platio je manje od ovih brojki o kojima se ovdje prica. tako da je za dionicare bolja prosjecna ponderirana u zadnjih 90 dana i po njoj ce ici javna ponuda
[/quote]
jel to pise u zakonu?
da mora dati onu koja je povoljnija za dionicare?
nisam bas na "ti" s ovim stvarima..
znam da postoje ovo za "ponderiranu od 3mj" i "po najvecoj kojoj je stekao", ali ne znam koja od tih stvari ima prednost.
hvala unaprijed!
[/quote]
normalno da je tocno…
a Todoric MORA ponuditi povoljniju cijenu za otkup…
pa sad ili je to ova prosjecna ponderirana ili je to cijena po kojoj je kupio od CKLM…
(dao Bog da je visa od prosjecne ponderirane…)
Prosječna ponderirana na burzi je 1363 kune za posljednja tri mjeseca trgovanja (prenosim sa foruma).
Što se dešava ako je Todorić kupio dionice po 1200 kuna (ovo zadnje stjecanje). Kupio je izvan burze. Ulazi li to u prosjek trgovine?
Moje pitanje je teoretske prirode i nemam nikava saznanja o cijeni stjecanja. U slučaju da je kupovao po 1500, jasno je da mora dati javnu ponudu po 1500, ali ako je stjecao po 1200, onda mi nije sve jasno. Zakon je tu po meni malo nejasan.
@peroS, sasko, STH
hvala svima na objasnjenju!
@asdfghijk
peroS je stavio tocno onaj clanak koji me je zanimao, pogledaj prethodnu stranicu, pa ce i tebi biti jasnije!
ponuditelj MORA dati ponudu koja vise odgovara dionicarima!
u ovom slucaju prosjecnu na burzi-136X,XX[thumbsup]
idem pojacati bid, mozda opet budem dobre srece kao jucer [smiley]
jos jednom, hvala svima
Mala napomena – na snazi je novi Zakon o preuzimanju dioničkih društava:
Cijena u postupku preuzimanja definirana je u Članku 16. Nema nekih bitnih promjena, ali tek toliko, da ne citiramo članke iz starog zakona…
Kod samog izračuna cijene, važno je uzeti u obzir da na burzi "zadnja cijena" i "zaključna cijena" nisu isto. Ako se ponderirani prosjek računa po "zaključnoj cijeni", onda se zapravo radi o pravoj prosječnoj cijeni jer je "zaključna cijena" zapravo prosječna cijena za taj dan. Nisam siguran, ali mislim da bi se trebala uzeti u izračun "zaključna cijena".
Inače, ako me sjećanje dobro služi, "zaključna cijena" je i uvedena upravo zato da bi se izbjegle manipulacije sa zadnjom cijenom (nekad dosta popularne).
@peroS, sasko, STH
hvala svima na objasnjenju!
@asdfghijk
peroS je stavio tocno onaj clanak koji me je zanimao, pogledaj prethodnu stranicu, pa ce i tebi biti jasnije!
ponuditelj MORA dati ponudu koja vise odgovara dionicarima!
u ovom slucaju prosjecnu na burzi-136X,XX[thumbsup]
idem pojacati bid, mozda opet budem dobre srece kao jucer [smiley]
jos jednom, hvala svima
5) Ako ponuditelj ili osoba s kojom zajednički djeluje nije u razdoblju od jedne godine prije dana objavljivanja ponude, stekao dionice izdavatelja koje su predmet ponude, cijena u ponudi ne smije biti niža od prosječne cijene ostvarene na burzi ili javnom organiziranom tržištu.
6) Prosječna cijena dionica na burzi ili organiziranom tržištu izračunava se kao ponderirani prosjek zaključnih cijena u zadnja 3 mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje
znaci ukoliko je i platio manje CKLM ili Upravi MLNR-a otkup mora ici po trzisnim cijenama…
Mala napomena – na snazi je novi Zakon o preuzimanju dioničkih društava:
Cijena u postupku preuzimanja definirana je u Članku 16. Nema nekih bitnih promjena, ali tek toliko, da ne citiramo članke iz starog zakona…
Kod samog izračuna cijene, važno je uzeti u obzir da na burzi "zadnja cijena" i "zaključna cijena" nisu isto. Ako se ponderirani prosjek računa po "zaključnoj cijeni", onda se zapravo radi o pravoj prosječnoj cijeni jer je "zaključna cijena" zapravo prosječna cijena za taj dan. Nisam siguran, ali mislim da bi se trebala uzeti u izračun "zaključna cijena".
Inače, ako me sjećanje dobro služi, "zaključna cijena" je i uvedena upravo zato da bi se izbjegle manipulacije sa zadnjom cijenom (nekad dosta popularne).
ovo sto govorite ima smisla…
ali ako je zakljucna cijena u stvari prosjecna dnevna tad je ponderirani prosjek cijena 1409,66 kn!
5) Ako ponuditelj ili osoba s kojom zajednički djeluje nije u razdoblju od jedne godine prije dana objavljivanja ponude, stekao dionice izdavatelja koje su predmet ponude, cijena u ponudi ne smije biti niža od prosječne cijene ostvarene na burzi ili javnom organiziranom tržištu.
6) Prosječna cijena dionica na burzi ili organiziranom tržištu izračunava se kao ponderirani prosjek zaključnih cijena u zadnja 3 mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje
znaci ukoliko je i platio manje CKLM ili Upravi MLNR-a otkup mora ici po trzisnim cijenama…
evo sve si lijepo napisao. ipak je na kraju ispalo po mojem ;). zna se sto je zakljucna cijena. tu nema dvojbi. nije to nikakva prosjecna cijena, vec cijena zadnje transakcije.
CIJENA U PONUDI ZA PREUZIMANJE
Članak 16.
..s tim da se prosječna cijena izračunava za svaku burzu ili uređeno javno tržište kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na burzi ili uređenom javnom tržištu u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze na objavljivanje ponude za preuzimanje.
izvor: http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2007/3173.htm
Po meni, taj izračun se radi na istom principu na kojem i prosječna cijena za 1 trgovinski dan.. uzmete promet, podijelite s količinom protrgovanih dionica i dobijete prosječnu ponderiranu cijenu za taj dan. Isti je postupak i za razdoblje 3 mjeseca -> kumulativni promet / kum. broj dionica
Izraz ponderirano znači da se ne radi samo o prosječnoj cijeni svih transakcija, već o prosječnoj cijeni S OBZIROM na ostvareni promet.
Npr.:
kol x cijena = promet
2 x 1000 = 2000
10 x 2000 = 20.000
Neponderirani prosjek (aritmetička sredina cijena):
(1000+2000)/2 = 1500
Ponderirani prosjek (uk. promet / uk. količina):
(2000+20.000)/(2+10) = 22.000/12 = 1.833,33
Već na prvi pogled je vidljivo da je ponderirana cijena pravednija, te se stoga uzima kao referentna.
Po tablici koju je STH postao, promet je 17.682.119,09kn, količina je 12.929 dionica
-> pros.pond. cijena je 1.367,63kn
Ovaj model izračuna je moja pretpostavka temeljena na tekstu u Zakonu, moguće da se stvarni izračun pros.pond.cijene radi drukčije..
skrbnicki zabe u mojoj mrsavoj arhivi print skrinova izgleda ovako:
6.5 3425
9.5 3459
28.5. 3491
3.6. 3612
23.6. 3562
30.6. 3537
4.7. 3537
8.7. 3489
ali ako je zakljucna cijena u stvari prosjecna dnevna tad je ponderirani prosjek cijena 1409,66 kn!
kolega, dajete si truda oko ovih izracuna i zakonskih smjernica
debelo vise nego je potrebno…
ovaj friski oglas novog vecinskog vlasnika mlinara kao da je stvoren za vas [thumbsup]
Mislim da natezanje oko par kuna gore-dole u javnoj ponudi Mlinara i nije toliko bitno. Bitna je valuacija Mlinara u sustavu Agrokora nakon javne ponude, rast prometa i dobiti itd.
Usporedba pokazatelja i cijena Mlinara i drugih firmi u sustavu Agrokor daju dosta prostora…
Prodati u javnoj ponudi ili ne? Da su okolnosti na tržištu bolje, vjerojatno ne bi bilo previše interesenata za prodaju. Ovako, mnogima će ta likvidnost dobro doći.
Da li će nakon preuzimanja krenuti rast dionice? Da se ovo dešavalo prije kakvih sedam mjeseci, vjerojatno bi već odletjela. Sada nisma siguran.
kolega, dajete si truda oko ovih izracuna i zakonskih smjernica
debelo vise nego je potrebno…
ovaj friski oglas novog vecinskog vlasnika mlinara kao da je stvoren za vas [thumbsup]
[/quote]
nek se oni jave meni… [wink]
inace mislim da bi za izracun otkupne bilo idealno napraviti po nekom primjeru iz proslosti…
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/352-07-TISK_preuzimanje.pdf
po mojim izracunima, u periodu od 08.03.06. – 09.06.06. ispada da je prosjecna dnevna cijena = zakljucna…
jer po zadnjoj cijeni ide par kuna iznad ponudene, sto po zakonu ne moze biti…