Ne smijemo prodati Inu

Naslovnica Forum Komentari članaka Ne smijemo prodati Inu

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

da su je prodali prije 5 godina, možda bi dosad postala suvislom tvrtkom, ojačala uspješne sektore, a rastjerala neradničke.

priča o neprodavanju ine najcrnja je demagogija… da je država bolji poduzetnik od privatnika, kuba bi bila najuspješnija zemlja, no tamo ljudi gladuju.

zašto ne bi recimo nikolu teslu pokušali ponovno podržaviti? oni su jako profitabilni…

Da, jedino nisi rekao da se prodaje mađarskoj državnoj tvrtki koja se svim silama brani od preuzimanja od uspješnog privatnika iz susjedstva. Nije isto prodati teslu jer ona nije nikakav monopol kao prodati praktički monopol od strateškog značenja. Vrlo brzo će ojačat uspješne sektore, kao što je i ZG holding. Dić će cijene nafte i plina i zatvorit petrokemiji pipu. Naravno bez obzira na to što ima skoro četvrtinu svojih izvora. A ovaj uspješan model trebalo bi slijediti s HEP-om i Vodoopskrbom. Zašto i to ne bi bile ultraprofitabilne tvtke u stranom vlasništvu. Kome ne paše neka kopa bunar opet.

evo, otvorili ste još jedno zanimljivo pitanje – zašto kvragu ina ima monopol, pa čak i u bih postoji konkurencija u naftnoj industriji.

rješenje se nameće – pod hitno razmonitirati inin monopol poticanjem ulaska drugih naftaša kod nas. neka se sami bore i državi plaćaju porez, a nama daju što niže cijene.

svojedobno, kad je ušao vip, ht je morao prepoloviti svoje cijene mobitelovanja. naravno, nije isti omjer pojefitnjenja u svim sektorima, ali načelo je isto.

no tu državnici nisu ništa naučili, pa su omogućili razvoj duopola. samoupravljači se žilavo bore protiv tržišne ekonomije. no krajnje je vrijeme za promjene!

New Report

Close