Nakon 9 godina Ottovog članstva u NO, Sunčani Hvar ide u propast

Naslovnica Forum Komentari članaka Nakon 9 godina Ottovog članstva u NO, Sunčani Hvar ide u propast

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

takav kakav je orco je od kokošarnika napravio eksluzivnu destinaciju, i danas se može vidjeti kako uz luksuzne hotele, koji bi se lako mogli svrstati među najljepše na svijetu, stoje prilonjene primitivne betonjare, gdje se rentaju primitvni “apartmani”, a kao najveći svoj adut navode upravo blizinu tih hotela i uređenog okruženja.

lokalna lijenost i primitivizam jednostavno ne dopuštaju da se stvari pomaknu s mjesta i da se krene u neku budućnost. dok sve ne propadne i tamošnja ekonomija ne dođe na svoju prirodnu civilizacijsku mjeru – pomoćni poslovi u poljoprivredi i sitno stočarstvo – tamo se ne može očekivati nikakav pomak.

svako ljeto će se u ovakvim novinama objavljivati članci o “novim turističkim uspjesima” i “povećanju broja noćenja” u sezoni koja traje cijelih 35 dana, a tamošnja ekonomija ovisi o lažnim mirovinama i invalidninama te ogromnim cjelogodišnjim dotiranjima linija pomorskog prijevoza.

Ne slažem se s tvrdnjama- da Orco grupa nije brinula o Hvaru i uložila
maksimalne napore na modernizaciji ključnih Hvarskih hotela-….Amfore, Rive,
itd itd…
Ako ste bili u njima , prije i poslije, onda shvaćate ogromnu razliku u
suvremenoj i kvalitetnoj ponudi Hvara, koja se nikada uz Pjerina – ne bi dogodila…
I dalje bi za doručak servirali margarin i najjeftinije salame, razrijeđene
sokove, dok su u hotelskim kuhinjama, nestajale namirnice……….
a na recepciji dogovarali smještaju , iza ugla….

Orco smeta, lokalnim mešetarima, jer im je odnio glavninu zarade…
Kad sam iz HotelA Amfora, došetala do Pokonjeg dola, na kavicu,
iznajmljivačica Maja, rekla mi je:…Što ste ludi da dajete 1000 kuna
za sobu…. ? …..što niste došli k meni…dala bih Vam sobu jeftinije..

Kad sam slijedeće ljeto, na internetu htjela rezervirati apartmane za ljeto,
prvi red do mora…. rekli su mi….A odakle ste ??? Ne, ne primamo domaće,
čuvamo za stalne goste iz Njemačke…..ma čuvajte i idite u krasnu…PČM….

Ne znam detalje problema… ALI, ORCO je dao puno u razvoj HVARA ,
problme je samo u tome- ŠTO NEMA DRUGIH SADRŽAJA, a 60 dana ŠPICA
SEZONE, nije dovoljno za pokriće svih troškova…….

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

Ovo je Tipicna prica kako se Hrvati odnose prema investitorima. Hvarani i danas misle da bi najbolje bilo da je Orco dao novac i pustio njih da i dalje rade sto hoce. I tu je kvaka. Naravno kad netko ulozi ozbiljne novce, onda itekako vodi brigu o povratu investicije. Notorna je cinjenica da u hotelima gdje nema jasnog vlasnika, a takav je do Orca bio Suncani Hvar, svi kradu. Kuhari kradu na normativima i kupovini namirnica. Konobari kradu na picima koja prodaju. Prodaja i recepcioneri kradu na popustima koje odobravaju gostima za cijenu sobe. Domacinstvo krade na sapunima, samponima i sl. U stvari svi kradu od hotela od kojega zive, a hotel tjeraju u propast. Direktori takvih drzavnih hotela kradu na nacin da rasprodaju alotmane stranim agencijama po cijeni od 50€ za sobu, to naprave u tjedan dana, a ostatak godine putuju po sajmovima po svijetu koji ne sluze nicemu, festaju po priredbama tipa Turisticki cvijet Hrvatske i slicno.
I onda dodje strani ili domaci investitor koji sve to ukine i naravno da su svi protiv njega. Izmisljaju se optuzbe i objede na racun investitora i tjera ga se iz Hrvatske. Ide se u predstecajnu nagodbu kako bi se sve vratilo na staro.
To je tipicni hrvatski slucaj, a varijante se mogu naci u svim poslovnim podrucjima, kad su investitori objeseni na stup srama i potjerani.
Orco nije idealan, ali dosao je da ulozi novac i zaradi. To je sukus svega. No, napravio je tipicnu gresku – mislio je da i Hvarani zele raditi i unaprijedjivati turizam od kojega zive. Stvar je sasvim drugacija. Hvarani (ali i Dubrovcani, Bracani, Korculani, Porecani itd) ne zele raditi vise od 3 mjeseca, a i to im je previse, a ostatak godine se zele odmarati i kritizirati sve one koji zele njih promijeniti. Cudim se da Orco kao i brojni drugi investitori nikad ne naprave analizu svijesti lokalnih zajednica u koje zele investirati. Oni svi obicno dodju ljeti na Jadran, zaljube se u nase prirodne i povijesne ljepote i misle da se tu moze napraviti ozbiljan posao. I tu su u sistemskoj greski te nakon par godina pobjegnu iz Hrvatske glavom bez obzira.
Zato vec godinama za investiranje u Hrvatsku vazi parola ABC – Anything But Croatia. I bojim se da ce to jos generacijama tako biti jer duh nerada i uravnilovke je sve jaci i sve prisutniji. Tko bi rekao, prije dvadeset godina vapili smo za kapitalizmom, a sad bi se svi vratili u socijalizam.

New Report

Close