‘Moguć je stečaj pet velikih brodogradilišta, osim Uljanika’

Naslovnica Forum Komentari članaka ‘Moguć je stečaj pet velikih brodogradilišta, osim Uljanika’

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Kada bi Hrvatska imala tržišnu ekonomiju, ne samo brodogradilišta nego i cijeli niz drugih kompanija – od Croatia Airlinesa do Agrokora – već bi poodavno završila u stečaju.

Vjesnik daje odličan primjer “političkog” opstanka u netržišnoj ekonomiji.

Čak ostavljajući po strani horor u bilancama – gubitke i dugove i pitanje kako će ih se brodogradilišta riješiti drugačije osim kroz stečaj – tu je i pitanje tijeka novca. Čak i Warren Buffet kada se zainteresira za neku kompaniju prvo prouči njen cash flow, pa tek onda analizira njene bilance. Budući da Hrvatska nema tržišnu ekonomiju, normalno je da se brodogradilištima odobravaju krediti za nelikvdnost iako su već godinama insolventna.

Njihov cash flow je već dugi niz godina negativan. No, to je već rasprava koju je smiješno voditi u netržišnoj ekonomiji.

Dr. Markovina je inače potpuno u pravu – uvjeti su za DIV i Jadranska ulaganja neprihvatljivi, očito im se pokušava “uvaliti” puno toga što oni ne mogu i neće prihvatititi.

Dakle nije pitanje da li stečaj nego samo kakav stečaj, odnosno da li likvidacija ili preustroj da se spasi što se spasiti dade.

New Report

Close