se ide dalje to se udio kamate smanjuje a povećava udio otplate osnovice.

HNB i njegove kvazistručnjake ne želim komentirati, mogu oni biti stručnjaci koliki god žele, tamo nema elementarnog ljudskog poštenja da bi ih bilo briga za građane vlastite države. A ni dosadašnje vlade nisu ništa bolje.

1990 godine kad sam došao u Njemačku u Deutsche bank položiti pozamašn iznos usd, uredno su mi ih promijenili u dem. Bez priče bez pitanja hoćeš nećeš. Eto to je monetarni suverenitet, sve ostalo se može kupiti Mastercadom.

If I go there will be trouble, an' if I stay it will be double, so you got to let me know, should I stay or should I go

Btw ni je nemam nijedan kredit pa isto mogu biti prilično objektivan.

Pozdrav

Eno Marko Dimitrijević se kockao s chf pa izgubio 820 milijuna usd. I što sad? Nikom ništa. Idemo dalje.

Nego, trebam savjet. Imam 40.000 chf ( koje čuvam za crna vremena da imam za kruh i mlijeko ). Pa ne znam da li da ih prodam prije 22.01. ili poslije.

Mogu se javiti i financijski nepismeni.

Unaprijed hvala

Ovako dokazujemo da nismo sopcijalna drzava vec drzava stranaca bankara kojima smo sanirali banke, koje su kupili za bagatelu ,iz naseg proracunskog dzepa.Za uzvrat su nam,jer su vidili da smo naivci podmetnuli kredite svicarce,da nam oderu kozu i naprave od nas moderne robove.Unistili su nam zajedno s neodgovornim politicarima i hnbovcima dostojanstvo znajuci da cemo to sve stocki trpiti umjesto da kao Madjari pokazemo da nas ima,da znamo da nas tlace i zele nam sve uzeti i zatrti obitelj.

Upravo ovo boldano. Domaći veleizdajnici iz politike rade na sustavnom uništavanja strateških resursa (npr. autoceste) koje dovedu u situaciju da se moraju prodati istim onima koji su nam davali neotplative kredite za njihovu izgradnju (Goldman Sachs) a tobože poduzetnici poput Todorića i sličnih rade na okrupnjavanju kapitala (poljoprivredno zemljište) i zatim njegovu prodaju tim istim kreditorima (Agrokor-Rotschild[/url]). Isto se to događa sa turističim firmama, a tu je glavni igrač naš investicijski guru. Arenaturist je već u vlasništvu Goldman Sachsa a izgledno je da se radi i na prodaji ostlaih velikih firmi (Rivp, lrh).

No, nemojte slijepo vjerovati u ovo što pišem, sami tražite informacije i analizirajte ih. Google vam je prijatelj. Neki će se možda opariti zajedno sa spomenutim ološem ali kao što vam je rekao Gandalf na kuli Isengaarda: “There is only one Lord of the Ring! Only one who can bend it to his will. And he… does… not… share… power!”

New Report

Close