Tu si u krivu. Jedina mjera za spas ekonomije je celicna disciplina pri naplati poreza, kakvu pokusava uvesti ova Vlada. Logicna posljedica toga je ciscenje gospodarstva od kriminalaca i kasnije smanjenje poreznih stopa.
Ogroman dio poreza i doprinosa se ne naplati a dobar dio stanovnistva, posebno u zaostalim dijelovima dalmacije i slavonije uopce ne razumije koji je smisao placanja poreza. Koliko god da se postavi porezna stopa, oni ga nece placati jer ce im sve biti previse.
Tako je. Naplata poreza, ali bez izuzetaka.
Kao na primjer i Cacicev Coning.
Linic je dobar poreznik (haraclija), ali samo to.
O gospodarstvu, nema pojma. Niti jedan pozitivan potez.
A 1600 kuna pocetnicima, visokoobrazovanim ljudima, je sramota drustva.
Kad nema posla, nista im nece ni pomoci ovakvo upitno iskustvo.
Osobno bih se sramio platiti zenu ili covjeka sa fakultetom 1600 kuna.
Radje cu uzeti jednoga i platiti ga 5000kn, ako mi je potreban, nego za te novce uzeti 3 i osjecati se jadno jer se ta tri covjeka/zene osjecaju jadno i ponizeno.
Posebno kad je njihov kolega (najcesce nesposobniji).
zaposlen preko politicke veze u opcini, gradu, drzavi ili njihovim poduzecima i imaju place preko 5000 kuna.
@sduvnja1
“When you are content to be simply yourself and don’t compare or compete, everybody will respect you.”
Lao Tzu
Obrazovanje tj fakultet u ovoj zemlji mozes macku o rep objesit. 99% ljudi koji zavrse fakultete nisu sposobni ni ovce cuvat a kamoli da rade nesto odgovornije. Najbolji, najsposobniji i najkreativniji ljudi koje poznajem nisu zavrsili fakultete kao ni Tesla, Einstein, Jobs, Gates itd. Osobno, radije bih uzeo 1 covjeka bez fakulteta koji ima potrebne ljudske osobine nego 3 covjeka cak i da imaju po dva zavrsena fakulteta (i zena je covjek).
Ova mjera je kao stvorena za nase drustvo, za nekreativne, neodgovorne i nemastovite ljude koji znaju samo bubetat isprazne podatke, da ih se oduci od losih navika koje su stekli na fakultetu i steknu barem nekakvo iskustvo.
Obrazovanje tj fakultet u ovoj zemlji mozes macku o rep objesit. 99% ljudi koji zavrse fakultete nisu sposobni ni ovce cuvat a kamoli da rade nesto odgovornije.
ako si ti nesposoban sa završenim fakultetom, drugi sasvim sigurno nisu…vidi se da ti je idol onaj lik što je rekao “kila mozga 2 marke” [emo_palacd]
Da polucila.Ovo je najbolja mjera/izum od ukidanja robovlasnickog drustva. Steta samo sta su bili ovako galantni sa cilih 200 eura misecno. Drzim da je to za Rvate puno i da bi naknadu trebalo postepeno smanjivat recimo tromjesecno za barem 250 kuna pa bi tako zaposlili jos vise robova,a tada bi ova mjera polucila jos vise uspjeha. Sto bi se iznos naknade vise priblizavao nuli mjera bi bila sve uspjesnija i uspjesnija jer u konacnici bi mozda 400 tisuca nezaposlenih Hrvata bilo zaposleno,a koliko zaradjuju nije bitno. Bitno je da se radi i da nema nezaposlenih jer rad oslobadja.
Frankie je u pravu, ovo je katastrofa, sumrak drustva i dno dna. Jeste li vi svjesni da i za tih 1600 ima i po 100 za 1 mjesto, pa se daje po vezi? Uskoro ce ljudi biti zapsoleni kad su i nezaposleni.
Dobar dio ljudi samo ide natrag na burzu, jednom frendu su odmah rekli neka se ni ne nada ostati u firmi…dakle opet ide na pocetak. Iskustvo mu ne koristi jer NEMA RADNIH MJESTA. NEMA. Nije problem prakse, nego nema mjesta-nema.
domach je dole jasno rekao zasto ih nema. Dokle god ne krene rast ekonomije, ova mjera ce samo fiktivno smanjivati broj ljudi na burzi. S ovakvim porezima, na taj rast mozemo zaboraviti. Mi smo vec 5 godina u ultra depresiji, a klizimo prema bankrotu. Uopce ne vidim nikakav oporavak, realna nezaposlenost ce rasti jos prilicno dugo.
Tu si u krivu. Jedina mjera za spas ekonomije je celicna disciplina pri naplati poreza, kakvu pokusava uvesti ova Vlada. Logicna posljedica toga je ciscenje gospodarstva od kriminalaca i kasnije smanjenje poreznih stopa.
Ogroman dio poreza i doprinosa se ne naplati a dobar dio stanovnistva, posebno u zaostalim dijelovima dalmacije i slavonije uopce ne razumije koji je smisao placanja poreza. Koliko god da se postavi porezna stopa, oni ga nece placati jer ce im sve biti previse.
[/quote]
Ides krivim putem.
Tko je potrebniji kome? Poduzetnici Vladi ili ona njima? Tko će opstati bez koga? Poduzetnici su prije Vlasti jer ona od njih zivi, pa to ce reci svaki državnik svake razvijene države na svijetu koja gleda na ekonomiju kao na prvu istancu koja dozvljava osobni rast rkoz učenje i rast zajednice kroz obrazovane ljude.
Cijeli Texas ne razumije smisao plaćanja poreza a opet su the most business friendly state u USA i imaju 381 000 milijunaša i Houston je grad sa jednom od najviših stopa rasta populacije u USA.
Ja ne znam, oni ne razumiju ali im ekonomija raste.
Plaćanje poreza ja dobro i IRS je hunter za neplatitelje ali plaćati porez u Croatistanu gdje novac koji platim ide dirketno Vladi u djep da kupi aute i ide na more je re.tardirano.
@ovcica
Naveli ste slucajeve koji su izuzeci i koji samo potvrdjuju pravilo.
Neobrazovano drustvo je siromasno drustvo.
Za odredjene poslove se slazem da obrazovanje nije odlucujuce ka na pr biznis i politika.
Tu su puno vaznije neke druge karakteristike.
Za biznis, urodjeni instikt i spremnost na rizik.
Za politica, osjecaj za pravednost, domoljubnost, komunikacijske vjestine, zaplotnjacke igre i sl.
Na ovih 1600 kuna treba gledati kao na neki oblik socijalne i psiholoske pomoci. Sta bi bilo da ti ljudi sjede kuci cijeli dan sa roditeljima? Ovako barem odu negdje i dozive nekakvu pozitivnu promjenu, manje su isfrustirani.
Medutim, svatko od njih se treba zapitati zbog cega se nasao u situaciji da mora raditi za 220 eura. Dijelom je za to krivo drustvo koje ne zeli transformaciju iz zaostalog komunistickog modela u konkurentnu ekonomiju. A dijelom su krivi i oni sami jer nisu uspjeli razviti znanja i vjestine koje se traze na trzistu. Postoje radna mjesta i izvan HR, tako da politicari ne mogu biti jedini krivac sto netko radi za 220 eura.
Ljudi ne trebaju imati iluzije da ce politicari (izabrani predstavnici drustva) napraviti neku promjenu koja ce znacajno promjeniti njihovu situaciju. Sve da politicari i zele to napraviti, ne bi mogli jer hrvatsko drustvo sve promjene odbija. Dakle jedino rijesenje je promjeniti sebe, steci nova znanja i vjestine. Naravno, puno lakse se promjeniti u nekom dinamicnom i promjenama otvorenijem okruzenju nego u zemlji koja klizi u proslost.
Svaka čast Mrsiću, previše im je dao. Trebao im je ponuditi 800 kn ali sumnjam da bi se i onda resetirali u svojim glavama.
Nismo se razumjeli. 1600,00 kuna +1000,00 kuna + prijevoz 350,00 kuna = dobivaju pripravnici sa SSS ./ farmaceutski tehničari sa HZZ-a/ Mr.pharm. koji su pripravnici s Ugovorima HZZO-a – dobivaju cca 7.000,00 kuna / 70% buduće plaće/.
A što bi mi poslodavci trebali napraviti kad dođu SSS djeca ili ljudi s iskustvom i vele: raditi ćemo za licencu za stručni-, samo nam platite poreze i doprinose,raditi ćemo badava….pa, normalno- da se to ne smije , i nikome ne pada na pamet da zluopotrebljava tuđu nevolju…svaki drugi dan stižu takve pismene ili usmene molbe. NIsmo krivi mi- nego glupo ŠKOLSTVO koje naopako obrazuje kadrove….!
One koje trebamo -nema- a onih kojih je previše i dalje obrazuju
i upisuju previše…Nitko nikoga ne sluša!
Što bi Vi napravili u takvim situacijama, da Vam dođu djeca ili mladi s roditeljima, ili odrasli koji nemaju posla ….? Gdje da ih sve zaposlimo?
@domaci
S tim svojim fantazijama mozda mozes impresionirati frenkiea i slicnu ekipu, ali mene ne mozes.
@sduvnja
Naveo sam stvarne primjere, iz stvarnog svijeta. Nas obrazovni sustav koji je na nivou sredine 20.og stoljeca, u danasnje vrijeme moze proizvoditi samo debile. Cast izuzecima koji su napredni i dovoljno svjesni u godinama dok se skoluju ali vecina ljudi kad zavrse skolovanje nisu sposobni razmisljati svojom glavom, i na tome mogu zahvaliti torturi koju su dozivjeli tokom skolovanja.
“It must be remembered that the purpose of education is not to fill the minds of students with facts…it is to teach them to think.”
S obzirom da dobar dio naseg gospodarstva funkcionira s krive strane zakona, i s motivima koji su pogubni za cjelokupno drustvo, poslodavcima i ne odgovara da im zaposlenici razmisljaju. Za razlike od ranijih fantazija, ja ti mogu navesti i vise nego dovoljno primjera iz STVARNOG zivota koji ce potvrditi sve ono o cemu govorim.
@Twixer
[emo_palacg]
Evo na primjer:
Tedesci, zavrsena srednja skola, pa je imao kompleks i zavrsio nekakav menadzmment
Kerum, isto srednja skola, ali nema kompleks
Ali to su biznismeni i tu skola nije najosnovnija, inace bi bi dr ekonomije bili najveci biznismeni, a nisu.
Ali za prosperitet drustva morate imati i lijecnike, inzenjeri i ….
To bez visokog obrazovanja ne ide.
A da je nas obrazovni sustav los to stoji i slazem se sa Vama.
Ali los je cijeli, od osnovne skole pa nadalje. Pa je logicno bolje imati kakvog takvog lijecnika nego kakvog takvog tehnicara i da obavlja posao lijecnika.
Inace, ne moze se izdvojiti samo jedan segment drustva i za njega izdvojeno reci da je los, a ne gledati cijelo drustvo u cijelini.
Po meni najveci problem Hrvatske, a koji se dalje prenosi na sve segmente drustva, je visoka politicka korumpiranost iz kojega proizlaze sva zla.
Znam, kajav narod, takva i politicka struktura.
Ali dok to ne pukne, pa ili narod se promijeni i posljedicno promijeni politicare, ili politicari promijene sebe pa posljedicno narod, mi cemo se nacekati.